În 2011 Moldova s-a plasat pe locul 3 în grupul țărilor din Europa Centrală și de Est (după Estonia și Lituania) ca și rată de creștere economică, arată estimările Centrului Analitic Indepedent Expert-Grup. Totodată, experţii menţionează că, deși economia moldovenească a continuat să crească, această creștere poate fi calificată ca una sclerotică. Menţionăm că anul trecut, economia ţării noastre a înregistrat o creştere economică de 6,1%.
O altă tendință definitorie a anului 2011, identificată de Expert-Grup, este inflaţia anuală care va depăși 8%. Experţii anticipează că această cifră va fi un record pentru inflaţie în Europa. Un alt aspect este scăderea ratei dobânzii la creditele în lei moldoveneşti la aproape 14% (minim istoric). O altă tendință, plasată de Expert-Grup în top-5 tendinţe economice pentru anul 2011, este scăderea deficitului bugetar. Topul este încheiat de infracțiunile și scandalurile corporative de proporții, care au subminat succesele la nivel macroeconomic.
În top 5 succese de politică economică în 2011, experţii remarcă lansarea negocierilor privind instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM și UE, intensificarea activității Curții de Conturi, intrarea Moldovei în categoria liderilor de reformă a cadrului regulator al afacerilor. Menţionăm că ţara noastră a urcat 18 trepte în ratingul Doing Business 2012. Tot anul trecut au fost adoptate anumite decizii de privatizare a patrimoniului public. Top 5 succese de politică este încheiat de adoptarea deciziei de aplicare a metodelor indirecte de impozitare.
Top 5 gafe şi eşecuri de politică economică în 2011 evidenţiază inițiativa de tăiere a salariilor administratorilor întreprinderilor publice, încălcarea disciplinei financiar-bugetare, eșecul de reformă a justiției, lipsa de suport politic real pentru consolidarea cadrului instituțional și legislativ de protecție a concurenței şi interzicerea exportului de grâu care ulterior a fost anultată, fiind aspru criticată de FMI şi exportatori.
Top 5 riscuri economice pentru 2012 începe cu riscul unei creșteri economice minore sau chiar o recesiune. De asemenea, experţii anticipează o intensificare a infracțiunilor economice. Din cauza incapacităţii de a valorifica resursele financiare, ar putea apărea riscul de reducere a volumului de resurse externe acordate Moldovei pentru finanțarea investițiilor publice. În 2012 este posibilă înrăutățirea relațiilor Moldovei cu partenerii din CSI. Tot din top 5 riscuri face parte și „forțarea” unei remanieri guvernamentale, care ar putea să amplifice celelalte riscuri.