Rata şomajului la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 8,5%, în creştere cu 3,4 punte procentuale comparativ cu primul trimestru din 2014. Astfel, la sfârşitul lunii martie curent nu aveau un loc de muncă aproape o sută de mii de persoane, cu peste 40 de mii mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbaţii – 67,4% din total numărul de şomeri, la fel şi persoanele din mediul urban – 54%.
Dacă ne referim la domenii de activitate, statisticile arată că s-a redus numărul angajaţilor în sectorul serviciilor (-13 mii) şi construcţiilor. Totodată, a crescut numărul persoanelor ocupate în agricultură (+3,6 mii) şi industrie.
Amintim că, într-un raport elaborat de Expert-Grup, experţii susţineu că şomajul din economia naţională este influenţat, preponderent, de numărul insuficient de locuri de muncă noi create şi nu de concedieri. Experţii atenţionau că o problemă majoră în prezent este subutilizarea factorului muncă, din cauza creşterii necorespunderii între nivelul de studii şi locul de muncă ocupat la o categorie tot mai mare de lucrători.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru ocuparea forţei de muncă, la sfârşitul lunii mai curent erau disponibile circa 8000 de locuri de muncă, dintre care peste şase mii (77%) erau destinate persoanelor cu nivel de instruire secundar profesional, mediu general și pentru muncitorii necalificați. Pentru cei cu studii superioare şi medii de specialitate erau oferite circa 1800 de posturi (23% din total).