Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:08

 

A cui este Moldova?

adăugat 22 aprilie 2009, 22:08, la Politică

La începutul anului 1955, Radio Chişinău anunţa că numeroşi moldoveni tineri au cerut să fie trimişi în regiunea pământurilor virgine din Kustanai şi Tobol, în Kazahstan.

La 7 ianuarie 1955, Nikita Hruşciov, liderul comuniştilor din URSS, într-un discurs ţinut la Teatrul Bolşoi din Moscova, inaugura politica desţelenirii în Asia Centrală. În doar câteva luni, sute de mii de români din R.S.S. Moldova sunt strămutaţi cu forţa în colhozuri din Astrahan şi Rostov şi, mai departe, în regiunea Pavlodar din Kazahstan. Mulţi dintre cei ameninţaţi trec frontiera în R.P. Română, unde nu sunt deloc bine veniţi. Doar în satul Măgura, 180 de familii primesc ordinul să treacă Prutul înapoi. Sosesc camioanele să-i îmbarce, oamenii opun rezistenţă. În confruntări mor 19 ţărani şi doi miliţieni. Cinci ani mai târziu, în 1960, terenurile virgine din Kazahstan, defrişate rapid şi fără măsură, se transformă în imense deşerturi supuse eroziunii eoliene.

Uriaşe furtuni de nisip provoacă nori de praf, care, potrivit presei sovietice, traversează Marea Caspică şi întunecă cerul Ucrainei până în România. E semnul primului eşec major al lui Hruşciov.

Înainte de a se împiedica în reforma partidului, şeful Kremlinului a semănat vânt şi a cules furtună, la propriu. Dacă în 1955, basarabenii fugiţi peste Prut erau trimişi cu forţa înapoi, în 1960, mii de locuitori ai aceleiaşi republici sovietice, întorşi din Kazahstan sau pe punctul de a fi trimişi acolo, se refugiază la Iaşi, la Bârlad şi la Galaţi. De această dată, autorităţile române îi repartizează la muncă în uzine şi gospodării agricole colective din Moldova românească. România comunistă profită de eşecurile comunismului sovietic, într-un respiro al bolii ideologice comune. Se vedea, chiar şi-atunci, că pericolului de la Răsărit nu-i poate sta în cale decât un alt contrapericol. Este starea obişnuită a evoluţiei istorice a României, în general, şi a Moldovei, în special. În diferitele ei configuraţii, de la Alexandru cel Bun la Alexandru I (1812), trecând prin Convenţia de la Paris (1857), Congresul de la Berlin (1881), starea dezastruoasă a frontului (1918), ultimatumul (1940), Tratatul de pace de la Paris (1947) şi prin resetarea "chestiunii orientale", după 1989. Ruperea totală sau parţială a Basarabiei de Moldova istorică, locuită în majoritate de români şi limba română, apoi revenirea parţială sau totală a acestei provincii la Moldova şi România au fost funcţia unei relaţii de forţă şi contraforţă între Moscova şi Bucureşti. În 1812, Alexandru I, ţarul Rusiei, tocmai îi învinsese pe Napoleon şi pe turci. A luat Basarabia. În 1856, Rusia pierdea războiul Crimeii împotriva Turciei, a Franţei şi a Angliei. A pierdut deci şi judeţele din sudul Basarabiei, în favoarea Moldovei.

În 1881, după ce învinge Turcia, cu ajutorul nerecunoscut al României, Rusia ia înapoi judeţele din sudul Basarabiei. În 1914, Rusia, aliată cu Franţa şi Anglia împotriva Triplei Alianţe, face presiuni de intrare a României în război, dar, în schimbul unei părţi mici din Transilvania, cere Banatul, în întregime, pentru sârbi, sudul Moldovei româneşti şi Dobrogea în vederea creării unui coridor rusesc spre Balcani, mai aproape de Constantinopol. Aliatul rus al României, după 1916, se opreşte cu forţele la Siret şi în Dobrogea, nemişcând un deget când germanii şi bulgarii ocupă Bucureştiul în 1917, blocând trenurile cu armament destinate României de Franţa, via Vladivostok şi Murmansk. În 1918, după începerea haotică a revoluţiei bolşevice în Rusia, într-un nou respiro anestezic al Marelui Urs, principiul autodeterminării promovat de americani şi prezenţa trupelor franceze şi engleze la graniţele răsăritene ale României sunt declicul entuziasmului popular al basarabenilor care se-ntorc la Ţara-Mamă. În 1940, România este iarăşi singură, părăsită de Franţa şi de Anglia, încăpută pe mâinile Germaniei şi pradă unei crize politice interne fără ieşire. Pierde fără luptă - doar generalul Ion Antonescu a cerut-o atunci! - Basarabia şi Bucovina de Nord, în urma clauzelor secrete ale Pactului Hitler-Stalin. În 1947, la Tratatul de la Paris, pierderea este consfinţită, pentru că România este tratată ca stat învins. Relaţia de tensiuni între Moscova şi Bucureşti funcţionează şi în perioada comunistă. De câte ori România este mai aproape de China şi, într-un fel, de Occident, după 1966, liderii români folosesc moneda basarabeană pentru a-şi consolida autonomia în raport cu Moscova. Când Ceauşescu răceşte relaţiile cu Occidentul şi constată că pompierul îndepărtat care este China nu va putea stinge incendiile din apropiere, Rusia preia iniţiativa. Ungaria şi Bulgaria sunt lăsate să intervină cu propriile ameninţări de revendicare teritorială, în aceste perioade avantajoase pentru Moscova. În 1989, căderea comunismului se face pe fundalul unei ascensiuni morale a URSS, putere învinsă în Războiul Rece. Comunismul sovietic se retrage din coloniile est-europene, în linişte şi fără pierderi, la Berlin, cu peste 1.000 de victime în România. Încăpăţânarea lui Ceauşescu şi starea deplorabilă a statului român sunt premisa comportamentului marilor puteri după 1989.

Ţara noastră trece la democraţie şi la economia de piaţă, ancorată pe orbita colosului sovietic în descompunere, fără simpatie şi suport din partea Americii sau a Germaniei, marii jucători în Europa anilor 90. Când ţările baltice îşi cer dreptul la independenţă, surata lor Republica Moldova intră într-un cadril geopolitic complicat, teleghidat de intransigenţa Moscovei şi de lipsa de atracţie a ofertei româneşti. Datele evoluţiei Basarabiei în următorii 20 de ani au rămas neschimbate. Şi astăzi, în 2009, suntem într-o perioadă de vulnerabilitate a României, în ciuda statutului ei geopolitic. În Occident, tendinţele de menajare a Rusiei sunt mai puternice decât dorinţa de rectificare a unui abuz istoric în favoarea României, un stat clientelar periferic şi slab al comunităţii euroatlantice. În toiul aproximărilor de politică externă ale administraţiei Obama, când scuturile antirachetă din Cehia şi din Polonia nu mai sunt atât de sigure, pe fundalul dezamăgirilor create de democraţii portocalii la Kiev şi la Tbilisi, soarta acestei relicve istorice năpăstuite care este Republica Moldova nu-i mai interesează decât pe români şi pe moldoveni. Mai exact, ei sunt o minoritate gânditoare în România şi o majoritate obosită în Basarabia. Miile de tineri basarabeni care cer democraţia şi unirea cu România par tot mai mult eroii paradoxali ai erei Internetului decât purtătorii unui mesaj de schimbare politică în era real-postcomunismului.

Moscova nu crede deloc în lacrimile şi suferinţele lor, bucurându-se de solicitudinea şi de atenţia Occidentului şi a organizaţiilor internaţionale complezente. În vara anului 1966, premierul chinez Ciu-Enlai vine în România. China se află în plină derivă dogmatică maoistă, iar România promova un curs comunist neutralist, la egală distanţă între Moscova şi Pekin. La Aeroportul Băneasa, Ciu-Enlai saluta această politică de independenţă. Ansamblul de cântece şi dansuri de la Pekin, care-l însoţea pe premier, a dat, în aceeaşi seară, un spectacol de gală. Artistul chinez Chin Lien-Fin a cântat în limba română cântecul "Aceasta este Moldova mea!". N-a fost să fie!

"Moldova urmaşilor" pare să rămână o promisiune demnă de calendele chinezeşti, mult mai aproape de eternitate decât de realitate.

Autor: Emil Hurezeanu
Sursa: www.cotidianul.ro
Domnule Hurezeanu,vad ca sunteti foarte bine informat despre istoria noastra. Va scriu ceva,daca va uitati pe internet: Postul de radio Europa Libera din care ati facut parte,emitea prin august 1989,cu 4 luni inainte de "Revolutia"din decembrie 1989,ca,comunismul din Romania va cadea. Tot pe atunci emitea pe undele radio,ca zilele lui Ceausescu erau numarate.De unde stiati aceste lucruri domnule Hurezeanu?Cine va ciripit aceste secrete care numai Serviciile secrete le stia?De unde ati stiut,ca serviciile secrete,ale SUA,CIA si serviciile secerete ale Uniunii Sovietice,KGB,si cele doua mari puteri,sa distruga comunismul din tarile Cortinei de Fier,cu patru luni inainte de evenimentele din decembrie 1989? Au trecut 19 ani,domnule Hurezeanu,mai credeti inca,ca,romanii mai sunt prosti? Sper ca mai tineti minte,cand Motoc [sper ca va dati seama ce scriu],i s-a adresat domnitorului Alexndru Lapusneanu,inainte de al arunca multimii,Maria Ta,nu-i crede,ca sunt prosti.La care,domnitorul,i-a raspuns:Sunt multi Motoace,dar sunt multi. Spun si eu,domnule,cum suntem multi si"prosti",ne-am dat seama,ce ati fost si cine sunteti.Imi pare ca scriu,dumneata,ca si Pacepa,Horia Roman Patapievci,ne faceti de rusine,domnilor!!!!!! Nu numai Romania,din care faceti parte,si poporul acesta din care va trageti numele!!Mai bine scrieti,cum si de ce ati tradat acest popor blagostovit cum scria Arghezi.Va rog sa scrieti,cum si de ce ne-ati tradat?!!
A comentat Eugen 07 iunie 2009, 16:52
nimeni nu ridica un deget pentru unire nici nu incearca macar nu ii intereseaza pe politicieni doar pe oamenii obijnuiti ar trebui un referendum
ati ramane masca cat de multi oameni vor unirea
moldovenii aceia sant fratii nostri ei vordar nu au sprijin
imputitii de politicieni romani au alte probleme de rezolvat ca daia iam pus acolo ar trebui impuscati cu totii
A comentat narcis 15 august 2009, 11:44
Narcis, te inseli fiule! Daca ar fi un referendum, peste 70-80% din romani si basarabeni ar vota impotriva unirii. Noi romanii stim ca basarabenii sunt antiromani, vorbitori de limba rusa care-i considera pe romani fascisti si mai stiu eu cum. Mass media lor dovedeste din plin acest lucru. Romanii care au vizitat Basarabia au trait experiente neplacute, mai neplacute chiar decat in Rusia. Basarabenii stiu ca jandarmii romani le-au tras doua palme bunicilor lor intre cele doua razboaie mondiale iar ei nu pot ierta asta. Ura lor viscerala la adresa romanilor provine si din faptul ca ei ii considera pe romani fascisti si mai stiu eu cum. Deci pe Prut se intalnesc mai ales doua mentalitati totalmente diferite, chiar si doua limbi diferite, avand in vedere ca ei vorbesc mai ales ruseste sau asa-zisa limba maldavneasca (un amestec de rusa, ucraineana si romana).

In ceea ce ma priveste, eu prefer sa ramanem doua tari diferite. Romania actuala are tot ce-i trebuie si nu avem nevoie de complicatii cu rusofonii si rusofilii basarabeni. Cateva dealuri si campii avem si noi. Dar Romania are mult mai multe lucruri pe care Basarabia nu le va avea niciodata. Sa auzim de bine, Narcis! Traiasca Romania noastra cu limba romana si poporul roman!
A comentat Ionel 15 august 2009, 13:31
Ionele ,probabil daca ai fi prin raza mea de actiune ti-as masa partile moi ale corpului cu un sut bine ...tintit;tine-ti dracu' parerile tale pentru tine sau incepem si noi moldovenii din partea astalalta a Prutului de ce mama naibii am inghitit pana acum toate nedreptatile pe care ni le-ati facut voi valahii dupa unirea cu voi incepand cu cedarea sudului Basarabiei catre Rusia in schimbul Dobrogei(care-i revenise ei dupa razboi);cu crimele atroce din 1907,cu tifosul ce l-ati adus in 1916(noroc cu noi ca acum vorbeati tiganeasca-olteneasca-nemteasca-bulgareasca),cu pasivitatea cu care ati acceptat pierderile teritoriale dupa 1944,cu faptul ca ati mentinut toata Moldova intr-o stare de subdezvoltare economica tocmai pentru a o folosi ca rezervor de forta de munca,motiv pentru care si acum intre regiunile UE,Moldova este cea mai saraca...Spui ca 70-80% dintre romani nu doresc unirea cu Moldova;pai mai desteptule,60%dintre romani sant moldoveni si urmasi ai celor pe care i-ati silit sa-si lase casele si sa-si caute de munca in restul Romaniei,adica tot moldoveni;vorbesti cumva in numele lor?Voua va e frica de o Moldova mare intre granitele Romaniei...sa va fie frica de una mare in afara acestor granite...
A comentat Wallah 15 august 2009, 18:23
Nerusinatului Wallah!

Bai nenorocitule! Daca tu esti valah, atunci noi romanii ce suntem? F.u.t.u-te-n c.u.r eu de bolsevic rusnac! Eu sunt roman moldovean din Vaslui si te f... in gura ma-tii de rusnac. Cum poti tu nenorocitule rusnac sa barfesti tara si poporul meu? Moldovenii adevarati sunt romani mai intai si mai ales acesti romani moldoveni adevarati se caca in Basarabia voastra. Pai daca te-as depista rusnacule, te-as cotonogi. Dar daca cumva esti prin Romania,tot te depistez eu si rapid te expediez in Basarabia ta rusofona. Sa stii rusnac imputit ca Moldova adevarata este mare, foarte mare in Romania si numai in Romania. Si nu avem nevoie noi de Basarabia intre hotarele Romaniei. Stai acolo in saracia ta si nu scoate coarnele tale de bou rusnac ca te caut si ....
A comentat Ionel 15 august 2009, 20:07


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.2109 secunde