„Acţiunea de aur a rezolvării diferendului transnistrean e la Kiev”
adăugat 19 octombrie 2010, 11:25, la Politică
Numai Ucraina poate obliga autoproclamata republica nistreană să se integreze cu Republica Moldova. Cel puțin așa consideră directorul Centrului pentru studierea societăţii civile din Kiev, Vitali Kulik, subliniind că tocmai Kievul este cel care deţine „acţiunea de aur” a rezolvării transnistrene, deşi până acum nu a putut să convertească planurile în acţiuni reale, transmite agenţia de presă Novâi Reghion, citat de Agerpres.
Potrivit expertului, dialogul ruso-german în problema transnistreană relevă faptul că cel mai probabil scenariu al soluţionării conflictului, prin respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, este reanimarea aşa-numitului „plan Kozak”. Adică, reintegrarea Republicii Moldova în condiţiile avansate de Federaţia Rusă. Deci, viitoarea politică externă a statului moldovean reintegrat se va afla sub controlul Moscovei, va avea loc consolidarea statutului limbii ruse şi posibila menţinere a prezenţei militare ruse în stânga Nistrului - enumeră el consecinţele punerii în aplicare a proiectului amintit de rezolvare a diferendului din Transnistria.
„Chiar dacă germanii insistă asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria, Rusia îşi va putea menţine prezenţa militară în regiunea transnistreană sub forma unui contingent al poliţiei în cadrul misiunii OSCE”, estimează expertul.
„În cazul în care Ucrainei i se va atribui rolul de statistician în elaborarea algoritmului de reintegrare moldo-transnistreană şi se va încerca scoaterea Tiraspolului de la tubul de oxigen cu mâinile Ucrainei, autorităţile de la Kiev ar putea răspunde prin refuz, deoarece nu au niciun interes în aceasta. Nu trebuie să se uite că în Transnistria trăiesc circa 100.000 de cetăţeni ucraineni”- argumentează el, menţionând că Kievul nu poate fi eliminat din procesul activ de negociere în problema transnistreană.
Prin urmare, poziţia Ucrainei va fi că numai prin implicarea ei în acest proces pot fi elaborate planuri cât de cât realiste ale reintegrării moldo-transnistrene. „Ucraina va susţine iniţiativele ruso-germane dacă Tiraspolul şi Chişinăul îşi vor stabili propriile reguli de joc. Kievul este de asemenea interesat ca să se ţină cont de interesele sale în regiune în cadrul rezolvării diferendului transnistrean: menţinerea statului limbii ucrainene, a treia limbă oficială în Transnistria, şi în nordul Moldovei, posibilitatea creării unei Uniuni vamale Ucraina-Moldova, garanţii speciale de autodeterminare pentru Transnistria în cazul dizolvării statalităţii Republicii Moldova, asigurarea drepturilor oamenilor de afaceri ucraineni în Moldova unificată”, a menţionat Kulik.
Purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleg Voloşin, a declarat anterior că soluţionarea definitivă a diferendului transnistrean ar putea avea loc în 2013 când Ucraina va prelua preşedinţia anuală a OSCE.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲