Ce ştiu deputaţii despre 16 mai 1812
adăugat 15 mai 2012, 09:42, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
În cadrul ședinței parlamentului din 11 mai, Partidul Liberal a venit cu inițiativa legislativă de a decreta ziua de 16 mai drept zi de doliu național. Deși proiectul de lege a fost inclus pe ordinea de zi a parlamentului, a fost votat doar de liberali și 12 deputați din PLDM. Liberalii i-au acuzat pe colegii din alianță de lașitate, iar pe Igor Dodon l-au numit profitor pe seama evenimentului de la 1812.
Deputatul neafiliat Igor Dodon a mulțumit parlamentarilor pentru faptul că legea nu a fost votată. În replică, președintele PL Mihai Ghimpu l-a numit pe socialist „Don Laden”: „Am impresia că noi continuăm să fim ocupați, nicidecum să fim un stat independent, când aud ce spun aleșii poporului, dle Don Laden. În acea perioadă, nu erau școli cu predare în limba română, biserici, despre ce beneficii vorbiți?...”.
Reporterul JURNAL de Chișinău a fost la fața locului și a încercat să afle de la deputaţi „Ce s-a întâmplat acum 200 de ani, la 16 mai?”. Am selectat cele mai interesante răspunsuri.
Veaceslav Ioniță, deputat PLDM:
„Statul de atunci, Republica Moldova, a fost împărțit în două bucăți, una era mai mare, una era mai mică. Partea noastră, a fostei Moldove, a devenit parte componentă a Rusiei țariste, la început cu atonomie largă și apoi, încetul cu încetul, cu reducerea gradului de autonomie”.
Ion Butmalai, deputat PD:
„Mai bine nu dau comentarii pentru că voi supăra pe cineva. Istoria e istorie și ceea ce s-a întâmplat a avut loc din multe considerente. Fiecare cetățean are o viziune față de chestiunile respective. Au fost contestate careva înțelegeri. Trebuie să mulțumim Domnului că a fost ales președintele și putem lucra pentru îmbunătățirea stării cetățenilor”.
Igor Dodon, grupul socialiștilor:
„La 16 mai, acum 200 de ani, s-a pus baza pentru o etapă destul de importantă, pozitivă, pentru Republica Moldova. Baza relațiilor moldo-ruse”.
Alexandru Stoianoglo, deputat PD: „Eu cred că Basarabia a fost eliberată de sub otomani. Aceasta este părerea mea”.
Petru Vlah, deputat PLDM:
„Două sute de ani în urmă, rușii au eliberat Basarabia. Le propun liberalilor să se bucure că Rusia ne-a eliberat, și nu alții. Altfel ne-am fi închinat şi azi lui Ataturc”.
Ana Guțu, deputat PL:
„În 1812, la 16 mai, a avut loc decimarea Principatului Moldovei, prin încheierea tratatului de pace între Rusia țaristă și Imperiul Otoman. De fapt, s-a încercat să se inoluleze ideea că Principatul Moldovei a fost eliberat de sub jugul Otoman, ceea ce nu este adevărat. Ca urmare a acestui tratat de pace, Moldova a fost înjumătățită din punct de vedere teritorial, iar pentru partea răsăriteană a Principatului Moldovei a venit o perioadă neagră. Mă refer la secolul XIX, care în Europa de Vest este cunoscut ca secol al Luminilor și secol al libertății, pe când aici, în Basarabia, am cunoscut un secol de analfabetism, de obscurantism, de deznaționalizare și rusificare. Și astăzi resimțim sechelele acelui fenomen”.
Dumitru Diacov, președinte de onoare al PD:
„Istoria Republicii Moldova este plină de evenimente dramatice. Noi acum avem ocazia să construim un stat civilizat, democrat, liniștit. Dacă în perioada care urmează o să apelăm la îndemnul unor sau altor grupări politice, n-o să avem timp să ne concentrăm asupra viitorului acestei țări. Eu înțeleg că sunt elemente importante, dramatice. De aceea, în 1991 s-a pus temelia unui stat independent. S-au spus toate lucrurile. A fost condamnat pactul Ribbentrop-Molotov, trecutul dramatic al Republicii Moldova. Noi o să zăpăcim lumea. Unul ne duce în 40, altul în 45, al treilea în 1812, hai și om întoarce și 1749!”.
Ion Ionaș, deputat PLDM: „Acum 200 de ani, la 16 mai, a fost eliberată Moldova de sub Imperiul Otoman turcesc, și ca eliberator s-a pronunțat Rusia țaristă. Acum istoria spune: unii ne-au vândut, alții ne-au cumpărat”.
Valeriu Streleț, deputat PLDM: „N-o să comentez acest subiect! Eu prefer să privesc cu 200 de ani înainte!” (pleacă enervat).
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲