Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:35

 

Candidatul Igor Dodon: Casă de lux, credit preferenţial şi intermediari de milioane

adăugat 21 octombrie 2016, 09:56, la Politică • Articol publicat de Octavian Balan

Igor Dodon, can­di­da­tul Par­ti­du­lui Soci­a­li­ş­ti­lor la foto­liul de şef al sta­tu­lui, achită mai mult de jumă­tate din veni­tu­rile lunare ale fami­liei pen­tru ram­bu­r­sa­rea unui cre­dit de 1,47 de mili­oane de lei, con­trac­tat în 2013 de la Vic­to­ri­a­bank, cu aju­to­rul căruia şi-a ofi­ci­a­li­zat achi­zi­ţio­na­rea unei case de lux în sect. Buiu­cani al capi­ta­lei. Deşi nici el, nici soţia sa, nu deţin firme, numele can­di­da­tu­lui Dodon este impli­cat, dis­cret, prin dive­rşi inter­me­di­ari, inclu­siv rude apro­pi­ate, în afa­ceri de mili­oane. Cum­nata sa, de exem­plu, admi­nis­trează un SRL care a câş­ti­gat în ulti­mii ani nu mai puţin de 50 de lici­ta­ţii publice în sumă de peste 1,5 mili­oane de lei, în timp ce cume­tri, pri­e­teni şi colegi de par­tid, apa­rent săraci, deţin firme care dezvoltă afa­ceri pros­pere.

588-igor-dodon7Igor Dodon, lide­rul Par­ti­du­lui Soci­a­li­ş­ti­lor din R. Mol­dova (PSRM), can­di­da­tul cu numă­rul 8 în bule­ti­nul de vot pen­tru ale­ge­rile pre­zi­denţi­ale din 30 octom­brie, coche­tează cu fun­cţi­ile publice de aproape 20 de ani. Punc­tul cul­mi­nant îl con­sti­tuie anii 2005 — 2006, când fusese numit vice­mi­nis­tru, după care, la scurt timp, minis­tru al Eco­no­miei în Guver­nul Tar­lev, fun­cţie pe care şi-a păstrat-o în Guver­nul Gre­cea­nîi, până în 2009, când comu­ni­ş­tii ple­cau de la guver­nare. De atunci, Igor Dodon este depu­tat în Par­la­ment. În 2009 – 2011 era mem­bru al fra­cţiu­nii PCRM, iar la ale­ge­rile locale din vara anu­lui 2011, Dodon a can­di­dat la fun­cţia de pri­mar de Chi­şi­nău din par­tea PCRM, fiind învins, la limită, de libe­ra­lul Dorin Chir­toacă. La scurt timp, în noiem­brie 2011, după neînţe­le­geri cu con­du­ce­rea par­ti­du­lui, aderă la PSRM, al cărui preşe­dinte devine în decem­brie 2011. După ce, în mar­tie 2012, împre­ună cu alţi colegi care pără­si­seră PCRM, l-a votat pe Nico­lae Timofti în fun­cţia de şef de stat, în noiem­brie 2014, PSRM con­dus de Dodon a reu­şit să acu­mu­leze cele mai multe voturi în scru­ti­nul par­la­men­tar, deve­nind par­ti­dul cu cei mai mulţi depu­taţi în Par­la­ment – 25.

Începutul: Apartament cu două odăi


În apri­lie 2009, Igor Dodon, fiind minis­tru al Eco­no­miei de aproape 3 ani şi prim-vicepremier în Guver­nul Gre­cea­nîi, declara un sala­riu mediu lunar pen­tru 2007 — 2008 de 10,5 mii de lei (252 de mii în doi ani), iar alţi 82 de mii din cali­ta­tea de mem­bru al Con­si­li­u­lui de direc­tori al Mol­d­te­le­com. Ofi­ci­a­lul can­dida atunci la fun­cţia de depu­tat pe lis­tele PCRM şi locuia într-un apar­ta­ment modest, cu două odăi, de 50 m.p., de pe str. Calea Orhe­iu­lui. El mai indica două auto­mo­bile, o Mazda 6, din 2003, şi un Nis­san Micra din 2006.

Para­do­xal, can­di­da­tul la fun­cţia de preşe­dinte cotat în son­da­jele de opi­nie drept prin­ci­pa­lul favo­rit la vic­to­rie a trăit modest în peri­oada în care a fost la guver­nare. Afla­rea în opo­zi­ţie, dar mai ales deta­şa­rea de PCRM şi resus­ci­ta­rea PSRM, i-au adus lui Dodon nu doar noto­ri­e­tate şi voturi, dar şi o avere de mili­oane, deşi acesta tră­ieşte, împre­ună cu soţia şi cei 3 copii, doar din sala­riu.

588-grafic-avere-i-dodon-avere-md

Minciuna lui Dodon din 2011

În mai 2011, ZdG scria că Igor Dodon, care can­dida atunci la fun­cţia de pri­mar al Chi­şi­nă­u­lui, era văzut de veci­nii de pe str. A. Xeno­pol din sect. Buiu­cani, aproape zil­nic, intrând în cur­tea unei case cu 3 nive­luri, care era aproape gata pen­tru a fi dată în exploa­tare. Atunci, deşi oame­nii ne anu­nţau că imo­bi­lul a fost con­struit de Com­pa­nia „Recon­sci­vil” spe­cial pen­tru fami­lia Dodon, poli­ti­cia­nul nega că ar locui sau că ar intenţiona să treacă în acea casă. Igor Dodon ne zicea atunci că închi­ri­ază un apar­ta­ment în cen­trul Chi­şi­nă­u­lui, în locu­inţa sa de pe Calea Orhe­iu­lui locu­ind „nişte fini” de-ai săi. Depu­ta­tul afirma că a „scos apar­ta­men­tul la vân­zare”, după care urma să vadă cum îşi va îmbu­nă­tăţi con­di­ţi­ile de trai. Des­pre casa de la Buiu­cani, Dodon refuza să dis­cute, dar nega că i-ar apa­rţine. „Nu comen­tez bâr­fele şi zvo­nu­rile… Vă refe­riţi la casa de la Buiu­cani? Acolo, în veci­nă­tate, în blo­cu­rile cu multe etaje, locu­ieşte fra­tele şi năna­şul meu. Poate acolo, când vin în vizită la ei, m-au văzut veci­nii?”, ne întreba Dodon.

Peste doi ani, însă, acesta şi-a ofi­ci­a­li­zat achi­zi­ţia, înregistrând-o la Cadas­tru, deşi ante­rior spu­nea că nu are nicio legă­tură cu acea casă. Tranza­cţia a avut loc, ofi­cial, pe 29 iulie 2013, zi în care Dodona luat un cre­dit de 1,477 mili­oane de lei de la Vic­to­ri­a­bank, cu o rată a dobân­zii de doar 8%, sub media de piaţă, care era în jur de 12%. În schim­bul aces­tei sume, între fami­lia Dodon şi Vic­to­ri­a­bank a fost sem­nat un con­tract de ipo­tecă, care are în cali­tate de obiect casa de mili­oane. Potri­vit infor­ma­ţi­i­lor ofi­ci­ale, tere­nul pe care este con­struit imo­bi­lul se întinde pe o supra­faţă de 590 m.p., iar casa, pe 162,1 m.p.. Expe­rţii imo­bi­li­ari afirmă că un ase­me­nea bun valo­rează pe piaţă circa 5 mili­oane de lei, în fun­cţie de mate­ri­a­lele folo­site.

Casa familiei Dodon din sectorul Buiucani, Chișinău
Casa fami­liei Dodon din sec­to­rul Buiu­cani, Chi­și­nău

Dodon: „Am procurat casa de la o rudă”

Igor Dodon, însă, declară că a plătit pen­tru casă doar 2,3 mili­oane de lei. Pe lângă banii obţi­nuţi de la Vic­to­ri­a­bank, poli­ti­ca­nul a indi­cat îndecla­ra­ţia sa cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pen­tru 2013 că a vân­dut apar­ta­men­tul din str. Calea Orhe­iu­lui cu 735 mii de lei. Cel care l-a cum­pă­rat a fost Cor­ne­liu Fur­culiţă, cole­gul său de par­tid şi per­soana res­pon­sa­bilă de evi­denţa con­ta­bilă. Acesta a plătit pen­tru apar­ta­men­tul de 50,7 m.p. (nu 56, cum scrie Dodon în decla­ra­ţii) 45 mii de euro, con­form cur­su­lui leu/euro din 3 iulie 2013, ziua în care a fost sem­nat con­trac­tul de vânzare-cumpărare. La rân­dul său, pen­tru casa în trei nive­luri Dodon a achi­tat doar 140 mii de euro, con­form ace­lu­iaşi curs, în jumă­tate faţă de preţul de piaţă al unei ase­me­nea case.

„Am pro­cu­rat casa de la o rudă care a inves­tit în această con­stru­cţie, iar, ulte­rior, a rămas în Ita­lia… Eu am vân­dut apar­ta­men­tul cu două odăi şi am luat un cre­dit. Am luat casa cu tot cu teren, con­tra unei sume de 2,3 mili­oane de lei. Ime­diat, am anu­nţat Comi­sia Naţio­nală de Inte­gri­tate. Mi se pare că am pro­ce­dat corect, nu am ascuns nimic, cum fac alţi dem­ni­tari. Dacă doriţi, pot să vă orga­ni­zez o excur­sie… Deo­cam­dată, nu vă pot primi în casă, dar în jurul casei – nu am ce ascunde… Veniţi, ca să nu vă căţă­raţi pe gar­duri, cum faceţi în alte cazuri, cu casele unor dem­ni­tari”, zicea Dodon, în 2013.

Oficial, în 2015, familia Dodon a trăit cu 8 mii de lei pe lună

În ulti­mele luni a reve­nit în actu­a­li­tate subiec­tul casei de mili­oane şi a cre­di­tu­lui pe care Dodon l-a luat, în iulie 2013, de la Vic­to­ri­a­bank. Asta după ce soci­a­lis­tul s-a încur­cat în decla­ra­ţii pe la emi­siu­nile tv la care a fost invi­tat. La Pro TV, de exem­plu, acesta declara că „8% era rata de atunci a dobân­zii la bănci” (în rea­li­tate rata era de cel puţin 12%), în schimb, la Rea­li­ta­tea TV, Dodon spu­nea că a luat cre­di­tul cu o dobândă de doar 8% „dato­rită rela­ţi­i­lor per­so­nale cu con­du­ce­rea băn­cii. Mi-au spus atunci că maxi­mum sau mini­mum ce pot să-mi ofere …, dato­rită rela­ţi­i­lor bune, cu un gaj care este ok, un aşa pro­cent. Am sem­nat acor­dul la o aşa rată. De asta am şi mers la acea bancă, să fie clar”, zicea Dodon, insis­tând că după ce rata de bază a fost modi­fi­cată de Banca Naţio­nală a Mol­do­vei, pen­tru el, aceasta a rămas la 8%. „Vi se pare corect? Pen­tru mine e corect, plă­tesc mai puţin… Nu mă inte­re­sează ce se întâm­plă cu alţii”, declara Dodon.

Deşi în cadrul ace­lo­raşi emi­siuni Dodon pre­ciza că tre­buie să ram­bu­r­seze cre­di­tul până în 2024, în ultima sa decla­ra­ţie cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate, cea pen­tru 2015, can­di­da­tul scrie că urmează să întoarcă, de fapt, banii până în iulie 2028, cre­di­tul fiind obţi­nut pen­tru o peri­oadă de 15 ani. Un cal­cul sim­plu, cu aju­to­rul unui cal­cu­la­tor online al rate­lor ban­care, arată că, în aceste con­di­ţii, can­di­da­tul la fun­cţia de preşe­dinte urmează să ram­bu­r­seze cel puţin 2,5 mili­oane de lei, cu peste un milion de lei mai mult decât a luat. Cifra, însă, poate fi şi mai mare, dacă ar fi cal­cu­late şi even­tu­a­lele taxe adi­ţio­nale achi­tă­rii cre­di­tu­lui. Totuşi, chiar şi în aceste con­di­ţii pre­fe­renţi­ale, Dodon achită lunar, cel puţin ofi­cial, nu mai puţin de 15,8 mii de lei (!), mai mult de jumă­tate din veni­tu­rile fami­liei. În 2014, de exem­plu, fami­lia Dodon raporta un venit lunar, din sala­rii, indem­ni­za­ţii şi vân­za­rea unui auto­mo­bil, de 384,5 mii de lei, echi­va­len­tul a 32 mii de lei lunar. Aproape 90 de mii însă Dodon i-a donat par­ti­du­lui în cam­pa­nia elec­to­rală din noiem­brie 2014, ast­fel că a rămas cu aproape 300 de mii, ast­fel că veni­tul lunar al fami­liei a ajuns la 25 de mii de lei. Mai mult de jumă­tate din acești bani (15,8 mii) au fost îndrep­taţi spre achi­ta­rea cre­di­tu­lui. În 2015, fami­lia Dodon a trăit cu o sumă mult mai mică, având veni­turi decla­rate de aproape 310 mii de lei, adică 25,7 mii de lei lunar. Anul tre­cut, Dodon a donat 25 de mii de lei PSRM-ului în cam­pa­nia elec­to­rală, ast­fel că a rămas cu doar 285 de mi de lei pe an, sau 23,7 mii de lei pe lună. Cum 15,8 mii de lei au mers, lunar, la bancă, în aceste con­di­ţii, Igor şi Galina Dodon, care este însăr­ci­nată, împre­ună cu cei trei copii ai cuplu­lui, au rezis­tat cu doar 8 mii de lei pe lună (!).

Igor Dodon a evi­tat să dis­cute cu noi pen­tru a ne spune cum reu­șește să se des­curce în con­di­ți­ile în care mai mult de jumă­tate din veni­tu­rile sale lunare le oferă celor de la Vic­to­ri­a­bank, dar și des­pre alte aspecte ale ave­rii sale. „Eu sunt la Cahul, la între­ve­dere acum”. „Vă sunăm mai târziu?”,l-am între­bat. „Este ser­vi­ciul meu de presă, luați legă­tura dacă vă deran­jează ceva”, ne-a repli­cat can­di­da­tul la func­ția de pre­șe­dinte.

Casa lui Igor Dodon se află în imediată apropiere a blocului în care Alexandru Dodon are un apartament de peste 200 m,p.

Casa lui Igor Dodon se află în ime­di­ată apro­pi­ere a blo­cu­lui în care Ale­xan­dru Dodon are un apar­ta­ment de peste 200 m,p.

Fratele candidatului, asistent de deputat

Igor Dodon, 41 de ani, ori­gi­nar din Sadova, Călă­rași, s-a năs­cut într-o fami­lie sim­plă. Tatăl său, Nico­lae, dece­dat între timp, a fost secre­tar PCRM în sat, iar mama sa, Galina, pro­fe­soară de română. Igor Dodon are un frate mai mic, Ale­xan­dru, şi el mem­bru al PSRM. Nici mem­brii fami­liei, nici Igor Dodon nu deţin, direct, firme, deşi cel puţin cei doi copii ai fami­liei au averi impre­sio­nante.

Ale­xan­dru Dodon, fra­tele can­di­da­tu­lui, este, din 13 febru­a­rie 2015, asis­ten­tul depu­ta­tu­lui soci­a­list Radu Mudreac. El rapor­tează, în decla­ra­ţia sa cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pen­tru 2015, un venit de 65 de mii de lei (5500 lunar) din această acti­vi­tate. Tot­o­dată, anul tre­cut, Ale­xan­dru Dodon a avut veni­turi de la Pri­mă­ria Călă­raşi (450 lei) şi Con­si­liul Raio­nal Călă­raşi (2400 lei), dar şi de la firma „Che­mix Grupp” SRL (6874 lei). Ale­xan­dru Dodon este fost direc­tor adjunct al Agenţiei Sanitar-Veterinare, numit în această fun­cţie în peri­oada şefiei fra­te­lui său la Minis­te­rul Eco­no­miei. În 2009, Vio­rel Che­traru, direc­to­rul CNA, declara că cei doi fraţi ar fi fost impli­caţi în scheme de mono­po­li­zare a pieţei căr­nii, acu­za­ţii care au fost res­pinse. „Agenţia acordă doar un sin­gur cer­ti­fi­cat, şi nu are cum să fie impli­cată în mono­po­li­za­rea pieţei căr­nii. Fun­cţia pe care o am este dato­rită mie, şi nici­de­cum dato­rită fra­te­lui meu”, zicea Ale­xan­dru Dodon, soli­ci­tat de ZdG.

La ale­ge­rile locale din 2015, Ale­xan­dru Dodon a aspi­rat la fun­cţia de pri­mar de Călă­raşi, fiind îna­in­tat de par­ti­dul con­dus de fra­tele său, însă a acu­mu­lat doar 13,7% din voturi, insu­fi­ciente pen­tru a ajunge în turul II. Ale­xan­dru Dodon a deve­nit, însă, con­si­lier raio­nal în Călă­raşi.

Con­form decla­ra­ţiei sale de avere, fami­lia lui Ale­xan­dru Dodon deţine două maşini, o Toyota Ava­lon din 2007, cum­pă­rată în 2013, şi un Hyun­dai Santa Fe, fabri­cată în 2014 şi cum­pă­rată în 2015 cu 240 mii de lei. Ale­xan­dru, împre­ună cu soţia Eca­te­rina şi cei doi copii, locu­iesc într-un apar­ta­ment cu o supra­faţă de 202 m.p. (!) din str. Oni­si­for Ghibu, într-un bloc care se află la câţiva metri de casa lui Igor Dodon. Fami­lia Dodon a inves­tit în locu­inţă înce­pând cu 2006, blo­cul fiind fini­sat în 2009. Acesta a fost con­struit tot de „Recon­sci­vil”, cea care a ridi­cat şi casa în care locu­ieşte lide­rul PSRM.

Dinari Cojocaru la o manifestare publică a PSRMDinari Cojo­caru la o mani­fes­ta­țiepublică a PSRM

Firma administrată de cumnata lui Dodon, contracte de 1,5 milioane cu statul

Eca­te­rina Dodon, soţia fra­te­lui can­di­da­tu­lui, res­pec­tiv, cum­nata lui Igor Dodon, este fon­da­toa­rea unei între­prin­deri indi­vi­du­ale care-i poartă numele, înre­gis­trată la Călă­raşi. Aceasta este însă şi admi­nis­tra­toare la „Che­mix Grupp” SRL, firmă de la care Ale­xan­dru Dodon a rapor­tat veni­turi de câteva mii de lei în 2015. Eca­te­rina, con­form decla­ra­ţiei de avere a soţu­lui, a avut în 2015 un sala­riu de 45 mii de lei de la acest SRL, fon­dat de Mar­cela Luca (33,3%) şi Dinari Cojo­caru (66,6%). Cojo­caru, 33 de ani, a par­ti­ci­pat la mai multe acţiuni publice ale PSRM. La sediul fir­mei, repre­zen­tanţii com­pa­niei nu au putut să ne ajute cu datele de con­tact ale fon­da­to­ru­lui, per­soana pre­ci­zând că sin­gura care ne poate ajuta este „unul din direc­tori, dna Eca­te­rina”, cu care însă nu am reu­şit să vor­bim, pen­tru că nu se afla în incinta com­pa­niei. Dinari Cojo­caru este medic de pro­fe­sie, ori­gi­nar din ora­șul Călă­rași. Din sep­tem­brie 2015 el este și con­si­lier muni­ci­pal din par­tea PSRM. În actele depuse la CEC, Cojo­caru indica că acti­vează ca medic la Cen­trul Con­sul­ta­tiv Dia­gnos­tic Bota­nica din mun. Chi­și­nău. În cam­pa­nia elec­to­rală din 2014, Cojo­caru a donat nu mai puțin de 400 de mii de lei PSRM-ului.

Alexandru și Ecaterina Dodon

Ale­xan­dru și Eca­te­rina Dodon

„Che­mix Grupp” SRL a fost fon­dată în 2008, însă a obţi­nut cer­ti­fi­ca­tul de înre­gis­trare în 2010. De atunci, aceasta s-a impus ca unul din lide­rii pieţei de dez­in­fec­tanţi de la noi. Pe site-ul com­pa­niei se menţio­nează că este „uni­cul pro­du­că­tor de dez­in­fec­tanţi pro­fe­sio­nali pe piaţa R. Mol­dova şi unul din­tre puţi­nii pro­du­că­tori de deter­genţi lichizi pro­fe­sio­nali, atât pen­tru dome­niul indus­triei ali­men­tare şi pre­lu­cră­toare, cât şi pen­tru cel far­ma­ce­u­tic şi medi­cal. În lista cli­enţi­lor noş­tri se numără în jur de 100 insti­tu­ţii medi­cale şi far­ma­ce­u­tice, case de copii, gră­di­niţe şi cen­tre de rea­bi­li­tare, din care nu lip­sesc, de ase­me­nea, uni­tă­ţile din indus­tria ali­men­tară, pre­lu­crare a căr­nii, lap­te­lui, peş­te­lui, pre­cum şi uni­tă­ţile zoo­teh­nice şi vete­ri­nare”, se pre­ci­zează în des­cri­e­rea com­pa­niei.

În ulti­mii ani, doar con­form bazei de date online a Agenţiei Achi­zi­ţii Publice, com­pa­nia admi­nis­trată de cum­nata lui Igor Dodon a obţi­nut nu mai puţin de 50 de con­tracte cu insti­tu­ţii ale sta­tu­lui (în spe­cial spi­tale, dar prin­tre cli­enţi a fost şi Banca Naţio­nală a Mol­do­vei). În 2012, SRL-ul a rapor­tat veni­turi din vân­zări în valoare de 2,28 mili­oane de lei.

Cumnatul lui Dodon, la SRL-ul care a arendat 168 ha de pădure

Igor Dodon împreună cu soția Galina, cumnata Ecaterina și fratele Alexandru

Igor Dodon împre­ună cu soția Galina, cum­nata Eca­te­rina și fra­tele Ale­xan­dru

În decem­brie 2014, ZdG scria că Ghen­a­die Meri­neanu, fra­tele Gali­nei Dodon, res­pec­tiv, cum­na­tul can­di­da­tu­lui la fun­cţia de preşe­dinte, a fost, în 2011, admi­nis­tra­to­rul fir­mei „Hun­ter Elit Club”. SRL-ul a reu­şit să aren­deze, în iunie 2008, pe când Igor Dodon, un cunos­cut pasio­nat de vână­toare, era minis­tru al Eco­no­miei, şi la doar trei luni de la fon­dare, 168,7 ha de pădure în Călă­raşi, Oco­lul Sil­vic Bra­vi­cea, cu doar 315 lei anual pen­tru un hec­tar. Regu­la­men­tul pri­vind arenda fon­du­lui fores­tier a fost pre­gă­tit şi apro­bat de Vasile Tar­lev, pe atunci pre­mier, şi Igor Dodon, minis­tru al Eco­no­miei, în febru­a­rie 2008, cu doar o lună îna­inte ca „Hun­ter Elit Club” să fie înre­gis­trată. În actele de la Mol­d­silva, pe atunci repre­zen­tant şi admi­nis­tra­tor al „Hun­ter Elit Club” era Oleg Tete­rea. Astăzi, Tete­rea este preşe­dinte al orga­ni­za­ţiei teri­to­ri­ale de par­tid a PSRM în Cimi­ş­lia, acolo unde locu­ieşte, tot el fiind admi­nis­tra­to­rul Fabri­cii de Păsări „Avi­cola Gal­li­nula” din Gura Gal­be­nei, Cimi­ş­lia, des­pre care s-a spus că ar avea legă­turi şi cu Igor Dodon. În 2013, CSJ a dis­pus, defi­ni­tiv, rezi­li­e­rea con­trac­tu­lui de arendă din­tre Mol­d­silva şi SRL „Hun­ter Elit Club”. În cadrul pro­ce­su­lui, acest SRL a fost repre­zen­tat, în 2011 — 2012, şi de Ghen­a­die Meri­neanu, cum­na­tul lui Igor Dodon.

Astăzi, admi­nis­tra­tor al fir­mei este Vea­ce­slav Anghel, un alt per­so­naj care are rela­ţii apro­pi­ate cu PSRM şi cu Igor Dodon. Anghel, mem­bru al PSRM şi con­să­tea­nul lui Igor Dodon, a fost can­di­da­tul nr. 46 în lista soci­a­li­ş­ti­lor la ale­ge­rile din 30 noiem­brie 2014 şi unul din­tre finanţa­to­rii PSRM în cam­pa­nia elec­to­rală, donând 77 mii de lei. Tot atunci, Anghel a apă­rut şi într-un fil­mu­leţ video, în care se pre­zenta ca fiind între­prin­ză­tor şi invita oame­nii să-şi dea votul pen­tru PSRM. Tot Anghel a fost ante­rior admi­nis­tra­tor şi fon­da­tor la firma  „Exclu­siv Media” care deţine zia­rul de limbă rusă „Argu­mentî i Faktî”, dar şi pos­tul de tele­vi­ziune „NTV Mol­dova”, ambele cu afi­li­ere pro-PSRM. La finele anu­lui tre­cut, rolu­rile sale au fost pre­lu­ate de Petru Bur­duja şi Cor­ne­liu Fur­culiţă. De fapt, „Hun­ter Elit Club” are adresa juri­dică într-un apar­ta­ment de pe str. Asa­chi, al soţi­lor Cor­ne­liu şi Lud­mila Fur­culiţă, cei care au cum­pă­rat apar­ta­men­tul de pe str. Calea Orhe­iu­lui de la fami­lia Dodon cu 45 mii de euro. Cor­ne­liu este depu­tat, iar soţia sa, Lud­mila, anga­jată la „Exclu­siv Media”, colegă cu Galina Dodon, soţia lide­ru­lui PSRM.

588-igor-dodon2

Legăturile apropiaţilor cu Fabrica de Conserve şi cea de vin din Călăraşi

Firma „Hun­ter Elit Club”, admi­nis­trată de apro­pi­a­ţii lui Igor Dodon, deţine 5,7% din acţiu­nile Fabri­cii de Con­serve din Călă­raşi, altă enti­tate atri­bu­ită can­di­da­tu­lui la Preşe­dinţie. ZdG a scris ante­rior că,pe lângă cele 5,7% ale „Hun­ter Elit Club”, alte 32% din acţiu­nile fabri­cii Igor Dodon le-ar deţine prin inter­me­diul Ali­nei Boţoc. Astăzi, Boţoc este şefa dire­cţiei pri­va­ti­zare din cadrul Agenţiei Pro­pri­e­tă­ţii Publice din cadrul Minis­te­ru­lui Eco­no­miei. Ea a fost anga­jată în această fun­cţie la 3 decem­brie 2007, când minis­tru al Eco­no­miei era nimeni altul decât actu­a­lul preşe­dinte al PSRM, Igor Dodon. Legă­tu­rile din­tre Alina Boţoc, care, deşi deţine acţiuni de mili­oane la Fabrica de Con­serve din Călă­raşi, locu­ieşte împre­ună cu soţul într-un apar­ta­ment de 75 m.p., şi fami­lia Dodon sunt mai mult decât evi­dente. Tatăl Ali­nei a fost ante­rior obser­va­tor în ale­geri din par­tea PSRM. Soţul Ali­nei Boţoc – Ale­xan­dru Tighi­neanu, este şef al Dire­cţiei Stra­te­gie şi Mar­ke­ting la Vic­to­ri­a­bank, insti­tu­ţie de la care, întâm­plă­tor sau nu, Igor Dodon a soli­ci­tat cre­di­tul. Tatăl lui Ale­xan­dru Tighi­neanu, res­pec­tiv, socrul Ali­nei Boţoc – Con­stan­tin Tighi­neanu, la ale­ge­rile din 30 noiem­brie 2014, a can­di­dat la fun­cţia de depu­tat pe lista soci­a­li­ş­ti­lor.

În 2014, şi Igor Dodon, şi Alina Boţoc, în dis­cu­ţii cu ZdG, au admis că se cunosc, însă au negat că acea cotă a acţiu­ni­lor deţi­nute de fun­cţio­nară i-ar apa­rţine, de fapt, can­di­da­tu­lui la şefia sta­tu­lui. Între timp, mai multe surse din cadrul între­prin­de­rii ne-au con­fir­mat legă­tura. Alina Boţoc deţine şi 18% la „Pro­ura Vin”, care deţine o fabrică de vin la Oni­ş­cani, Călă­raşi, care, la fel, ar apa­rţine lui Igor Dodon. Ambele com­pa­nii au fost admi­nis­trate de Mihail Vlă­di­cescu, cu care Dodon e cumă­tru. Acesta deţine 40% din acţiu­nile Fabri­cii de Con­serve, însă a refu­zat în repe­tate rân­duri să dis­cute cu ZdG la subiec­tul impli­că­rii lui Igor Dodon în această afa­cere.

„Da, o cunosc pe Alina Boţoc, îl cunosc şi pe Mihai Vlă­di­cescu, care mi-i cumă­tru. Dar, cate­goric, nu am vreo legă­tură cu această fabrică. Cate­goric. Îi cunosc, îmi sunt per­soane apro­pi­ate, dar în oraş am mulţi cunos­cuţi. Noi cu Vlă­di­cescu sun­tem cumă­tri. Eu sunt din Călă­raşi, el tot e din Călă­raşi. Alte legă­turi cu fabrica nu am”, ne-a zis Dodon. „Dar cu firma Hun­ter Elit Club?”, l-am între­bat. „Nu. Nu am nimic. Evi­dent, cunosc aşa per­soane (Meri­neanu, Anghel, n.r.). Dar nu am timp să văd cu ce se ocupă fie­care mem­bru de par­tid. Dacă găsiţi vreo pro­pri­e­tate că este a mea şi nu este decla­rată în decla­ra­ţia pe venit, v-o cado­nez la ZdG. Să scri­eţi chiar aşa. Dacă găsiţi ceva, eu v-o cado­nez”, pre­ciza soci­a­lis­tul. „Înscrise pe numele d-stră evi­dent că nu vom găsi”, i-am repli­cat. „Dacă demon­straţi, atunci tot v-o cado­nez”, ne zicea Dodon în 2014.

„Vă rog să nu mă mai deran­jaţi. Am avut o inter­venţie şi mi-i greu să vor­besc. Vă rog să mă lăsaţi în pace”, ne-a zis Alina Boţoc, după ce am contactat-o repe­tat pen­tru a dis­cuta des­pre acţiu­nile pe care le deţine la Fabrica de Con­serve şi la cea de vin din Călă­raşi.

Consilierul şi membrul CEC Lebedinschi, avocatul firmei şi avocatul lui Dodon

Fabrica de vinuri din Oni­ş­cani este în insol­venţă de mai mulţi ani. Recent, în insol­venţă a intrat şi Fabrica de Con­serve din Călă­raşi, care, în ulti­mii ani a fost ţinta mai mul­tor pro­cese de jude­cată. În unul din aceste pro­cese, fabrica se judecă cu firma „Hun­ter Elit Club”, admi­nis­trată de apro­pi­a­ţii lui Igor Dodon. În pro­ces, acest SRL a fost repre­zen­tat de Maxim Lebe­din­schi, con­si­lier muni­ci­pal PSRM, mem­bru al CEC din par­tea par­ti­du­lui şi fra­tele lui Adrian Lebe­din­schi, depu­tat soci­a­list şi unul din dona­to­rii for­ma­ţiu­nii în această cam­pa­nie elec­to­rală. Maxim Lebe­din­schi a fost şi avo­ca­tul lui Igor Dodon, tot în 2013, în pro­ce­sul pe care lide­rul soci­a­li­ş­ti­lor l-a avut cu Valen­tin Krî­lov, fos­tul şef al PSRM, dar şi juris­tul par­ti­du­lui în mai multe pro­cese. Maxim Lebe­din­schi a refu­zat să dis­cute des­pre rela­ţi­ile pe care le-a avut cu „Hun­ter Elit Club”. „Nu vă pot da infor­ma­ţii des­pre rela­ţi­ile con­trac­tu­ale cu cli­enţii mei, fie că sunt foşti sau actu­ali”, ne-a zis Lebe­din­schi.

„Hun­ter Elit Club” a soli­ci­tat în instanţă pune­rea sub seches­tru a bunu­ri­lor şi con­tu­ri­lor Fabri­cii de Con­serve din Călă­raşi, soli­ci­tând înca­sa­rea unei dato­rii de 7 mili­oane de lei, plus alte 4 mili­oane – pena­li­tăţi. Pro­ce­sul nu are încă o fina­li­tate, deşi prima instanţă a dat, parţial, drep­tate fir­mei apro­pi­a­ţi­lor lui Dodon, apli­când seches­tru pe bunu­rile fabri­cii. Aceasta s-a jude­cat şi cu Vic­to­ri­a­bank, care i-a acor­dat un cre­dit de 10 mili­oane de lei. În 2016, Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie a dat drep­tate insti­tu­ţiei finan­ci­are, fiind, le fel, apli­cat seches­tru pe clă­di­rile şi bunu­rile între­prin­de­rii, eva­lu­ate la câteva zeci de mili­oane de lei. Fabrica de Con­serve deţine zeci de hec­tare de tere­nuri și clă­diri la Ungheni şi Călă­raşi.


Autor: Victor MOŞNEAG
Sursa: www.zdg.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.4380 secunde