74% din cetăţeni vor să aleagă preşedintele prin vot direct
adăugat 28 septembrie 2011, 11:29, la Politică • Articol publicat de Ana Cristiuc
Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea R. Moldova la UE, 59% din populaţie s-ar pronunţa „pentru” (cu 3% mai puţin decât acum jumătate de an)
În acelaşi timp, 22% din populaţie (cu 4% mai mult decât în sondajul din luna martie) ar fi de acord să voteze pentru aderarea ţării noastre la NATO. Acestea sunt datele sondajului naţional „Uniunea Europeană - marea provocare a RM”, realizat de compania IMAS în colaborare cu IDIS „Viitorul”.
Potrivit sondajului, jumătate din respondenţi cred că RM merge într-o direcţie greşită, în timp ce o treime sunt de părerea că ţara are o direcţie corectă. De asemenea, faţă de luna martie a scăzut numărul celor care sunt mulţumiţi de situaţia economică (7%), de calitatea asistenţei medicale (3%), de calitatea educaţiei (6%), siguranţa publică (5%), politica externă (10%). Jumătate din persoanele chestionate pun pe seama partidelor aflate la guvernare vina pentru situaţia dificilă. Totodată, rugaţi fiind să se expună asupra activităţii Guvernului pentru anul curent, circa 20% din respondenţi au dat aprecieri pozitive, iar 49% au spus că activitatea Guvernului nu este nici rea, nici bună.
Referitor la situaţia politică, circa 74% din respondenţi cred că cetăţenii trebuie să aleagă preşedintele ţării prin vot direct. La capitolul personalităţi politice, de cea mai mare încredere se bucură premierul Vlad Filat - 66% din cei intervievaţi. El este urmat de preşedintele Parlamentului, preşedintele interimar al RM, Marian Lupu şi de primarul general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă – cu câte 45% încredere. Comuniştii Igor Dodon şi Vladimir Voronin se bucură de încrederea a 42% şi, respectiv, 37% din respondenţi. Iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PCRM ar acumula 27,7%, cu un procent mai mult decât acum jumătate de an, PLDM - 22,8% (- 6%), PDM - 10,2% (- 2%), iar PL - 9,4% (+3 %).
În ceea ce priveşte încrederea în instituţii, Biserica rămâne pe primul loc, cu 74%, urmată de Primărie (62%) şi mass-media (58%). Problemele cele mai dureroase pentru moldoveni sunt: creşterea preţurilor, calitatea sistemului de îngrijire medicală, impozitele ridicate şi instabilitatea politică.
Sondajul a fost realizat în perioada 3-18 septembrie 2011, pe un eşantion de 1103 persoane din 83 de localităţi şi are o marjă de eroare de 3%.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲