CCCEC acceptă corupția, scuzându-se că este plata pentru democrație
adăugat 28 octombrie 2010, 20:13, la Politică
După un an de guvernare a Alianței pentru Integrare Europeană, moldovenii simt că nivelul corupției este mult mai înalt decât pe timpul comuniștilor. O spun experții străini de la Transparency International. Potrivit lor, indicele percepţiei corupţiei în Republica Moldova a coborât cu 16 poziţii faţă de anul 2008, Moldova situându-se acum pe locul 108 din 178 de state monitorizate.
Cu alte cuvinte în loc să lupte cu fenomenul corupției așa cum au promis când au venit la guvernare, autoritățile i-au dat voie să înflorească. Experții internaționali spun că cele mai corupte sectoare din Republica Moldova sunt sistemul judiciar, poliţia şi vama și asta chiar dacă aveam cel puţin trei instituţii, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, MAI şi Procuratura, care ar trebui să lupte cu fenomenul corupției.
„Au fost pornite mai multe dosare în privinţa evenimentelor violente din 7 aprilie 2009, au fost făcute investigaţii, dar ele nu s-au soldat cu succes şi nu au răspuns aşteptărilor populaţiei. O să mă întrebaţi ce treabă are aceasta cu corupţia? Are, pentru că noi considerăm că investigarea unor abuzuri s-a făcut în situaţii de conflict de interese. Adică, persoanele care au participat la acele evenimente, ulterior au participat la investigare", a menționat Reprezentantul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, care susține că oamenii din Republica Moldova au avut așteptări mult mai mari de la guvernul AIE, iar după un an de guvernare au rămas dezamăgiți.
În același timp, funcţionarii responsabili de combaterea corupţiei dau vina pe legislație și spun că nivelul înalt de percepţie a corupţiei de către moldoveni este preţul plătit pentru democraţie. „Acesta este preţul democraţiei. Într-adevăr, aşteptările pe care le-a avut societatea după alegerile din 2009 şi aşteptările privind tragerea la răspundere a unor personalităţi – au arătat o dezamăgire”, a declarat directorul adjunct al Centrului pentru combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei din Moldova, Gheorghe Rusu, pentru Deutsche Welle.
Oficialul de la Centrul anticorupţie crede că actualul mecanism de control a declaraţiilor cu privire la veniturile persoanelor publice este ineficient şi susține că acesta urmează a fi modificat de către viitorul Parlament. Se pare că ideile inovative și reformele apar doar în ajunul campaniilor electorale, pentru că nu este clar ce a încurcat guvernarea AIE să îmbunătățească măcar acest mecanism. „Programele partidelor din AIE sunt pline de cinism. Sunt niște promisiuni, niște intenții filozofice care se repetă la fiecare alegeri. Au fost la guvernare, iar acum promit să facă ceea de ce au fost responsabili în trecut”, crede omul de afaceri Viorel Țopa, unul dintre candidații pe listele Partidului pentru Neam și Țară, formațiunea care și-a oferit platforma juridică Mișcării Antimafie.
De la începutul Campaniei Antimafie, inițiatorii acesteia au atenționat în repetate rânduri despre impactul distrugător al corupției asupa economiei. Potrivit lor, prin corupție au fost formate mai multe structuri mafiote care monopolizează mai multe sectoare economice. „Suntem cea mai saracă țară, cu cele mai mari prețuri, anume datorită faptului că cota parte din prețurile la produsele de export, panificație, carne, dar și altele merg în buzunarul lui Vlad Plahotniuc”, susține Viorel Țopa. Din cauza corupției de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Vlad Plahotniuc a reușit să pună mâna și pe Prime si TVR1 și să controleze 70% din piața de media. Fostul director al „2Plus”, Răzvan Paveliu, susține că licența TVR 1 a fost retrasă printr-o acțiune de rider, în spatele căreia a stat Vlad Plahontiuc, susținut de directorul CCA, Gheorghe Gorincioi.
Potrivit inițiatorilor Campaniei Antimafie, în Republica Moldova chiar și fotoliile de pocuror general, de director al CCCEC, nemaivorbind de judectări, au fost vândute ca la licitație, iar lichidarea instanțelor economice, în care este cea mai mare corupție așa cum a recunoscut și ministrul Justiției, a fost blocată de unii deputați din AIE care au simțit pericolul răspunderii penale.
Așa cum au observat și experții străini, mafia a concrescut cu instituțiile statului, iar unica soluție este substituirea judecătorilor și procurorilor actuali cu specialiști europeni. Astfel s-ar rupe lanțul de cumătrism și corupție din instituțiile de bază ale statului. „Avem nevoie de un Nuerenberg pentru mafia din Republica Moldova, pentru că e mai bine să fugă din țară 20 de mafioţi, decât 1 milion şi jumătate de moldoveni. Acest tribunal trebuie să judece deopotrivă și mafioții, dar și politieni ca Marian Lupu, care le asigură protecția”. Este prima teză din platforma electorală a Partidului pentru Neam și Țară (PpNȚ), partidul care și-a oferit platforma juridică Mișcării Antimafie.
Printre instrumentele pe care are gând să le promoveze PpNȚ în viitorul parlament se numără modificara cadrului legal, dizolvarea instanţelor economice mafiote, responsabilizarea judecătorilor, procurorilor şi anchetatorilor pentru tendenţiozitate, înăsprirea măsurilor şi profilaxia pentru viitor, modificarea cadrului legal de prevenire a fenomenului mafiei şi corupţiei, demilitarizarea Procuraturii, control public asupra CCCEC.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲