Autoguvernare teritorială, autonomia. Pretul ce s-ar oferi regiunii transnistrene contra plecarii trupelor ruse
adăugat 14 octombrie 2010, 10:28, la Politică
Romanian Global News a avut dreptate, Germania pregateste un plan Kozac cosmetizat contra plecarii trupelor ruse din regiunea transnistreana.
Merita federalizarea Basarabiei pretul plecarii trupelor ruse de pe teritoriul sau? Care va fi impactul pe termen mediu asupra intereselor romanesti. Nu exista si alte solutii care sa inlature calul troian al federalizarii in spatiul romanesc?
Poate ca exista dar Romania trebuie sa fie mult mai agresiva in apararea intereselor romanesti la Bruxelles si la Washington. Pretul il plateste zilnic in Afganistan si l-a platit in Irak sau in alte teatre de operatii. Asa cum interesele germane au fost satisfacute si acceptate de UE si interesele romanesti trebuie sa fie luate in considerare si acceptate.
Bruxellesul va propune Rusiei ca Transnistria să fie cedată Uniunii Europene /UE/, promiţând astfel să deschidă curând drumul unei Republici Moldova unificate spre spaţiul comunitar, scrie Nezavisimaia Gazeta în ediţia de joi citata de jurnal.md, preluat de Romanian Global News.
Potrivit expertului german Alexander Rahr, varianta va fi discutată la întâlnirea dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedinţii francez şi rus, Nicolas Sarkozy şi Dmitri Medvedev, care va avea loc pe 17-18 octombrie. O sursă a ziarului rus din Ministerul de Externe de la Chişinău a confirmat că vor avea loc negocieri pe această temă atât cu Chişinăul, cât şi cu Tiraspolul. Transnistriei i se promit toate beneficiile economice posibile. Dar cu ce este ademenită Moscova nu se ştie încă, scrie cotidianul rus.
Zilele trecute, reprezentantul permanent al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a declarat că Rusia trebuie să-şi încheie operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria. El a pledat pentru modificarea formatului de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean '5+2', astfel încât UE şi SUA, care participă la negocieri cu statutul de observatori, corespunzând cifrei '2', să li se acorde statutul de mediatori. Din 1992, mediatori sunt Rusia, Ucraina şi OSCE. Asupra acestei modificări de statut insistă Chişinăul, iar Bruxellesul şi Washingtonul nu ar fi deranjate. Mai mult, UE se declară, în ultima vreme, un actor activ în aplanarea conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol, acţionând mai ofensiv decât Rusia, comentează publicaţia moscovită.
'UE discută cum să soluţioneze conflictele îngheţate din Europa. Germania a devenit membru al Consiliului de Securitate al ONU şi se va ocupa şi în acest cadru de soluţionarea diferendelor teritoriale. În acest context se înscrie şi propunerea Angelei Merkel adresată lui Medvedev de a rezolva prin eforturi comune problema transnistreană', a afirmat analistul politic german Alexander Rahr.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲