APCE dezbate în procedură de urgenţă un raport despre funcţionarea democraţiei în R. Moldova
adăugat 29 aprilie 2009, 08:10, la Ştiri de Top
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei dezbate miercuri în procedură de urgenţă un raport despre funcţionarea instituţiilor democratice din R. Moldova, în condiţiile în care comisarul pentru drepturile omului şi-a încheiat marţi o vizită de documentare la Chişinău, salutată de MAE român.Dezbaterea raportului este prevăzută la ora locală 16.30 (17.30, ora României). Documentul a fost întocmit de doi coraportori din Comisia pentru monitorizarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de către statele membre ale Consiliului Europei - socialista franceză Josette Durrieu şi conservatorul lituanian Egidijus Vareikis.
Josette Durrieu şi Egidijus Vareikis i-au scris preşedintelui Vladimir Voronin şi preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, cerând informaţii detaliate despre evenimentele postelectorale de la Chişinău.
"Am luat notă de multe rapoarte din partea unor organizaţii neguvernamentale şi din surse politice privitoare la încălcarea drepturilor omului, presupuse acte comise de poliţie în timpul evenimentelor din 6-8 aprilie", se spunea în mesajul trimis. Cei doi au solicitat informaţii complete despre evenimente, despre acţiunile poliţiei şi măsurile luate de autorităţile competente din R. Moldova pentru investigarea şi sancţionarea încălcărilor demonstrate ale drepturilor omului.
Proiectul de rezoluţie elaborat de cei doi raportori notează că procesul electoral din R. Moldova a fost marcat de mai multe vicii semnificative de procedură, că televiziunea de stat nu a făcut distincţie între acţiunile de serviciu ale oficialilor de stat şi activităţile lor de campanie, iar atmosfera de campanie a fost afectată de frecventele acuze de intimidare la adresa alegătorilor şi a candidaţilor, precum şi de folosirea necuvenită a resurselor administrative. Documentul notează însă că alegerile au fost considerate în general corecte de observatori.
Raportul regretă acţiunile violente din 7 aprilie, dar şi graba cu care preşedintele Vladimir Voronin a învinovăţit opoziţia şi România de lovitură de stat.
"În special preşedintele Voronin a afirmat că autorităţile române sunt implicate în organizarea revoltelor. În acest punct, suntem deosebit de îngrijoraţi în legătură cu grava degradare a relaţiilor dintre Moldova şi România", se arată în proiectul de rezoluţie, care detaliază măsurile luate de Chişinău împotriva României, între care expulzarea ambasadorului, introducerea vizelor sau restricţiile impuse libertăţii presei, mai ales celei române. Documentul aminteşte şi de reacţia "aspră" a Bucureştiului prin discursul rostit de preşedintele Traian Băsescu în Parlament, în care a anunţat simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei pentru moldoveni.
"Dezaprobăm declaraţia preşedintelui Voronin care invocă implicarea directă a autorităţilor române în protestele violente. Este o acuzaţie foarte gravă, care nu poate fi făcută în mod public fără o investigaţie amănunţită. În acelaşi timp, considerăm că răspunsul autorităţilor române nu a fost adecvat şi a încins relaţiile dintre două ţări vecine şi mai mult în loc să calmeze tensiunile. Moldova şi România au o istorie comună complexă şi liderii ambelor ţări trebuie să dea dovadă de reţinere şi să se comporte într-o manieră responsabilă, timp în care evenimentele din 7 aprilie sunt investigate şi sunt stabilte toate faptele", spun autorii raportului, în opinia cărora ţările vecine, Ucraina, România, dar şi Rusia pot contribui la calmarea tensiunilor şi restabilirea dialogului politic, "cu respectarea integrităţii şi suveranităţii" R. Moldova.
Dezbaterea din APCE intervine în condiţiile în care comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, s-a întâlnit marţi la Chişinău cu ministrul moldovean de externe Andrei Stratan, informându-l că la finalul misiunii sale în Republica Moldova, care a început la 25 aprilie, va redacta un raport şi va face recomandări cu privire la situaţia drepturilor omului.
Potrivit unui comunicat anterior al Ministerului moldovean de Externe, raportul lui Hammarberg va fi audiat în cadrul sesiunii plenare din 29 aprilie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
În ceea ce îl priveşte, ministrul moldovean Andrei Stratan a expus viziunea autorităţilor moldovene despre situaţia după alegeri din Republica Moldova, apreciind că forţe distructive au încercat să destabilizeze situaţia. De asemenea, ministrul a informat delegaţia Consiliului Europei că stabilizarea situaţiei politice în ţară este prioritatea absolută şi se vor întreprinde toate masurile necesare pentru a depăşi criza politică.
Vizita comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului intervine după cea a şefului Direcţiei pentru democraţie şi afaceri politice a Consiliului Europei (CoE), Jean-Louis Laurens, de săptămâna trecută. Laurens declarase într-un interviu pentru Europa Liberă că este foarte important ca cei vinovaţi de violenţele produse la 7 aprilie, dar şi în locurile de detenţie, să fie traşi la răspundere. "Consiliul Europei este dispus să acorde toată asistenţa necesară pentru a se restabili situaţia privind respectarea drepturilor omului", a mai spus Jean-Louis Laurens.
Acesta se întâlnise şi cu reprezentanţii opoziţiei. După întâlnire, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că a fost stupefiat când Jean-Louis Laurens i-a spus că versiunea pe care i-au prezentat-o oficialii comunişti a fost că vânătăile şi leziunile corporale din fotografiile şi imaginile video cu cei care spun că au fost bătuţi de poliţie sunt de fapt pictate pe corp.
Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat marţi vizita efectuată de comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, în Republica Moldova, în perioada 25-28 aprilie 2009, în vederea evaluării situaţiei drepturilor omului, urmare a evoluţiilor postelectorale.
"Cunoscând imparţialitatea şi rigoarea demersurilor înaltului oficial al Consiliului Europei, MAE îşi exprimă încrederea că rezultatele acestui nou demers al organizaţiei de la Strasbourg vor contribui la readucerea societăţii din Republica Moldova pe un parcurs de normalitate a statului de drept şi de respect al democraţiei şi drepturilor omului", se spune într-un comunicat.
MAE reaminteşte că pe site-ul oficial al Consiliului Europei poate fi consultat comunicatul de presă emis de Biroul Comisarului pentru Drepturile Omului înaintea efectuării vizitei în Republica Moldova. "Vreau să obţin o imagine directă şi completă a evenimentelor recente şi a implicaţiilor lor asupra drepturilor omului. Este esenţial să fie stabilită o descriere fidelă a ceea ce s-a întâmplat de fapt şi să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja drepturile omului", afirmă Hammarberg în comunicat. NewsIn
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲