Băsescu: România şi Moldova sunt în aceeaşi situaţie ca Germania de Vest şi cea de Est
adăugat 18 mai 2009, 13:25, la Ştiri de Top
Preşedintele a declarat că este conştient că României nu i s-a permis să vorbească de "două state, o singură naţiune". Declaraţiile au fost făcute marţi, la întâlnirea preşedintelui cu ambasadorii din ţările UE, se arată într-un raport intern al Ambasadei Austriei consultat de NewsIn.Raportul redactat sub semnătura ambasadorului austriac Martin Eichtinger este datat 14 mai şi adresat MAE vienez, precum şi ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chişinău, Kiev şi Moscova. Documentul obţinut de NewsIn relatează în cinci pagini conţinutul discuţiei cu preşedintele Traian Băsescu avute marţi la un dejun de lucru cu ambasadorii ţărilor UE acreditaţi la Bucureşti.
Declaraţiile preşedintelui referitoare la Republica Moldova au stârnit cele mai multe comentarii în paranteză din partea ambasadorului austriac. Băsescu a spus că deocamdată nu va numi un nou ambasador, ci va ridica un diplomat din ambasada de la Chişinău la rang de însărcinat cu afaceri, după ce propunerea de a-l numi pe Mihnea Constantinescu a fost respinsă de autorităţile moldovene.
"România va accelera procesul de acordare a cetăţeniei pentru moldoveni, legea cetăţeniei corespunzând exact modelului german şi aflându-se astfel în cadrul legal european", a spus Băsescu.
Aici, Ambasada Austriei descrie un schimb de replici între preşedinte şi diplomatul care reprezenta Germania:
"Reprezentantul german a arătat că există diferenţe grave între cele două reglementări, mai ales că legea prevede ca domiciliul să fie în Germania, numărul potenţialilor solicitanţi fiind mai mic şi din mai multe ţări de provenienţă. Preşedintele Băsescu a ripostat invocând reunificarea Germaniei cu Republica Democrată Germană şi a spus că şi România a fost împărţită după Al Doilea Război Mondial. El a spus însă că îşi dă seama că României nu i s-a acordat dreptul de a vorbi de două state, o singură naţiune."
Şeful statului a adăugat că România doreşte să atingă o rată a încetăţenirii de circa 1.000 pe săptămână până cel târziu în 2010, pentru aceasta fiind necesar un aparat administrativ mult mai mare, pentru că în prezent pot fi rezolvate săptămânal doar 50-75 de cazuri.
Băsescu a repetat declaraţia că la Ambasada de la Chişinău ar exista circa 600.000 de dosare prin care se solicită cetăţenia română, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor care doresc să devină cetăţeni români este undeva între 800.000 şi un milion. Aceste dosare nu sunt însă în lucru şi nu au fost transmise Ministerului Justiţiei, care are în prezent doar 25.000 de cazuri pe rol ce vor fi finalizate până la sfârşitul lui 2009.
Ambasada Austriei comentează în paranteză că dosarele de la Chişinău sunt cel mai probabil incomplete şi că nu li s-ar putea da curs decât în cazul unei modificări legislative substanţiale - acordarea cetăţeniei în masă.
Preşedintele a precizat că nimeni nu a cerut în mod serios României să abandoneze aceste planuri şi că va acorda cetăţenie tuturor românilor din străinătate care şi-au pierdut-o din cauza evenimentelor istorice.
"Întrebat dacă această măsură vine ca reacţie la evenimentele din Moldova sau dacă e o simplă chestiune tehnică, preşedintele a fost de părere că este foarte clar o decizie politică, prin care să se dea o şansă generaţiei tinere din Moldova. Din acest motiv se acordă acces gratuit studenţilor din Moldova la universităţile româneşti. Chişinăul a început deja să reducă numărul de şcoli cu predare în limba română, iar România cere aceleaşi drepturi la şcolarizare pe care de exemplu le acordă minorităţii ungare", se arată în document.
România sprijină fără rezerve Parteneriatul Estic şi speră că noul guvern moldovean va fi mai serios cu privire la apropierea de Uniunea Europeană, a adăugat preşedintele.
Referitor la Transnistria, Băsescu e de părere că Rusia nu se va retrage niciodată din acest teritoriu, care va deveni un al doilea Kaliningrad.
"Rusia a devenit în ultima vreme tot mai agresivă în păstrarea şi apărarea sferei sale de influenţă. Relaţia cu Rusia a fost afectată recent şi de scandalul de spionaj şi de expulzarea a trei angajaţi ai ambasadei ruse la Bucureşti", a spus Băsescu.
În relaţia cu Ucraina, preşedintele a identificat patru probleme: canalul Bîstroe - faptul că Ucraina nu respectă reglementările internaţionale de mediu, aplicarea verdictului Curţii Internaţionale de Justiţie cu privire la delimitarea platoului continental din jurul Insulei Şerpilor şi modul în care este tratată minoritatea română în Ucraina - lipsa reprezentării parlamentare, aşa cum este cazul pentru minoritatea ucraineană în Parlamentul României. Cea mai recentă problemă a apărut în legătură cu cazul de spionaj ce a dus la expulzarea a doi ataşaţi militari ucraineni şi a trei diplomaţi ruşi. Ca urmare a acestui caz, armata română a fost nevoită să-şi modifice toate frecvenţele sistemelor sale de comunicaţii, a mai spus Băsescu.
Roman basarabean (refugiat politique) Belgia
Moldova nici odata na avut un asa Presedinte. si nimeni nici odata nu ne-a inspirat dragosta fata de neam, istorie si traditie. deacum si speranta ca un Presedinte Romin sa ne apere era perduta.
va multumesc ca femee si ca mama.
ediţie M. Oficial nr. persoane moldoveni
nr. 279 din 2009-04-29 399
nr. 280 din 2009-04-29 0
nr. 274 din 2009-04-28 274
TOTAL 673
se vede ca e departe de adevar....faptele nu ...vorbele te fac sa fii mare....
Acum transformati vorbele in fapte si atunci vom acumula mult mai multa incredere in Romania.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲