(VIDEO) Negruța face noi dezvăluiri despre devalizarea BEM: Este vorba despre trei grupări
adăugat 22 mai 2015, 08:43, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan
În schema de devalizare a Băncii de Economii au acționat mai multe grupări, încă începând cu anul 2011, a dezvăluit fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța.
Potrivit fostului ministru, cele „trei grupuri diferite care s-au perindat în BEM din 2011 până în 2014” sunt „reprezentate de cunoscuţi oameni cu afaceri în domeniul bancar şi cunoscuţi raideri prin regiune”.
Întrebat dacă se referă la Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, atunci când vorbește despre raideri, Negruța a răspuns: – „Probabil… Dar nu pot să vă spun, pentru că eu deduc după stil şi companii implicate. Nu am certitudine şi documente care ar confirma implicarea unor persoane anume”.
Totodată, el își acuză foștii colegi de partid, pe Victor Bodiu și Vladimir Filat, că au preluat controlul Băncii de Economii încă din 2012, continuând schemele de devalizare.
„Întâi de toate, el (Vladimir Filat, n.r.) cu Victor Bodiu au mascat lucrurile ce ţineau de BEM astfel, încât eu să nu-mi dau seama cine stă în spate. Ei au preluat controlul la BEM în august 2012 şi au reuşit să joace cu mine. Primul semnal, care mi-a dat de înţeles cum stau lucrurile a apărut pe 4 noiembrie 2012. Eu am trimis la guvern o scrisoare, prin care întrebam de ce a fost scos sechestrul pe acţiunile de la BEM, aplicat în cadrul a şase dosare pornite la cererea MF. Peste trei zile, după şedinţa de dimineaţă cu prim-ministru, el mi-a reproşat în prezenţa altor martori: ‘Tu mai ai să-mi scrii scrisori oficiale? Eu am dat indicaţii să fie scos sechestrul, mai ai întrebări?’. După ce a fost scos sechestrul, a început mişcarea de acţiuni de la cele patru companii ruseşti, infiltrate din umbră, către companiile care, în 2013, au preluat pachetul majoritar la BEM. Astfel, am înţeles că se întâmplă ceva foarte urât”, a declarat Negruța într-un interviu pentru Timpul.
Veaceslav Negruța acuză și Banca Națională de complicitate în toată situația de la BEM.
„Banca Naţională (BNM) are cea mai directă implicare în tot ce s-a întâmplat la BEM. Fără acordul guvernatorului, nu ar fi fost posibil nimic. Este cel puţin stranie insistenţa acestuia de a aştepta o decizie de la guvern prin care să se permită creditarea băncilor cu probleme de către BNM sub garanţia guvernului. Este urât de tot ca problemele delapidărilor în anumite bănci să fie acoperite din banii contribuabililor”, a menționat fstul ministru.
Veaceslav Negruța și-a dat demisia din funcția de ministru al Finanțelor în vara anului 2013, declarând că a făcut-o pentru că nu a dorit să accepte ca statul să renunțe la controlul pachetului majoritar al BEM. Fostul ministru a denumit această acțiune drept „ultimul element în atacul asupra BEM”.
În cadrul emisiunei "INTERPOL", Veaceslav Negruța, face mai multe dezvaluire despre situția din sistemul bancar din Republica Moldova
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲