Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:17

 

Ce a cautat Geoana la Chisinau? Misterul pelerinajului la manastirile Rusiei si atacul la Mitropolia Basarabiei. FOTO/INFO

adăugat 01 februarie 2011, 08:42, la Politică • Articol publicat de Vasile Frunza

Geoana, Chisinau, Mister, pelerinaj, manastirile Rusiei, atac, Mitropolia Basarabiei

La sfarsitul saptamanii trecute, Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei, a fost la Chisinau, “intr-o vizita de lucru” de doua zile, 28 si 29 ianuarie. Pe langa acest rand, din care se deduce ca s-a intalnit cu majoritatea oficialilor din Republica de la Chisinau, nimic important nu s-a auzit despre vizita sa peste Prut. Si totusi, este vorba “al doilea om in stat” in vizita in “cel de-al doilea stat romanesc”! Ce-a cautat Geoana la Chisinau? Dincolo de faptul ca este locul in care salasluieste acum fostul sau aghiotant de campanie, Cozmin Gusa, ce il leaga pe Geoana de Basarabia, ca sa-si piarda doua zile din pretioasa sa viata? Mister total.

 

Daca ne uitam la aceasta vizita de complezenta constatam ca, practic, nu a ramas nimic in urma ei. Si totusi, nu-i adevarat! A ramas ceva: un botez. Un botez la care Geoana, singur-singurel (sotia avea o treaba: “a trebuit să plece în altă parte”), a nasit un finut “moldovan” in… Catedrala Mitropolitana din Chisinau. Desigur, toate bune si frumoase, mai putin faptul ca somptuoasa Catedrala in cauza apartine de facto Bisericii Ortodoxe Ruse prin filiala sa condusa de colonelul Vladimir Cantarean, Mitropolit al Chisinaului si “Intregii Moldove”. Slujba a fost tinuta de preotul Vadim Cheibaş, care e chiar secretar al Mitropoliei moscovite. Vocea mireanului de rand ne spune ca nu asta conteaza, ci sa fie pruncul sanatos. Adevarat, in ce priveste ultima parte, insa, cand vorbim de al doilea om in statul roman, noi credem ca ar trebui sa conteaze unde pune piciorul si la ce Mitropolie se inchina, mai ales cand se afla intr-o vizita oficiala, “de lucru”. In acel moment el reprezinta Romania si nu pe cetateanul Mircea Geoana de Dabuleni.

 

 

Sa zicem, totusi, ca, asta e… Cel de-al doilea om in “statul roman” a nasit in biserica ruseasca dar se va spala de pacate intr-una romanesca, vizitand, in calitatea sa de presedinte al Senatului, si Mitropolia noastra, a Basarabiei, recunoscuta dupa lungi ani de lupta ale autoritatilor romanesti cu serviciile secrete rusesti si administratiile comuniste de la Chisinau. Dupa cum amintea si presedintele Traian Basescu intr-unul dintre discursurile sale fundamentale din plenul Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei: „A rosti slujba în limba română şi a oficia într-o biserică aparţinând Mitropoliei Basarabiei a fost, adesea, un act de eroism, deşi libertatea religioasă trebuie respectată ca orice drept universal”. Ce credeti? S-a intalnit Geoana cu Mitropolitul Petru? As! In cele doua zile ale “vizitei de lucru”, cel de-al doilea om in stat nu a avut timp sa-l vada pe primul om al Mitropoliei Basarabiei. Implicatiile gestului sau sunt dezastroase, dupa cum vom arata aici. Gafa sau nu, mesajul transmis prin aceasta omisiune, intr-un spatiu sensibil, al confruntarilor continue, de toate tipurile, este in mod clar unul indreptat direct impotriva intereselor Romaniei. Interesant ca nici ambasadorul nostru la Chisinau nu i-a indreptat pasii spre Mitropolia Basarabiei.

 

In schimb, insotit de o cohorta de oficiali romani, in frunte cu ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, finul ministrului de Externe Teodor Baconschi, Mircea Geoana s-a pretat la un ciudat periplu turistico-religios, la alte doua fiefuri ale Bisericii Ortodoxe Ruse din Moldova, fostele manastiri romanesti Capriana si Curchi. La cea din urma unde a poposit, si-a facut cruci alaturi de staretul Siluan Şalaru, a aprins lumanari stantate de Patriarhia Moscovei si a lasat un emotionant mesaj in “Cartea de onoare” a salasului, asa cum veti citi mai jos.

 

 

Am fi putut spune ca este o vizita intamplatoare, daca n-am stii, totusi, ca ghidul sau de pelerinaj, ambasadorul Lazurca, este el insusi un “fiu duhovnicesc” al Bisericii Ortodoxe Ruse. Bursier al Colegiului lui Plesu, membru al grupului “A treia Europa” si al “Institutului Intercultural” din Timisoara, Lazurca, odata numit de nasul sau, Baconschi, la Chisinau, si-a luat rolul de reprezentant al Romaniei in serios si, la fel ca Geoana, si-a indreptat pasii catre un cunoscut activist al Bisericii moscovite. Preotul Pavel Borsevschi, unde se spovedeste ambasadorul Marius Lazurca, conform propriilor lui confesiuni din VIP Magazin.Md, conduce parohia “Sfantul Dumitru” din sectorul Botanica al municipiului Chisinau si tine canonic de Mitropolia “intregii Moldove” aflate in cadrul Patriarhiei Moscovei. Parohul Borsevschi, laudat de un alt idol moldovean de-al ambasadorului, prezentatorul TV Savatie Bastovoi, este descris in ”Curierul ortodox”, pe care il publica el insusi la Mitropolia Moldovei, drept “un apologet al poporului nostru moldovenesc”. Nu doar ambasadorul Romaniei si familia sa il au ca duhovnic, dar si alte persoane publice, printre acestea ex-premierul comunist Vasile Tarlev si ex-vicepremierul Nicolae Andronic (care este si “ctitor al iconostasului” bisericii), ambii cunoscuti ca prigonitori ardenti ai Mitropoliei Basarabiei. Pentru ca ciorba sa fie completa, intervievatorul lui Borsevschi si Cantarean pentru Jurnal TV, tanarul si talentatul propagandist in sutana Savatie Bastovoi, troneaza la loc de cinste, pe portalalul oficial al Mitropoliei Moldovei, cu o emisiune consacrata unui alt “fin intelectual” din clubul nasului ambasadorului Lazurca, Toader Paleologu – Pleasca, fost ministru al Culturii prin Romania.

 

Preotul paroh Pavel Borsevschi este principalul actor al smulgerii de sub obladuirea Patriarhiei Romane a parohiei “Sf. Nicolae” din Chisinau – fosta Catedrala provizorie a Mitropoliei Basarabiei intre 1992 şi 1999 – si inregistrarea ei în subordinea Patriarhiei Moscovei. Borsevschi a pus la cale si a dirijat intreaga operatiune violenta impreuna cu ministrul de Interne de atunci (si de acum!), generalul Victor Catan, un cunoscut militant impotriva Mitropoliei Basarabiei. Cazul este analizat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului ca proba pentru tratamentul discriminatoriu aplicat Bisericii noastre de catre Biserica rusa, cu sprijinul autoritatilor “moldovenesti”.

 

Duhovnicul ambasadorului Romaniei, Marius Lazurca, este coleg si prieten cu multi dintre ierarhii rusi, care il mai si viziteaza la Chisinău si pe care preotul Borsevschi ii viziteaza la randul sau in Rusia. Tinand cont de conditia de teritoriu de front si frontiera a Basarabiei, majoritatea preotilor Bisericii Ruse de la Chisinau sunt cadre ale serviciilor de informatii rusesti, FSB si SVR, respectiv GRU. Practic, ambasadorul Romaniei, pe langa faptul ca se afla impreuna cu familia sa in comuniune canonica si euharistica directa cu Patriarhia Moscovei, cand se spovedeste, daca chiar o face, toarna tot ce are pe suflet direct preotului Borsevschi, “apologetul poporului moldovenesc”.

 

 

Lucrarea “Biserica spionilor”, scrisă de fostul locotenent-colonel KGB Konstantin Preobrajensky, edifica orice “profan” in “tainele” Bisericii KGB. Rolul informativ al sucursalelor Patriarhiei Moscovei din republici si strainatate este unul singur: misiune de spionaj si influentare. Aceasta s-a vazut cu ochiul liber chiar si in campania electorala recent incheiata, cand seful direct al lui Borsevschi, Mitropolitul Vladimir Cantarean, colonel recompensat de Vladimir Voronin si apropiat de separatistul Igor Smirnov (foto stanga), a fost un aliat electoral al fostului sef al SIS si aghiotant al oligarhului rus Anatolie Ciubais, Valeriu Pasat.

 

Aceasta este “Biserica” la care ambasadorul Romaniei este “fiu duhovnicesc” si in care preotul slujitor se roaga alaturi de enoriasi pentru sanatatea “poporului moldovenesc”, a Patriarhului Kirill si a presedintelui Medvedev. Vi-l imaginati pe ambasadorul Rusiei la Chisinau, Valeri Kuzmin, intr-o Biserica a Mitropoliei Basarabiei, rugandu-se pentru sanatatea lui Basescu?

 

Acelasi Lazurca l-a “ghidat”, iata, si pe al doilea om in stat, Mircea Geoana, la manastiri de sub Patriarhia Moscovei. Oare ce l-o fi manat pe Geoana sa faca acest drum – o alta pierdere de timp din pretioasa sa viata – fara nici un interes si mai ales cand nu si-a gasit deloc vreme sa faca o simpla si fireasca vizita la Mitropolia Basarabiei ce tine de Biserica Ortodoxa Romana a tari-mame?

 

Dupa ce a nasit in Catedrala Mitropolitana a Bisericii aservite Rusiei, in loc sa se indrepte spre casa pe drumul cel mai scurt, catre Ungheni, presedintele Senatului Romaniei a luat-o spre nord, a trecut de cramele de la Cricova si, inainte de Orhei a facut la stanga, in Parcul National Codrii. Din stirile portalului oficial al Mitropoliei moscovite, aflam: “În cadrul acestei vizite, Mircea Geoană, a vizitat Mănăstirile Curchi şi Căpriana, familiarizându-se cu viaţa monahală de aici”. Si mai mult, de pe acelasi portal, Mitropolia.md: “Sfânta Mănăstire Curchi a fost vizitată de Excelența Sa, Dl. Mircea Geoană, Președintele Senatului României, însoțit de Dl. Marius Lazurcă, Ambasadorul României la Chișinău. După ce s-au închinat sfințeniilor de la Sfânta Mănăstire, Excelența Sa, Dl. Mircea Geoană a înscris în Cartea Oaspeților următoarele: “Cu emoție și evlavie am vizitat acest lăcaș sfânt, mărturie a rezistenței credinței noastre ortodoxe în timp, imperii și istorie. Nici un efort nu este prea mare pentru ca și generația noastră să-și aducă contribuția pentru regăsirea întregii sale splendori și influența. Nici un interes injust sau egoist nu trebuie să ne tulbure conștiința și credința în valorile noastre perene.”

 

Hmm. Profund. Si gol. Pentru aceste randuri sa fi batut cel de-al doilea om in stat atata drum? Dar se mai pune o intrebare: oare cunoaste presedintele Senatului istoria locurilor sau a fost indus in eroare de “pravoslavnicul” Lazurca? Teoretic, la cate drumuri a facut in Moldova, ca ministru de Externe si nu numai, ar trebui, totusi, sa le cunoasca, nu credeti?

 

 

Istoria manastirior romanesti furate de autoritatile bisericesti rusesti este demna de stiut, chiar si pe scurt, pentru a intelege drama intinata de cei doi “reprezentanti ai Romaniei”. Presupusa ctitorie a lui Stefan cel Mare si Sfant, actele manastirii Curchi dateaza insa de pe vremea domnitorului Alexandru Ghica. Iordache Curchiu este cel intemeiaza pe mosia sa razeseasca un schit de lemn cu hramul Sfantul Dumitru si se tunde aici in monahism, in anul 1773. In 1809 schitul devine manastire.

 

Sfanta manastire Curchi a fost ocupata de trupele sovietice in 1944, ceea ce a dus la refugierea majoritatii monahilor basarabeni la mănăstirile Cernica şi Căldăruşani. In 1958, desi Patriarhul Alexei I tocmai fusese, si el, in “vizita de lucru” la Chisinau – sau poate tocmai de aceea – sovieticii alunga ultimii calugari romani ramasi si dau foc la icoanele si biblioteca manastirii, unde se estimeaza ca se aflau circa 4000 de volume, cu diferite vechimi. Complexul monastic a fost transformat apoi, în 1961, în spital de psihiatrie. Biserica de iarnă a devenit “club”, iar cea de vară – depozit, in buna traditie sovietica. Cimitirul a fost devastat. Era romanesc. Si manastirea Capriana, ctitorie de la 1429, a avut o soarta similara. Cea mai mare bibliotecă manăstirească din Basarabia a fost distrusa de bolsevici iar asezamantul a devenit sanatoriu TBC. Ca si la Curchi, în biserica „Sfântul Nicolae” s-a organizat clubul sătesc, iar biserica „Sfântul Gheorghe” a fost transformată în depozit. In prezent a ajuns un  fel de resedinta de lux poleita cu aur pentru vacantele stabilor Moldovei, restaurata in stil rusesc. “Reconstrucţia acestui complex monastic semnifică renaşterea spirituală a societăţii, renaşterea Moldovei ca Stat şi a moldovenilor ca naţiune. Acesta este un aport inestimabil la făurirea istoriei noastre naţionale moderne”, afirma Vladimir Voronin la o inaugurare (foto dreapta). In ce priveste manastirea Curchi, abia in 1994 s-a redeschis pentru credincioşi. La 27 august 1999 conducerea ei a fost încredinţată tanarului si corpolentului arhimandrit Siluan Şalaru, gazda lui Geoana in misteriosul sau popas turistico-religios.

 

 

Doua vorbe si despre el: Siluan Şalaru (foto dreapta, cu Mitropolitul Vladimir la stanga) s-a născut la 18 aprilie 1977 în satul Văratec, raionul Rîşcani. A făcut doar noua clase după care a devenit frate la manastirea Saharna. Acolo a primit monahismul şi preoţia. A învăţat prin corespondenţă la Seminarul Noul Neamţ, un centru al propagandei moscovite desfasurate pe cai “ortodoxe”. În martie 1999 a fost ales şi promovat de Nicodim (Ion) Vulpe stareţ la manastirea Curchi. Din 2001 este arhimandrit. Din 2002, şeful departamentului Mănăstiri şi viaţă monahală. In decembrie anul trecut, ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al “Întregii Moldove”, l-a numit, prin decret, pe în funcţia de blagocin (protopop) de Orhei. Arhimandritul Siluan l-a înlocuit pe Nicodim Vulpe, care a fost numit, recent, Episcop de Edineţ şi Briceni. Numirea lui Nicodim (Ion) Vulpe s-a făcut dupa tragicul şi neelucidatul deces al episcopului Dorimedont (Nicolae) Cecan, un opozant al Mitropolitului Vladimir, care s-a accidentat putin, in stilul Vieru, Tinu si sotii Teodorovici.

 

Pentru a intelege si mai bine rolul Bisericii Ortodoxe Ruse in arhitectura imperiului rus trebuie sa aveti rabdarea si nervii sa cititi din cuvantul rostit de Patriarhul Kirill al Intregii Rusii – cel care l-a decorat pe Igor Smirnov ca „preşedinte al Republicii Moldoveneşti Nistrene” – la instalarea lui Vulpe ca Episcop de Edinet si Briceni (posibil viitor Mitropolit al Moldovei):

 

 

„Urmează ca tu să-ţi duci slujirea în Biserica Ortodoxă din Moldova, care constituie o parte organică şi inseparabilă a Patriarhiei Moscovei, pe un pământ cu o istorie creştină multiseculară. Nobleţea şi tăria credinţei poporului moldovenesc nu poate să nu ne trezească bucurie. Acest popor este înrădăcinat în mod tradiţional în Ortodoxie, vestit din vechime prin îmbinarea rezistenţei spirituale, a dragostei de Patrie şi a atitudinii binevoitoare faţă de vecinii săi.”(…) “Însă, mulţumită înaltei responsabilităţi bisericeşti şi susţinerii clerului şi mirenilor, unitatea pe care am păstrat-o constituie o confirmare experimentală a principiului organizării bisericeşti înrădăcinate în Tradiţie, potrivit căreia fruntariile canonice ale unei Biserici Locale nu sunt determinate doar de graniţele politice trecătoare.” (…) „Poporul ortodox al Moldovei independente îşi păstrează unitatea cu popoarele frăţeşti ale Bielorusiei, Rusiei, Ucrainei şi ale altor ţări, părtaşe ale moştenirii spirituale a Sfintei Rusii, înfăptuind această unitate prin apartenenţa la o singură Biserică-Mamă”.(…) „Gândurile mele sunt îndreptate către minunata mea Patrie, care de aproape 200 de ani se salvează împreună cu mulţimea de popoare care alcătuiesc în sine acea Sfântă Rusie care nu există pe hartă, dar a cărei cetăţenie noi o purtăm cu mândrie”, etc, etc

 

Concluzia apartine unui cunoscator direct al realitatilor si framantarilor de pe frontul de Est: Surse bine avizate din interiorul mitropoliei „întregii Moldove” ne asigură că planul colonelului-mitropolit Vladimir Cantarean este de a scăpa odată şi pentru totdeauna de Mitropolitul Petru, care îi stă Patriarhiei Ruse ca o ţepuşă în talpă, aducând, prin mijloace numai de el şi de „sfânta” Moscovă ştiute, un om al său de nădejde în fruntea Mitropoliei Basarabiei, care să fie înghiţită, prin fuziune, de către mitropolia „întregii Moldove”.

 

Sa se preteze Lazurca, finul de la Chisinau al lui Baconschi, ambasador al Romaniei, si Geoana, nasul din Catedrala Mitropolitana rusa, primul om al Senatului Romaniei si al doilea om in stat, la un astfel de joc anti-romanesc? Tinand cont de prestatia sa de navetist la Moscova in timpul campaniei electorale prezidentiale, totul este posibil…

 

 

 

 

 

 

 


Autor: Victor RONCEA
Sursa: www.ziaristionline.ro
Iata ADEVARATA FATZA de SLUGA KAGHEBISTA a acestei marionete RUSESTI numite Mircea Geoana,care a venit in provincia ROMANEASCA Basarabia SA SCUIPE CU DISPRETZ RUSESC pe MITROPOLIA Basarabiei.
Sa ne amintim ca SLUGOIUL RUSESC Geoana ne propunea NOUA,ROMANILOR basarabeni sa jucam la...LOTERIE pentru a redobandi DREPTUL STRAMOSESC LA CETATENIA ROMANA!
Iata ce il intreaba pe Geoana renumita jurnalista de peste Prut NICOLETA SAVIN:

"Întrebări de bun simţ adresate ex-liderului PSD Mircea Geoană şi oamenilor lui

- Este adevărat că în cursul anului 2009, într-o fază a campaniei prezidenţiale, importante întreprinderi de afaceri din Federaţia Rusă au primit o solicitare de sprijin financiar pentru PSD?

- Este adevărat că, în propria prezentare, PSD afirma că este partidul cel mai important, cu 45% din intenţiile de vot ale românilor în 2009, cu membri în cea mai mare parte tineri, adepţi ai unei politici stabile şi apropiate faţă de ţara vecină, Federaţia Rusă?

- Este adevărat că, tot în propria prezentare, PSD şi-a făcut un titlu de glorie din demiterea guvernului Boc şi din încercarea permanentă de a obţine demiterea/demisia preşedintelui României, precizând că Traian Băsescu şi PDL sunt aliaţii Vestului şi au o orientare pro-americană şi pro-occidentală?

- Este adevărat că, în octombrie 2009, pe canale neoficiale (confidenţiale), o scrisoare semnată de Radu Mazăre, primarul Constanţei, a ajuns pe masa şefului guvernului rus, Vladimir Putin?

- Este adevărat că Mazăre, în numele PSD, cerea guvernului rus o colaborare pe patru proiecte distincte: a. – Contract de pregătirea şi livrarea de gaze naturale din Rusia către România? b. – Înfiinţarea unei societăţi (firme) comune în România pentru exploatarea/prelucrarea, întreţinerea, transportul şi depozitarea gazelor naturale? c. – Participarea industriei ruseşti şi a antreprenorilor ruşi în construcţia şi modernizarea unui terminal de containere în portul Constanţa, cu o opţiune de privatizare în viitor? d. – Sprijin financiar şi politic pentru PSD din partea Moscovei pentru alegerile prezidenţiale?

- Este adevărat că o delegaţie a PSD compusă din Radu Mazăre, Liviu Dragnea, Sorin Strutinschi şi încă un personaj (nu-l numesc, încă, nu e Mircea Geoană) s-a deplasat la Moscova, pentru pregătirea discuţiilor şi tratativelor ulterioare?

- Este adevărat că delegaţia PSD a fost primită la cel mai înalt nivel, că şeful Comitetului de primire a fost Serghei Mironov, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse?…

- Este adevărat că experţii şi consilierii economici ruşi prezenţi au pus întrebări şi despre pregătirea contractelor, dar problema principală a fost aprovizionarea cu gaze a României de la furnizorul Gazprom, în volum de mai mult de câteva miliarde de metri cubi, însă tot prin intermediari.

- În aceste condiţii, dacă Moscova a fost atât de receptivă, putem vorbi de un scrutin electoral corect? În cheia acestui ajutor frăţesc, cum să interpretăm comportamentul PSD în desfăşurarea crizei actuale din România?

Nu mă aştept ca liderii PSD să confirme informaţiile. Sau, şocaţi de exactitatea lor, ar putea da o serie de explicaţii colaterale, fără a îndrăzni să infirme fondul.

Ele nu provin din România, ci din surse europene verificate şi în afară de îndoieli."
A comentat Vanatorul.De.Forumisti.KGB 01 februarie 2011, 22:34
ehe lume peste un timp vin alegerile geoana face vint si pulicitate in moldova poate mai suje kitewa woturi:D:D:D
A comentat romann 07 februarie 2011, 05:48


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1581 secunde