AIE ar putea schimba Codul Electoral, pentru a-i determina pe comunisti sa-l voteze pe Lupu
adăugat 26 octombrie 2009, 08:35, la Politică
Alianta pentru Integrare Europeana are suficiente voturi pentru modificarea Codului Electoral si poate ca va veni momentul cand comunistii ii vor multumi ca le da voie sa voteze pentru Marian Lupu, a declarat Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului de la Chisinau, relateaza Unimedia, citata de Newsin.Ghimpu, care asigura si interimatul la presedintia Republicii Moldova, s-a aratat convins ca Partidul Comunistilor va vota aleagerea sefului statului "daca nu cu voie, atunci de nevoie".
In acest context, prim-vicepresedintele Partidului Liberal Democrat, Mihai Godea, a declarat ca este "absolut sigur ca, daca nu din prima incercare, cel tarziu din a doua se va vota presedintele". "Nu cred ca toti deputatii comunisti si-au pierdut creierul", a adaugat el.
Anterior, Mihai Ghimpu a mai afirmat ca legislatia electorala ar putea fi modificata in asa fel incat sa permita formarea blocurilor electorale, deschiderea mai multor sectii de votare in afara tarii si sa permita studentilor sa voteze in municipiul Chisinau. Aceste modificari ar avantaja actualele partide, membre ale AIE, si ar dezavantaja PCRM in perspectiva unui nou scrutin.
La randul sau, premierul Vlad Filat a declarat ca impasul in privinta alegerilor prezidentiale a fost provocat de legislatia confuza. Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a declarat ca, pe de o parte Constitutia nu prevede ca la alegerile prezidentiale trebuie sa se inscrie cel putin doi candidati. "Pe de alta parte, exista un aviz al Curtii Constitutionale care se refera la necesitatea concurentei. S-a creat o situatie asupra careia ar trebui sa se pronunte Curtea Constitutionala si noi vom cere acest lucru", a declarat, pentru portalul Stirea Zilei, liderul PLDM.
Filat afirma ca nu s-a discutat in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana o astfel de problema. Cu toate acestea, Filat s-a aratat convins ca presedintele tarii va fi totusi ales. "Mai devreme sau mai tarziu seful statului va fi ales. Trebuie sa depasim toate aceste bariere si sa revenim la normal, pentru a nu prejudicia relatiile cu partenerii nostri externi, cu care ne aflam acum in negocieri intense. Ma refer la FMI si la Uniunea Europeana", a mai spus premierul liberal-democrat.
La randul sau, presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a precizat ca asteapta "decizia Comisiei speciale pentru alegerea presedintelui". "Ulterior, vom examina aceasta situatie in Parlament si vom lua o decizie. Nu stiu care ar putea fi aceasta. In Alianta nu am discutat despre un al doilea candidat, pentru ca noi avem o singura candidatura. Ne vom intruni ca sa luam o decizie, desi eu nu vad nicio stare de blocaj", a spus Ghimpu.
Liderul Partidului Democrat de la Chisinau, Marian Lupu, este unicul candidat inscris in cursa pentru alegerile prezidentiale, iar seful Comisiei parlamentare speciale pentru alegerea presedintelui a declarat ca in aceste conditii votul nu va putea avea loc la 23 octombrie, cum era prevazut.
Conform deciziei Parlamentului, procedura de alegere a presedintelui R. Moldova trebuia sa aiba loc la 23 octombrie. Liderii AIE sustin ca Marian Lupu va ramane candidatura coalitiei parlamentare majoritare, iar Partidul Comunistilor, formatiunea parlamentara de opozitie, a declarat in repetate randuri ca nu propune nicio candidatura la functia de sef al statului.
Constitutia R. Moldova prevede ca alegerile prezidentiale trebuie desfasurate in cel mult doua luni de la declararea vacantei functiei, in cazul acesta, pana la 11 noiembrie. AIE are doar 53 de voturi in Parlament, iar pentru alegerea sefului statului este nevoie de 61 de sufragii, ceea ce inseamna ca partidele aflate in prezent la guvernare ar mai avea nevoie de opt voturi de la opozitia comunista pentru a-si impune propriul candidat la presedintie. Daca grupul parlamentar al Partidului Comunistilor nu va vota presedintele, asa cum a declarat, atunci Parlamentul ales la 29 iulie va fi dizolvat si se vor organiza din nou alegeri parlamentare anticipate, nu mai devreme insa de anul viitor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲