Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

5 ianuarie 2025, ora locală: 01:02

 

A cui va fi Transnistria?

adăugat 19 iulie 2010, 08:14, la Politică

Transnistria, Moldova, Romania, rusi, romani

Transnistria – sau cum s-a autodenumit  Република Молдовеняскэ Нистрянэ, Republica Moldovenească Nistreană -  a rămas o rană deschisă în sufletele voluntarilor care au luptat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, după moartea clinică a Uniunii Sovietice.

Am vorbit cu unii dintre ei la Chişinău. Sunt marcaţi pe viaţă de drama la care au asistat, de neputinţa de a face mai mult, în condiţiile unei dotări militare precare şi a ducerii luptei fie aciuiţi în tranşee, fie postaţi după fragile acoperiri, care doar aparent îi fereau de gloanţele lunetiştilor inamici... Escaladarea confruntării cu separatiştii

 

 Privind la rece evoluţia de atunci a evenimentelor, ţările baltice şi Transnistria şi-au proclamat unilateral independenţa în 1990, în pofida opoziţiei lui Mihail Gorbaciov. Dacă în statele baltice, Kremlinul a trimis trupele speciale pentru a restabili ordinea, declaraţia transnistrenilor a fost ignorată. La Chişinău se visa atunci la un viitor comun cu România, pentru care Republica Moldova este ceea ce a fost Republica Democrată Germană pentru Germania federală.

Lucrurile s-au agravat când serviciile secrete de la Chişinău l-au arestat, pe teritoriul ucrainean, pe liderul transnistrean Igor Smirnov. Camarazii acestuia nu au ezitat să reafirme independenţa şi să ceară ca preşedintele noului stat să fie imediat eliberat, altfel urma să fie întreruptă livrarea gazului şi a energiei electrice de care avea nevoie republica dintre Prut şi Nistru.

Au urmat schimburi violente de focuri între unităţile Ministerului de Interne de la Chişinău şi Garda Naţională Transnistreană. Frontiera dintre cele două entităţi a rămas aceeaşi, dar oraşul rusofon Bender şi-a declarat apartenenţa la Transnistria. Încetarea focului nu a făcut decât să confirme poziţiile ireconciliabile.

Landul românesc de dincolo de Prut neavând armată, emisarii diplomatici americani au obţinut promisiunea oficialităţilor de la Bucureşti de a detaşa ofiţeri români şi de a pregăti blindate menite să ducă acţiuni ofensive.

În tabăra opusă, la Tiraspol se miza pe prezenţa celor 8.000 de militari ruşi din Armata a 14-a şi pe venirea unor voluntari cazaci. În urma unei manifestaţii populare iniţiată de adepţii lui Igor Smirnov, populaţia a preluat din arsenalul armatei, cu acceptul ofiţerilor ruşi, 1000 de pistoale mitralieră, 1,5 milioane de cartuşe şi 1.300 de grenade, pe care le-a dat cazacilor.

Atunci, în Republica Moldova s-a declarat starea de urgenţă, pentru redobândirea controlului asupra oraşului Bender. Igor Smirnov a făcut apel la Comunitatea Statelor Independente/CSI, ca să trimită observatori. Boris Elţîn a refuzat să răspundă acestei invitaţii. Cum însă în Bender se afla o unitate a Armatei a 14-a, aceasta a anunţat că nu va îngădui pătrunderea în oraş a trupelor trimise de Chişinău.

Reţinerea lui Ion Iliescu

Vicepreşedintele rus Alexander Ruţkoi s-a deplasat imediat în Transnistria, pentru a media între Tiraspol şi Chişinău. Dar un discurs rostit de el în favoarea transnistrenilor, la Bender, l-a determinat pe Mircea Snegur să refuze orice dialog cu acesta. Ruţkoi a revenit la Moscova şi a cerut, fără succes, ca Duma de Stat să sprijine deschis independenţa Transnistriei.

Receptiv la reacţia parlamentarilor ruşi, Mircea Snegur a acceptat sosirea unor observatori militari din partea CSI.  Apoi l-a invitat la Chişinău pe preşedintele Ion Iliescu. În cursul dialogului cu acesta, Mircea Snegur a abordat problema unirii celor două state româneşti.

Preşedintele României, atent la evoluţiile imprevizibile de la Moscova s-a ferit de ceea ce i se părea o posibilă implicare într-un conflict militar. Acesta este motivul pentru care a evitat să semneze documentele pregătite de Chişinău.

Rolul lui Boris Elţîn

Între timp, Boris Elţin a ordonat ca Armata a 14-a să ia măsurile  necesare retragerii din Transnistria. Preşedintele Snegur a crezut că este momentul să acţioneze şi a cerut aprobarea Parlamentului pentru a-i anihila pe separatişti.

Din nou s-a adunat o mulţime de transnistreni în faţa arsenalului Armatei a 14-a, care a preluat controlul unor blindate gata de luptă. Au urmat trei săptămâni de confruntări soldate cu peste o mie de victime. Apoi, Boris Elţîn l-a numit pe generalul Alexander Lebed în fruntea Armatei a 14-a, pentru a readuce unităţile în cazărmi şi a scoate Rusia din acest conflict. Concomitent, la Washington D.C. s-a anunţat că SUA acordă Republicii Moldova clauza naţiunii celei mai favorizate.

Ulterior, la Moscova, Boris Elţîn şi Mircea Snegur au semnat acordul de încetare a focului. De atunci, Transnistria duce o viaţă separată, la adăpostul militarilor ruşi care se mai află pe teritoriul său.          

Mesajul lui Traian Băsescu

Pe 28 ianuarie a.c., când s-a adresat studenţilor din oraşul Cahul, pe timpul vizitei în Republica Moldova, preşedintele Traian Băsescu a precizat că le-a spus interlocutorilor săi de la Chişinău:”Noi suntem un bun partener. Nu dorim să vă sufocăm (cu grija noastră – nota autorului), dar putem să vă ajutăm să pregătiţi procesul de aderare la Uniunea Europeană şi să vă oferim sprijinul nostru în Consiliul UE şi în cadrul instituţiilor de la Bruxelles. ”

Cu acelaşi prilej, preşedintele român a semnalat  slaba implicare a UE în Transnistria, o zonă cu un conflict “îngheţat”, care constituie un obstacol evident pentru ambiţiile europene ale Republicii Moldova. Traian Băsescu a mai afirmat atunci că:”în acest context, Statele Unite trebuie să fie mai active.”

Soluţia Americană

După întâlnirea de la Praga, dintre Obama şi Medvedev a putut fi observată o tăcere semnificativă, în cercurile diplomatice, în privinţa abordării raporturilor dintre Republica Moldova şi Transnistria, dar mai ales a viitorului entităţii rusofone oficial inclusă, încă, în cel de-al doilea stat românesc.

Este o tăcere care dezarmează pe cei neobişnuiţi cu procedurile Departamentului de Stat al SUA, aplicate de fiecare dată când se pregăteşte o operaţiune diplomatică de anvergură. Cei care interpretează această reţinere drept o cedare în favoarea Moscovei se înşeală profund. Dovadă fiind discursul doamnei Clinton în capitala Georgiei. Cu un mesaj clar – trupele străine trebuie retrase de pe teritoriul georgian.  

S-ar putea ca pionii aflaţi acum pe tabla de şah a Transnistriei să fie mutaţi după alegerile programate în luna noiembrie, în Republica Moldova. Într-un context geopolitic diferit, care să surprindă pe toată lumea.


Autor: Ion Petrescu
Sursa: www.ziuaveche.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1481 secunde