Zăcământ uriaş de gaze lângă Insula Şerpilor. Profită şi Republica Moldova?
adăugat 24 februarie 2012, 20:34, la Economie • Articol publicat de Ana Cristiuc
Petrom estimează zăcământul de gaze de lângă Insula Şerpilor la circa 84 miliarde metri cubi. Dat fiind faptul că producţia anuală a României este în prezent de 10 miliarde de metri cubi, iar importurile de gaze ruseşti constiruie 2,3 miliarde metri cubi acest zăcământ ar putea acoperi volumul exportat din Rusia pentru o perioadă de aproximativ 40 ani. Pretul gazelor naturale din import pentru România a fost, in noiembrie 2011, de 483 dolari/1.000 mc pe când preţul intern a fost de 160 dolari/1.000 mc.
Totuşi cei de la Petrom spun că încă nu sunt siguri că acest zăcământ este sau nu exploatabil, din punct de vedere comercial. Adică dacă este rentabil să înfingi acolo o ţeavă şi să tragi o conductă de 170 de kilometri până la ţărm ca să vinzi aceste gaze în România. Petrom s-a asociat cu americanii de la Exxon pentru că ei au tehnologia modernă de foraj submarin la mare adâncime. Fiecare zi de funcţionare ale acestor echipamente costă un milion de euro.
Totuşi, cel mai probabil Petrom nu se va grăbi cu exploatarea din Marea Neagră până nu va obţine liberalizarea pieţei energetice a UE amânată până în 2014, susţine pe blogul Biziday.ro jurnalistul economic Moise Guran.
El spune că între un gaz scump plătit ruşilor şi un gaz scump plătit unei companii româneşti alegerea nu este foarte grea. Liberalizarea pieţei este însă o armă cu două tăişuri, iar guvernul României trebuie să găsească o soluţie bună pentru toată lumea, fără a lăsa consumatorii complet dezarmaţi nici măcar în faţa Petrom sau a americanilor de la Exxon.
Ar putea profita Republica Moldova de acest zăcâmânt pentru a-şi diversifica importul de gaze? Din păcate Guvernul României a interzis exportul de gaz natural din motive clare de securitate energetică. Totuşi descoperirea constituie un stimul în plus pentru autorităţile moldoveneşti, care ar trebui să-şi sporească eforturile privind construirea cât mai rapidă gazoductului Iaşi-Ungheni.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲