Astazi sarbatorim Nasterea Domnului. Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara va ureaza Craciun fericit!
adăugat 25 decembrie 2008, 10:31, la Ştiri de Top
Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare creştină, cea a Naşterii Domnului Iisus Hristos. In traditia populara romaneasca, Craciun este un om batran, fratele mai mare al lui Mos Ajun.Din vremuri vechi, datinile, colindele si obiceiurile de Craciun au fost o adevarata scoala de virtuti morale, intarind simtamintele de fratietate si de buna intelegere. Cadourile celor mici, cozonacii aburind pe masa, toti membrii familiei in jurul cinei festive sunt minunile omenesti aduse de spiritul Craciunului.
In popor se spune ca Fecioara Maria, in timp ce Il purta in pantece pe Pruncul Sfant, a ajuns la casa lui Craciun, un boier nemilos care avea case multe si grajduri si care-si tortura sotia si fetele. Acesta era plecat si sotia lui, o femeie miloasa, a gazduit-o pe Fecioara in staul, unde a nascut. In acel moment s-a aratat pentru prima data pe cer Luceafarul, pentru a vesti sosirea lui Iisus.
Vazand steaua, Craciun crezu ca femeile au dat foc la casa si se grabi sa vada ce s-a intamplat. Intre timp, Craciuneasa avusese grija sa faca totul dupa datini, si drept rasplata, Maica Domnului le vindeca pe cele trei fiice ale lui Craciun care fiecare avea cate ceva: una era schioapa, alta oloaga si ultima oarba. Cand ajunse acasa, fiindca sotia nu i-a iesit in intampinare, i-a taiat mainile. Vazand aceasta, Fecioara i le puse la loc si, prin aceasta minune, l-a facut pe barbat sa-si dezghete inima si sa creada in Dumnezeu.
De bucurie ca nevasta sa a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din cioate de brad in curtea lui si joaca hora cu toate slugile lui. Dupa joc, imparte Sfintei Familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda si smantana. De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant, care aduce de ziua nasterii lui Iisus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi in staul noului Mesia. Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat in colinde. Din acest motiv, ziua in care s-a nascut Mantuitorul, s-a numit Craciun. Deci Crăciunul este o sărbătoare sfântă care aduce lumină în sufletele oamenilor.
Amintim ca, in Republica Moldova, Craciunul se sarbatoreste atât pe stil nou (astazi, 25 decembrie), cât şi pe stil vechi (7 ianuarie). Decalajul se datoreaza folosirii concomitente a calendarului Gregorian si a celui Roman. Primul este folosit in mod curent de majoritatea popoarelor, cu sarbatorirea Nasterii Domnului pe 25 decembrie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
pacat ca la cuvinte ramanem. majoritatea oamenilor a uitat care este semnificatia Craciunului.
in Romania au comercializat aceasta sarbatoare la maxim, si nici Moldova nu e departe...