Bolsevicii lui Voronin vor forma noul guvern de la Chisinau
adăugat 07 aprilie 2009, 08:57, la Politică
Partidul Comunistilor din R. Moldova a obtinut 50% din voturi, ceea ce ii permite sa-si adjudece, dupa redistribuire, 61 de mandate in noul Parlament, din totalul de 101 deputati. Toate cele trei formatiuni de opozitie - Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova si Alianta Moldova Noastra - au intrat in Parlament. Prezenta la vot a fost nesperat de buna: 59,52%.Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a anuntat ca Partidul Liberal (presedinte Mihai Ghimpu, vicepresedinte Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului si adevarata locomotiva a formatiunii) a intrunit 12,75% din voturi, ceea ce reprezinta 15 deputati dupa redistribuire. Partidul Liberal Democrat din Moldova, coordonat de Vlad Filat, a obtinut 12,26% din sufragii, adica 14 mandate de deputat. Sondajele aratau insa ca PLDM ar fi fost cu mult in fata PL. Alianta Moldova Noastra, despre care aceleasi sondaje aratau ca ar fi fost la limita pragului de trecere, a acumulat totusi 9,82% din voturi, adica 11 locuri in Parlament.
"Cånd i-apuca pesimismul, toti voteaza comunismul"
Daca alegerile nu au fost fraudate grosolan, imaginea esichierului politic de la Chisinau este dezolanta. Comunistii au obtinut un scor apropiat de cel realizat in 2001 (50,7%). Si atunci era criza, iar Voronin le-a promis basarabenilor ca o vor depasi cu ajutorul Rusiei. Moscova nu mai da insa nimanui nimic de pomana, nici chiar celor care merg in patru labe, dar comunistii au invins si in 2005, cand aveau un discurs pro-european, dar au realizat mai putin, adica 45,98% din voturi. Ca sa-l reconfirme pe Voronin pe functie, au avut nevoie de o mica alianta cu Partidul Popular Crestin Democrat, condus de Iurie Rosca. Specificul georepublicii Molotov este ca avem in fata un stat parlamentar, unde Legislativul il alege pe presedinte, iar apoi presedintele taie si spanzura: numeste si il da afara pe seful Guvernului, conduce Executivul cu mana de fier, mai ales daca este si sef de partid. Daca admitem ca poporul nu greseste niciodata (desi eu nu cred), marele perdant este Iurie Rosca, omul care a distrus traditia Frontului Popular de altadata. L-a sustinut pe Voronin, i-a atacat pe cei trei romani si a obtinut 3% din voturi. In martie 2001, ziarul "Flux" parafraza versurile lui Petru Zadnipru: "Moldovenii cand se strang/ Si-i apuca pesimismul,/ La un colt de masa plang/ Si voteaza comunismul". Imi pare rau pentru Frontul Popular, dar pentru cei care nu stiu, versurile originale suna asa: "Moldovenii cand se strang/ Si-n petreceri se avanta,/ La un colt de masa plang,/ La alt colt de masa canta". Cred ca ar putea sa faca la fel si acum.
"Invingatorul poate fi cel mai mare invins"
De ce au luat comunistii atatea voturi? Daca as avea dovezi, as putea spune ca alegerile au fost fraudate. Oricum, toti politicienii romani de la Chisinau arata ca Voronin a folosit banii bugetului si resursele administrative pentru a ramane la putere. Mita electorala a fost endemica, poate mai frecventa decat in Romania. Medvedev i-a dat lui Voronin motorina pentru lucrarile de primavara, iar ministrul rus al economiei a venit la Chisinau cu alte propuneri. Din Uniunea Europeana au venit doar promisiuni si avertismente, iar Romania avea alte dosare: Popoviciu, Becali… Se adauga intimidarea alegatorilor. Analistul Igor Botan crede ca "dupa o campanie electorala absolut neonesta, invingatorul din aceste alegeri poate fi cel mai mare invins, daca ne gandim ce se intampla cu economia R. Moldova". "Alegerile au fost compromise din start. Rezultatele … nu exprima procentual impactul fraudei electorale din ziua votarii si nici consecintele unei campanii inechitabile, abuzive si condamnate de OSCE, UE si SUA in declaratii de ultima ora", afirma ziarul "Timpul" de la Chisinau. Comunistii au dat bani, sacose ("tosti") cu alimente, tractoare, televizoare si macaroane, au oferit "Mesagere", "vizite de lucru" etc. Si au cåstigat.
OSCE: "Alegerile au respectat in mare parte standardele"
Alegerile legislative au fost in ansamblu conforme normelor internationale, a declarat ieri Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, desi ar mai fi necesare unele ameliorari. As putea afirma ca OSCE minte? Cu orice risc, acesta este adevarul: alegerile din R. Moldova nu au fost libere si corecte, atata vreme cat acolo exista o armata de ocupatie, care nu a permis desfasurarea scrutinului in Transnistria. Mai mult, alegerile au fost interzise chiar si in Corjova, satul natal al lui Voronin (daca Voronin nu este o clona realizata de NKVD, cu pretinsi bunici de origine romana…).
Interesele romånilor vor fi reprezentate mai bine in Parlament
La prima vedere, comunistii au fost pe locul intai si la Chisinau. Din cele 366.935 de voturi valabil exprimate, locuitorii Chisinaului au votat astfel: 155.366 pentru PCRM, 82.343 pentru Partidul Liberal, 57.338 de voturi pentru PLDM si 36.733 pentru Alianta "Moldova Noastra". Adevarul este insa altul. Voturile insumate ale celor trei partide de opozitie ating numarul 176.414, deci mai mult decat a obtinut PCRM. Aici gasim si explicatia esecului pentru opozitia pro-europeana si pro-romaneasca: basarabenii nu au avut incredere in cei trei care au parut dezbinati, deci incapabili sa guverneze impreuna. Mircea Druc, primul sef de guvern anticomunist de la Chisinau, este mai optimist: "Eu vad partea plina a paharului. Partidele care reprezinta direct si deschis interesele romanilor din Basarabia sunt mai bine cotate, decat pana acum in Parlamentul de la Chisinau". Presa din Rusia nu manifesta entuziasm pentru sucesul comunistilor lui Voronin. De unde am putea concluziona ca optiunea lui Mark Tkaciuc nu este pe placul Moscovei. Adevaratul invingator la alegerile din Republica Molotov este altcineva. "Deutsche Welle" retine ca alegerile au fost trucate. Conform articolului 63 din Constitutie, "Parlamentul se intruneste, la convocarea presedintelui Republicii Moldova, in cel mult 30 de zile de la alegeri". Sedinta de constituire a noului Parlament e prezidata de decanul de varsta. Parlamentul va alege presedintele Parlamentului, vicepresedintii si Biroul Permanent al Parlamentului. Presedintele republicii este ales prin vot secret, in maxim trei tururi de scrutin, la care participa minimum doi candidati. Presedintele are nevoie de 61 de voturi pentru a fi ales. Daca seful statului nu e ales in cele trei tururi de scrutin, presedintele in exercitiu al republicii dizolva Parlamentul si decreteaza alegeri anticipate. Nu mai este cazul.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲