Ambasadorul SUA: „Problema nr. 1 a RM este corupţia, reformele sunt lente, iar oamenii îşi pierd răbdarea”
adăugat 03 iunie 2015, 10:39, la Politică • Articol publicat de Octavian Balan
Incertitudinile sociale şi politice, criza financiar-bancară, încrederea în scădere a celor aleşi de popor şi sărăcia care macină Republica Moldova sunt bine cunoscute. Mulţi dintre noi sunt dezamăgiţi şi speră să ajungem într-o zi când vom putea afirma cu încredere că Republica Moldova se mişcă într-o direcţia corectă. Ce trebuie să facem? Reforme. Răspunsul este aparent unul simplu, dar cine şi cum le aplică este o întrebare deloc uşoară. Partea plină a paharului este că suntem sprijiniţi atât de Uniunea Europeană, cât şi de Statele Unite ale Americii, care este cel mai vechi exportator de democraţie.
Despre reformele necesare Republicii Moldova, mecanismele de implementare a acestora, cea mai gravă problemă a RM, dar şi jaful din sistemul bancar a vorbit ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, James D. Pettit, la „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.
Corupţia – problema nr. 1 în Republica Moldova
„Prioritatea noastră privind Republica Moldova este să eliminăm corupţia, astfel încât ţara să aibă posibilitatea să crească economic, deoarece creşterea economică este cheia către o democraţie stabilă, iar stabilitatea este o chestiune ce ţine de securitate naţională. Problemele sunt destul de serioase. Din păcate, RM este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Cred că de vină este corupţia, dar cred că ţine şi de chestiuni guvernamentale, ceea ce devine foarte complicat. Atunci când este corupţie în sistemul judiciar, atunci când este dificil să faci afaceri, să faci investiţii în ţară, acest lucru dăunează grav ţării. Corupţia este problema nr. 1 în Republica Moldova. Soluţia nu se referă doar la mentalitate, ci şi la elaborarea unei structuri guvernamentale care ar putea face dificil să fii corupt. Există oameni care sunt împotriva corupţiei şi aceste persoane vor avea un rol important. Durează. Nu e ceva ce se poate întâmpla peste noapte”, afirmă ambasadorul SUA.
Jaful secolului - „şocant”
„Un miliard de dolari e un miliard de dolari. E şocant. Nu ar trebui niciodată să se fi întâmplat. Acest lucru indică nişte probleme semnificative în sectorul financiar şi deficienţe semnificative în monitorizarea şi contabilizarea corectă. Trebuie să fie o investigaţie deplină. Raportul Kroll a fost doar un început. Nu pot anticipa ce va arăta această investigaţie, există foarte mulţi oameni care au studiat şi care sugerează că nu a fost un furt de o singură dată. Este un lucru ca un miliard să dispară dintr-o bancă sau din trei bănci, dar este cu totul altceva că trebuie să fie un sistem care să nu permită acest lucru să se întâmple. Problema, la momentul actual, este că sistemul care a permis ca acest lucru să se întâmple nu s-a schimbat”, consideră ambasadorul.
Reprezentantul misiunii diplomatice a menţionat, în context, că instituţiile menite să investigheze cazul au mecanismele necesare să o facă, fie şi în lipsa reformelor.
„Noi dorim să vedem o investigaţie desfăşurată până la sfârşit, ca banii care lipsesc să fie returnaţi, iar vinovaţii să fie pedepsiţi. Credem că există mecanisme pentru CNA şi PG să desfăşoare aceste investigaţii, chiar în lipsa reformelor. Pericolul este că trebuie să ne asigurăm că aceste investigaţii sunt corecte, că nu sunt influenţate de politic”, a punctat James D. Pettit.
„Majoritatea cetăţenilor îşi pierd răbdarea”
Ambasadorul James D. Pettit spune că înţelege frustrarea oamenilor şi că poporul trebuie să-şi spună „of”-ul prin intermediul presei şi a societăţii civile. Totodată, diplomatul afirmă că, de multe ori, presiunea societăţii pare să nu dea roade, doar că în realitate nu este aşa.
„Dacă populaţia este dezamăgită de guvern, ea trebuie să spună acest lucru şi o poate face prin intermediul mass-media şi a societăţii civile. Eu înţeleg frustrarea oamenilor, ei au ales reprezentanţi, promisiunile nu sunt îndeplinite, deci ei trebuie să responsabilizeze guvernarea. Noi am fost foarte implicaţi în RM, de la independenţă încoace. Avem multe programe în mai multe sectoare, în întreaga ţară. Vedem progrese din când în când, dar credem că progresul trebuie să fie accelerat. Sincer să fiu, eu cred că majoritatea cetăţenilor RM îşi pierd răbdarea”, a declarat ambasadorul SUA.
Întrebat despre cum mai exact poate societatea să pună presiune pe guvernare şi s-o responsabilizeze, James D. Pettit a spus: „Societatea civilă şi mass-media sunt foarte importante într-o democraţie, pentru că acestea axează atenţia guvernului asupra problemelor. Se poate de făcut şi demonstraţii paşnice, evident. Demonstraţia este un instrument în orice democraţie, dar societatea are un rol mult mai complicat – să monitorizeze, să participe la guvernare prin observare, informare. Toate aceste lucruri pot pune presiune pe cei responsabili de implementarea legilor. Este modul în care toate democraţiile funcţionează. Acest lucru poate fi frustrant atunci când se pare că nu funcţionează, însă ele dau roade.”
Despre rolul presei, diplomatul a declarat că mass-media este un instrument foarte puternic şi că instituţiile independente nu trebuie să cedeze. „Puteţi vorbi oamenilor direct. Dacă o faceţi o dată sau de două ori, poate nu e suficient. Vă asigur că dată mesajul va fi repetat foarte mult timp va avea efect. Din fericire, există mass-media independentă aici în RM. Cunosc bine faptul că există mass-media care sunt în proprietatea unei persoane, a unui holding”, a adăugat James D. Pettit.
„Conceptul integrării europene a fost deteriorat”
Ambasadorul SUA s-a referit şi la rezultatele sondajelor din ultima perioadă, care arată o scădere a susţinătorilor vectorului european în RM.
„Eu nu cred că rezultatele sondajelor reflectă o alegere între Europa şi Est. Eu cred că acest lucru arată că 50% din populaţie nu susţine guvernul şi ei mai degrabă ar vota împotriva acestui guvern şi împotriva Europei. Din păcate, conceptul integrării în Uniunea Europeană a fost deteriorat prin lipsa implementării reformelor, lipsa progresului şi lipsa mişcării către Europa”, a menţionat James D. Pettit.
Reformele sunt prea lente; „Nu SUA sau UE trebuie să le ceară”
Implementarea reformelor este strict responsabilitatea guvernului RM, afirmă ambasadorul Statelor Unite. „Reformele sunt implementate foarte lent, dar această întrebare trebuie adresată guvernului. Noi colaborăm, ne întâlnim, însă viteza reformelor, faptul că sunt lente, ţine de guvern. Priorităţile noastre sunt cunoscute, dar noi nu putem adopta legi. Guvernul înţelege în totalitate ce credem noi că e bine pentru Republica Moldova, dar, pe de altă parte, noi suntem din ţări străine, nu este decizia noastră. Într-un final, este decizia guvernului şi a oamenilor care au ales acest guvern. Iată de ce e important ca oamenii să responsabilizeze guvernarea. Nu trebuie SUA sau UE să ceară guvernului să înceapă implementarea reformelor. Acest lucru trebuie făcut de oamenii din Moldova. Este responsabilitatea celor care trăiesc în Republica Moldova”, a declarat ambasadorul.
James D. Pettit a adăugat că, indiferent de sistem, întotdeauna se vor găsi persoane care îl vor ocoli. „Atunci când introduceţi măsuri noi de luptă cu corupţia mereu vor fi oameni care vor găsi posibilităţi de a evita aceste măsuri. Este foarte dificil să faci o persoană coruptă să nu mai fie coruptă. Ceea ce poţi să faci e să elaborezi un sistem ca acesta să fie foarte dificil de corupt. Sunt mereu oameni care vor analiza sistemele şi le vor ocoli, dar asta înseamnă că trebuie să îmbunătăţeşti acest sistem”, a mai declarat reprezentantul misiunii diplomatice.
„Rusia a arătat clar că e capabilă de agresiune în Ucraina; RM are motiv să fie preocupată de securitatea în regiune”
Ambasadorul Statelor Unite afirmă că este imposibil de prezis intenţiile Rusiei. „Ei au arătat clar că sunt capabili de o agresiune în Ucraina. Care sunt intenţiile lor nu ştiu. Moldova are motive foarte bune pentru a fi preocupată de riscul asupra securităţii din regiune. Armata Republicii Moldova este subfinanţată. Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat anterior despre conflictul din regiune că nu poate fi soluţionat pe care militară, ci prin alte măsuri, inclusiv pe căi diplomatice. Relaţiile Rusiei cu Moldova, deşi sunt foarte complicate, sunt foarte importante. În ciuda preocupărilor noastre cu privire la agresiunea Rusiei, realităţile geografice arată că este în interesul RM să menţină o relaţie balansată între Est şi Vest. Nimeni nu cere Moldovei să aleagă între Est şi Vest, aşa cum o fac ruşii. Eu sper că în clipa în care emoţiile se vor calma, vor fi înregistrate progrese în relaţia cu Rusia”, a mai declarat ambasadorul James D. Pettit.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲