Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:53

 

APCE dezbate în procedură de urgenţă un raport despre funcţionarea democraţiei în R. Moldova

adăugat 29 aprilie 2009, 08:10, la Ştiri de Top

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei dezbate miercuri în procedură de urgenţă un raport despre funcţionarea instituţiilor democratice din R. Moldova, în condiţiile în care comisarul pentru drepturile omului şi-a încheiat marţi o vizită de documentare la Chişinău, salutată de MAE român.

Dezbaterea raportului este prevăzută la ora locală 16.30 (17.30, ora României). Documentul a fost întocmit de doi coraportori din Comisia pentru monitorizarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de către statele membre ale Consiliului Europei - socialista franceză Josette Durrieu şi conservatorul lituanian Egidijus Vareikis.

Josette Durrieu şi Egidijus Vareikis i-au scris preşedintelui Vladimir Voronin şi preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, cerând informaţii detaliate despre evenimentele postelectorale de la Chişinău.

"Am luat notă de multe rapoarte din partea unor organizaţii neguvernamentale şi din surse politice privitoare la încălcarea drepturilor omului, presupuse acte comise de poliţie în timpul evenimentelor din 6-8 aprilie", se spunea în mesajul trimis. Cei doi au solicitat informaţii complete despre evenimente, despre acţiunile poliţiei şi măsurile luate de autorităţile competente din R. Moldova pentru investigarea şi sancţionarea încălcărilor demonstrate ale drepturilor omului.

Proiectul de rezoluţie elaborat de cei doi raportori notează că procesul electoral din R. Moldova a fost marcat de mai multe vicii semnificative de procedură, că televiziunea de stat nu a făcut distincţie între acţiunile de serviciu ale oficialilor de stat şi activităţile lor de campanie, iar atmosfera de campanie a fost afectată de frecventele acuze de intimidare la adresa alegătorilor şi a candidaţilor, precum şi de folosirea necuvenită a resurselor administrative. Documentul notează însă că alegerile au fost considerate în general corecte de observatori.

Raportul regretă acţiunile violente din 7 aprilie, dar şi graba cu care preşedintele Vladimir Voronin a învinovăţit opoziţia şi România de lovitură de stat.

"În special preşedintele Voronin a afirmat că autorităţile române sunt implicate în organizarea revoltelor. În acest punct, suntem deosebit de îngrijoraţi în legătură cu grava degradare a relaţiilor dintre Moldova şi România", se arată în proiectul de rezoluţie, care detaliază măsurile luate de Chişinău împotriva României, între care expulzarea ambasadorului, introducerea vizelor sau restricţiile impuse libertăţii presei, mai ales celei române. Documentul aminteşte şi de reacţia "aspră" a Bucureştiului prin discursul rostit de preşedintele Traian Băsescu în Parlament, în care a anunţat simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei pentru moldoveni.

"Dezaprobăm declaraţia preşedintelui Voronin care invocă implicarea directă a autorităţilor române în protestele violente. Este o acuzaţie foarte gravă, care nu poate fi făcută în mod public fără o investigaţie amănunţită. În acelaşi timp, considerăm că răspunsul autorităţilor române nu a fost adecvat şi a încins relaţiile dintre două ţări vecine şi mai mult în loc să calmeze tensiunile. Moldova şi România au o istorie comună complexă şi liderii ambelor ţări trebuie să dea dovadă de reţinere şi să se comporte într-o manieră responsabilă, timp în care evenimentele din 7 aprilie sunt investigate şi sunt stabilte toate faptele", spun autorii raportului, în opinia cărora ţările vecine, Ucraina, România, dar şi Rusia pot contribui la calmarea tensiunilor şi restabilirea dialogului politic, "cu respectarea integrităţii şi suveranităţii" R. Moldova.

Dezbaterea din APCE intervine în condiţiile în care comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, s-a întâlnit marţi la Chişinău cu ministrul moldovean de externe Andrei Stratan, informându-l că la finalul misiunii sale în Republica Moldova, care a început la 25 aprilie, va redacta un raport şi va face recomandări cu privire la situaţia drepturilor omului.

Potrivit unui comunicat anterior al Ministerului moldovean de Externe, raportul lui Hammarberg va fi audiat în cadrul sesiunii plenare din 29 aprilie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

În ceea ce îl priveşte, ministrul moldovean Andrei Stratan a expus viziunea autorităţilor moldovene despre situaţia după alegeri din Republica Moldova, apreciind că forţe distructive au încercat să destabilizeze situaţia. De asemenea, ministrul a informat delegaţia Consiliului Europei că stabilizarea situaţiei politice în ţară este prioritatea absolută şi se vor întreprinde toate masurile necesare pentru a depăşi criza politică.

Vizita comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului intervine după cea a şefului Direcţiei pentru democraţie şi afaceri politice a Consiliului Europei (CoE), Jean-Louis Laurens, de săptămâna trecută. Laurens declarase într-un interviu pentru Europa Liberă că este foarte important ca cei vinovaţi de violenţele produse la 7 aprilie, dar şi în locurile de detenţie, să fie traşi la răspundere. "Consiliul Europei este dispus să acorde toată asistenţa necesară pentru a se restabili situaţia privind respectarea drepturilor omului", a mai spus Jean-Louis Laurens.

Acesta se întâlnise şi cu reprezentanţii opoziţiei. După întâlnire, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că a fost stupefiat când Jean-Louis Laurens i-a spus că versiunea pe care i-au prezentat-o oficialii comunişti a fost că vânătăile şi leziunile corporale din fotografiile şi imaginile video cu cei care spun că au fost bătuţi de poliţie sunt de fapt pictate pe corp.

Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat marţi vizita efectuată de comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, în Republica Moldova, în perioada 25-28 aprilie 2009, în vederea evaluării situaţiei drepturilor omului, urmare a evoluţiilor postelectorale.

"Cunoscând imparţialitatea şi rigoarea demersurilor înaltului oficial al Consiliului Europei, MAE îşi exprimă încrederea că rezultatele acestui nou demers al organizaţiei de la Strasbourg vor contribui la readucerea societăţii din Republica Moldova pe un parcurs de normalitate a statului de drept şi de respect al democraţiei şi drepturilor omului", se spune într-un comunicat.

MAE reaminteşte că pe site-ul oficial al Consiliului Europei poate fi consultat comunicatul de presă emis de Biroul Comisarului pentru Drepturile Omului înaintea efectuării vizitei în Republica Moldova. "Vreau să obţin o imagine directă şi completă a evenimentelor recente şi a implicaţiilor lor asupra drepturilor omului. Este esenţial să fie stabilită o descriere fidelă a ceea ce s-a întâmplat de fapt şi să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja drepturile omului", afirmă Hammarberg în comunicat. NewsIn

Autor: Cotidianul.
Sursa: www.cotidianul.ro
Care sint explicatiile comunistilor a celor pierduti, decedati. E necesar de un proces international pentru a pune capat falsului in R Moldova.
A comentat varica 29 aprilie 2009, 08:08


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0488 secunde