Cabinetul de miniştri şi-a prezentat demisia
adăugat 27 decembrie 2010, 13:24, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Membrii Cabinetului de miniştri s-au întrunit, astăzi, pentru ultima şedinţă de Guvern. Pe ordinea de zi a figurat o singură chestiune, care se referă la demisia Executivului.
Articolului 103 al Constituţiei, care se referă la încetarea mandatului Guvernului, prevede că Executivul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament. În cazul acesta, Guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.
Hotărârea privind cererea de demisie, aprobată astăzi în ultima şedinţă a actualului Cabinet de Miniştri, urmează să fie prezentată la prima şedinţă de constituire a Parlamentului, mâine, 28 decembrie, la ora 15.00.
„Nu o să supun votului această hotărâre privind demisia Guvernului”, a glumit premierul Vlad Filat.
Filat a menţionat că membrii Cabinetului de miniştri se vor mai întruni, dar în altă ambianţă, mai puţin oficială.
Conform articolului 98 din Constituţie, viitorul premier, este desemnat după consultarea fracţiunilor parlamentare. Astfel, preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de premier. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.
Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acorda încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. În baza votului de încredere acordat de Parlament, preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul. Executivul îşi exercita atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în faşa preşedintelui Republicii Moldova. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, preşedintele Republicii Moldova revoca şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.
De menţionat că Guvernul Filat a fost investit în funcţie la 25 septembrie 2009, prin votul a 53 de deputaţi ai majorităţii parlamentare Alianţa pentru Integrare Europeană. Fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM) s-a abţinut de la vot.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲