Videanu dezgheaţă relaţia cu Gazprom
adăugat 27 mai 2009, 05:48, la Economie
Ministrul Economiei spune că gigantul rus, de care depinde alimentarea cu gaz a României, a fost de acord să constituie o societate mixtă împreună cu Gazprom.Compania românească Romgaz şi grupul rus Gazprom vor crea o societate mixtă pentru construirea, în România, a mai multor depozite de înmagazinare a gazelor şi a unor termocentrale, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, la forumul economic româno-rus.
"În urma discuţiilor de la Moscova am stabilit ca oportunităţile pe care le vom identifica să constituie suportul unui memorandum pe care să-l semnăm cu Rusia. Parteneriatul Gazprom-Romgaz are un prim element concret realizarea unei firme mixte pentru constucţia unor depozite de gaze şi perspectiva producţiei de electricitate", a spus Videanu.
Ministrul a adăugat că firma mixtă va fi deţinută în proporţii egale, respectiv 50%, de Romgaz şi Gazprom, şi fiecare dintre aceste două companii va împărţi în mod egal investiţiile şi profitul.
El a respins însă posibilitatea ca grupul rus să preia o parte din Romgaz în urma acestui parteneriat.
Proiectul înfiinţării unei companii mixte împreună cu Romgaz datează încă de pe vremea guvernării PSD, când ministru al Economiei a fost Dan Ioan Popescu. Atunci s-a avansat ideea unei societăţi prin care România să importe gaze naturale direct de la Gazprom, fără intermediarii prin care se face şi acum aprovizionarea cu gaze ruseşti. Proiectul a fost însă abandonat.
În aceeaşi ordine de idei, importul de gaze direct din Rusia ar putea fi posibil după ce se va construi depozitul de gaze de la Mărgineni, din Moldova, cu o capacitate de două miliarde de metri cubi (o treime din importul României). Gazprom şi-a manifestat deja interesul pentru acest proiect.
Ministrul Economiei a spus că a doua centrală nucleară a României va fi construită în Transilvania, lucrările urmând să înceapă în toamnă. “În toamnă vom începe construcţia unei centrale de generaţie a treia, pentru că energia nucleară este cea mai curată formă de energie. "Sunt interesate de proiect mai multe companii europene, inclusiv ruseşti”, a declarat Videanu, în cadrul evenimentului Guvernul Privat organizat de cotidianul “Business Standard”. Anterior, oficialii Ministerului Economiei au spus că mai multe companii energetice mari din Europa (E.ON, CEZ, Iberdrola, RWE, GDF Suez) s-au arătat interesate de construirea ei, în schimbul unei cote de participare la proiect, cerinţă cu care statul a fost de acord.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲