Ambasadorii despre libertatea de exprimare
adăugat 20 iulie 2008, 16:01, la Ştiri de Top
Ambasadori europeni acreditaţi la Chişinău se declară îngrijoraţi de starea în care se află democraţia şi libertatea de exprimare în Republica Moldova şi le solicită autorităţilor să ia măsuri pentru redresarea situaţiei. Pe de altă parte, preşedintele Vladimir Voronin susţine că presa este cea care, de cele mai multe ori, induce în eroare opinia publică internaţională.Într-o declaraţie semnată de 11 ambasadori europeni se spune că, în prezent, în Republica Moldova se înregistrează, citez, "o intensificare a acţiunilor unor organe ale statului de hărţuire a diferitor partide politice sau susţinători ai acestora".
Semnatarii declaraţiei solicită autorităţilor de la Chişinău să respecte integral recomadările Consiliului Europei şi OSCE în ceea ce ţine de reducerea pragului electoral care în prezent este de şase la sută şi de ridicarea interdicţiei de a crea blocuri electorale.
Diplomaţii europeni se arată îngrijoraţi şi de "acţiunile întreprinse de organele de drept împotriva mass-media".
Astfel de situaţii, se spune în declaraţie, pot prejudicia procesul de pregătire a alegerilor parlamentare din 2009.
Pe de alta parte, la o sedinta a comisiei pentru integrare europeana preşedintele Vladimir Voronin a declarat că oficialităţile din UE îşi creează, deseori, o imagine negativă despre Republica Moldova din cauza materialelor apărute din presa de aici.
El le-a solicitat jurnaliştilor să renunţe la criticile nejustificate.
"Problema actualei perceperi a Moldovei în multe capitale europene o constituie faptul că mulţi evaluează situaţia pe baza unor zvonuri, cred în vechile stereotipuri, se informează exclusive din presa de opoziţie şi din presa electronică care poate să arunce tot ce vrei pe paginile din Internet, şi chiar aruncă", spune Vladimir Voronin.
"Există un deficit de informaţii elementare, clare, laconice, bine generalizate şi prezentate convingător sub aspect vizual despre situaţia reală din diferite domenii din ţara noastră", spune Vladimir Voronin.
Şeful statului i-a cerut Guvernului să trimităm periodic instituţiilor europene note informative despre adevărata stare de lucruri din Republica Moldova.
În cadrul unei recente vizite la Chişinău, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Luis Maria de Puig, declarase că viitoarele relaţii ale Chişinăului cu partenerii occidentali depind de modul în care vor avea loc alegerile parlamentare din 2009.
El subliniase că Republica Moldova va fi monitorizată, în continuare, de Consiliul Europei până când va rezolva problemele ce ţin delibertatea presei şi independenţa justiţiei.
JOS CU BOLSEVISMUL CRIMINAL !!!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲