Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:52

 

2010 - anul schimbării pe scena politică mondială

adăugat 06 ianuarie 2010, 09:21, la Politică

2010 schimbări pe scena politică mondială

Lumea se schimbă foarte repede. Nolile provocări sunt din ce în ce mai vizibile. Încălzirea globală și ascensiunea financiaăa a Chinei se produc cu o viteză surprinzătoare chiar și pentru observatorii bine informați.

Lumii  îi va trebui sânge rece, dexteritate și răbdare pentru a față face provocărilor  și pericolelor anului 2010.
 
Economia mondială este grav afectată de o criză financiară fără precedent – prima din perioada globalizării , iar strategiile de relansare vor trebui să țină cont atât de schimbările climatice, cât și de problemele energetice. Politica americană este în plină redefinire. China și India cunosc o desvoltare economică fără precedent.
 
RTBF scrie că Barack Obama încă va rămâne un jucător cheie al anului 2010, care, însă, va continua să-I dezamăgească pe europeni, pentru că, ca orice American născut în Hawaii, are mai multă considerație față de Asia, decât față de Europa și uită că, înainte de toate este președintele SUA
 
Se constituie o nouă axă a lumii economice între cei doi giganți ai economiei mondiale, care însă au idealuri antagonice. Un G2 SUA-China se explică și prin faptul că la ultimul summit G20, Obama a decis să transfere 5% din actiunile și drepturile de vot din cadrul unor instituții financiare precum FMI și Banca Mondiala, din Europa către China. Prima vizita a secretarului de stat Hillary Clinton a fost tot in China. 
 
În dialogul dintre Asia și Pacific, Europa va fi marginalizată forțat, iar o relație cu Marea Britanie nu mai este una ”specială” pentru Barack Obama.
 
Rusia - refacerea un imperiu
 
Viitorul Rusiei, condusă de un prim-ministru precum Vladimir Putin care nu renunță la aspirațiile de președinte în scrutinul din  2012 și un președinte melabil precum Dmitrii Medvedev,  ridică mari semen de întrebare. Relatia cu America, cu toate acestea, se prezinta sub cele mai bune auspicii, dupa ce Barack Obama a abandonat ideea instalarii controversatului scut antiracheta la portile Rusiei. Deci, dincolo de semnarea unui nou tratat pentru a reduce arsenalul nuclear strategic, am putea vedea cum Rusia si Statele Unite fac un soi de alianta creata pentru a controla Iranul si Orientul Mijlociu.
 
Rusia trebuie, în primul rând să se axeze pe problemele interne pentru a evita noi cazuri de instabilitate. Țara se bazează pe rezervele mari de gaz și petrol care o mențin în marea arena a jocurilor politice, dar și o pot ajuta să-și reconstituie infrastructura complet depășită. 
 
Iranul provoaca și agasează, Israelul ramâne în gardă
 
În acest an și Iranul va fi urmărit de aproape. Occidentul speră să găsească răspuns la cel puțin două întrebări: cat de departe va sta Mahmoud Ahmadinejad, presedintele reales in iunie 2009, de provocarile privind programul nuclear al Iranului si ce impact va avea Opozitia care a inceput inca din 2009 sa isi exprime viu nemultumirea? O alta intrebare este daca Israelul, tinta a liderilor iranieni, ar putea ajunge la un compromis cu Teheranul.
 
 
Statele din Orientul Mijlociu vor fi, cel mai probabil, sursa unor operatiuni militare de temut intr-un viitor nu tocmai scurt. Guvernul israelian, în frunte cu  Beniamin Netanyahu nu se teme de presiunile externe, nici macar americane, pentru ca nu vrea sa permita o revenire pasnica la masa negocierilor. 
 
Unele proiecte vor fi "temporar inghetate" in Cisiordania.  Ierusalimul de Est ramane un punct potential exploziv. Israelul a decis sa nu reduca ritmul de constructie a coloniilor, spre mirarea palestinienilor. Provocarea este la fel de mult ideologica, cat si politica.
 
Un pic mai departe de Est, principalele zone de turbulenta vor ramane, ca si in 2009, Afganistanul si Pakistanul. Statele Unite par a fi pe punctul de a se bloca, asa cum s-a intamplat si in momentul razboiului din Vietnam. Batalia pare deja pierduta: prea multe greseli si neintelegeri. Ramane insa la mana Statelor Unite si aliatilor sai sa gaseasca o modalitate de a nu avea o soarta ratata. 
 
Un alt termen al ecuatiei este capacitatea Pakistanului de a opri o insurgenta talibana. 
 
China, noua superputere
 
Dupa operatiunile propagandistice si de comunicare de la Jocurile Olimpice de la Beijing, in 2009, China si-a consacrat imaginea pe scena mondiala. In mod gresit sau pe buna dreptate, pozitia Chinei a determinat esecul conferintei privind schimbarile climatice de la Copenhaga. Si acesta este doar un exemplu de ce este in stare actorul asiatic.
 
Cu parghii economice foarte puternice in Africa, asa cum avea candva URSS in tarile de Est, China face un joc ca de la egal la egal cu Statele Unite. Nimic nu pare a se produce pe plan international fara acordul Chinei. Pentru unii, noile obiective internationale sunt legitime si pasnice, iar lumea trebuie sa aiba incredere in aceasta noua hiper-putere. Pentru altii, China urmareste obiective hegemonice si nu are respect pentru valorile pe care s-a dezvoltat comunitatea internationala. 
 
Dar poate ca surprizele vor veni chiar din inima Asiei. Luptand pentru a reduce focarele de nationalism din estul Turkestan-ului (regiunea autonoma uigura Xinjiang) si Tibet, guvernul comunist din China ar trebui insa sa fie mai atent la problemele companiilor chinezesti. In timp ce valul de emigranti din China pare de nestavilit, economia chineza are de-a face cu o masa de oameni saraci, care devin un important factor de perturbare a sistemului.
 
Brazilia, in randul liderilor?
 
Brazilia s-a afirmat ca un lider puternic al continentului sud-american. Fiind o prezenta puternica in problematica de mediu si direct implicata in protectia padurilor tropicale, Brazilia se constituie ca o contrapondere la guvernele radicale de stanga ale lui Hugo Chavez in Venezuela sau Evo Morales in Bolivia. 
 
Dar Luis Inacio Lula Da Silva nu are prea mari sanse sa castige alegerile din Brazilia din acest an. Asa ca, dupa mandatul sau, incotro va merge tara? Aceasta va fi inca una din provocarile majore din 2010, in America de Sud.

Autor: ziare.com
Sursa: www.jurnal.md
Nu ma intereseaza prea mult altzii. - ce va fi cu noi, cu neamul nostru?... Mai intai de toate as dori ca sa existe in spatiul nostru ratziune. Stramosii (nu venetici Romani) cum se crede, dar supravetzuitorii getodaci stiaiua cum sa traisaca si sa supravetzuiasca in orice conditzii (inclusiv sub masca de Romani). - Statzi pe pace - cea mai vechje civiliazatzie a Europei dupa ultimul Potop, sau ultima refacere a Lumii, nu va dispare. Genetic suntem programatzi sa supravetzuim. Ne vor ajuta ca de fiecare data nu Araratul, ci Carpatzii natali. Nu e prima data. Unica conditzie sa fim onesti si sa recunoastem ca am supavetzuit in istorie datorita culturii tracice de aproape 5 mii de ani, dar nu unor oarecare colonizatori,veterani venetici de la Roma. Numele nemuririi neamului nostru nu e cel de Roma, demult infranta, ci cel de la traco-geto-dacii nemuritori. Sus Stramosii, jos "smecherii" invadatori si nomazi! Traiasca cultura Cucuteni si urmasii ei!
A comentat ion 06 ianuarie 2010, 10:36
D-lui Presedinte Basescu! ... Atunci cand corabia e in naufragiu - orice metoda de salvare e benefica. Uitatzi-va la Obama, cum dupa istorica prabusire a Capitalismului bancar, nu se sfieste sa adopte masuri pur socialiste, inspirate din URSS. Lasati la o parte inchistarea ideologica - facetzi tot ce poate salva de la saracie si peire Neamul. Nu conteaza mijloacele.
A comentat ino 06 ianuarie 2010, 11:01
Inca n-au inceput negocirerele intre UE si R.Moldova, dar anticipez ca ele vor fi nimic -adica mai putzin decat UE le-a promis comunistilor. Adta ma enerveaza. As apela la tot arsenalul limbii ruse, dar as vrea sa raman european. M-as adresa persedentziei Spaniei, noului presedinte UE, dar caeste persoane ce nu stiu decat bimele si nu-si imagineaza ce e aia saracie - la sigur nu ne vor intzelege. Le spun mesajul meu altfel - moldovenii curand in 50 la surta s e vor strecura in UE si nu ramane decat un act formal sa recunoastetzi acest fapt implinit. Nu exista o natzie mai penetranta - uitatziva la sanatoria din Italia *- care e procentajul badantelor moldovenece. Uitatzi-va la catzi copii extracomunitari s-au nascut la 1 ianuarie in Italia - moldovenii ii depasesc pe chimezi si romani. E natzie pe care o dai afar pe usa si intra pe fereastra. O vitalitate cnditzioanata de experientza de 150 de ani de regim rusesc. Uitatzi-va ca loi nici criza nu e criza. sarzcia nu e o povara, dar un stimul de la Dumnezeu pentru o credintza si mai puternica si mai victorioasa. N-avem de ce ne inspaimanta - mai rau nu poate fi. Am atins fundul - ne ridicam la suprafatza. Un lucru de remarcat - in conditzii de saracie - la fel ca la temperaturi mai reci - creierul lucreaza in plina capacitate si talentele ies la suprafatza incomparabil cu tzarile satule. Un pic de saracie pentru o minte treaza si capabila de a judeca - nu strica. Suntem saraci la lume, dar la Dumnerzeu la sigur ca nu noi suntem cei mai saraci. Bogatzilor de azi le adresam compatiimiri.
A comentat noi 06 ianuarie 2010, 11:42


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1764 secunde