Cetăţenii români de la Chişinău vor alege la 30 noiembrie între Tomac, Dabija şi Panţâru
adăugat 21 octombrie 2008, 07:58, la Politică
Cele mai importante trei partide de la Bucureşti şi-au nominalizat candidaţii pentru colegiul diasporei din Europa de Est şi Asia în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României. Partidul Democrat-Liberal a înaintat candidatura consilierului prezidenţial pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac. Partidul Social Democrat l-a nominalizat pe Tudor Panţâru, primul ambasador al R. Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar Partidul Naţional Liberal pe publicistul Nicolae Dabija.UNIMEDIA precizează că Eugen Tomac, consilierul prezidenţial pentru relaţia cu românii de pretutindeni, va avea, cel mai posibil, sprijinul politic oferit de preşedintele României Traian Băsescu şi al primarului Chişinăului Dorin Chirtoacă.
Candidatura PSD, Tudor Panţâru, primul ambasador al R. Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite, este susţinut la Chişinău de două formaţiuni - Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Democrat.
Cunoscutul scriitor şi publicist Nicolae Dabija, înaintat de PNL, va avea sprijinul premierului român Călin Popescu Tăriceanu, care va vizita Chişinăul cu două zile înainte de alegerile parlamentare din România.
UNIMEDIA precizează că noua legislaţie electorală din România presupune că în cadrul alegerilor din 30 noiembrie în Parlamentul de la Bucureşti pot fi aleşi şi reprezentanţi ai românilor de peste hotare. Astfel, sunt formate patru colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi două colegii pentru Senat, în funcţie de zona geografică.
De asemenea, Ambasada României la Chişinău anunţa anterior că toţi cetăţenii români cu domiciliul în R. Moldova vor putea vota în cadrul alegerilor parlamentare din România la patru secţii de votare, care vor fi deschise la Chişinău. Potrivit Info-Prim Neo, la 30 noiembrie vor fi deschise două secţii de votare în incinta Consulatului României din strada Grigore Ureche 2 şi câte o secţie de votare la Ambasada României (str. Bucureşti 66/1) şi Secţia consulară din strada Vlaicu Pârcălab 39.
Cetătenii români cu domiciliul în R. Moldova pot vota pe baza paşaportului simplu, valabil, în care este făcută menţiunea, privind stabilirea domiciliului în R. Moldova. Cetăţenii români cu reşedinţa în R. Moldova pot vota cu paşaportul simplu valabil, însoţit de un permis de şedere, eliberat de autorităţile R. Moldova, care dovedeşte stabilirea reşedintei în Moldova.
Si aici il si vad pe Dabija suflecandu-se manecele si invitandu-ne la scoli de vara, alergand si transpirand prin fatza ministerului pentru a ne rezolva problemele...
Si Pantaru la fel, nu cred ca e obisnuit cu "munca de jos"... E cam greu sa cobori din hotele de 5 stele si din curti superioare de justitie pentru a te intalni cu noi, cei care ne confruntam cu lipsa de camine si cu burse mizerabile!
Concluzie: hai sa optam pentru actiune si contra demagogiei!
PSD=PCRM=PCUS ati auzit de asa ceva.
Rusine domnule Pantaru.
Trebuie facuta abstractie de optiunea lui politica, avand in vedere
ca alegerea unui candidat pentru Basarabia trebuie sa tina cont de
interesul national in primul, si in al doilea, si in al treilea rand.
Si Dabija este este un candidat cu optiune nationala, dar intre cei
doi il prefer pe Eugen Tomac caruia ii cunosc de peste 5 ani
activitatea practica dusa in folosul romanilor de dincolo de Prut.
Ca membru in Biroul Director al CMR a sustinut ideea reprezentarii
parlamentare a diasporei si infiintarea Circumscriptiei 43 lansata de
CAR si ulterior CMR, chiar si atunci cand multi dintre cei care
astazi se imbulzesc pentru un loc de parlamentar al diasporei (si
aici ma refer in special la Petre Roman) ne-au taxat drept nebuni,
considerand ca nici nu avem dreptul si nici nu suntem realisti.
Alegerea lui Eugen este si o incununare a acestui ideal la care, ca
membru al CMR si-a adus contributia.
Avantajul alegerii lui Eugen Tomac, fata de Dabija etse ca reprezinta
o noua generatie, generatia care-si cladeste viitorul pe care si-l
doreste, dar in acelasi timp, Tomac este puternic ancorat in traditia
respectului pentru continuitatea si unitatea romanilor din intreg
arealul de dincolo de Prut. Este un exponent al traditiei dar si al
actiunii practice pentru realizarea idealului de unitate nationala.
De cealalta parte, PSD-ul jongleaza in politica nationala cu notiunea
existentei a doua state romanesti egale, membre separate ale UE, deci
neavand in vedere o unificare de facto intr-un singur stat national
si considerand ca Romania trebuie sa aiba obligatii limitate fata de
romanii care traiesc in Basarabia ca rezidenti ai unui stat strain.
De aici si candidatul lor, care este sprijinit de PLDM
pentru "accelerarea procesului de integrare europeana autentica a
RM", deci evident nu pentru apropierea in vederea integrarii
romanesti.
Chiar daca nici PLD-ul nu s-a remarcat sub nici-o forma in
sprijinirea romanilor din afara, personalitatile lui Eugen Tomac si
Viorel Badea puternic angrenati in procesul de renastere romaneasca
ii recomanda de departe ca pe cei mai indreptatiti sa-i reprezinte pe
romanii basarabeni in Parlamentul Romaniei.
http://ro.wikipedia .org/wiki/ Eugen_Tomac
Eugen Tomac
De la Wikipedia
Eugen Tomac (născut în 1981) este consilierul pentru relaţia cu românii de pretutindeni al preşedintelui României, Traian Băsescu. Doctorand al Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti, şi membru al Consiliului Mondial Român, Eugen Tomac provine din comuna Babele din Sudul Basarabiei, fostul judeţ Ismail. A venit în România la vârsta de 17 ani prin programul de burse oferit de Guvernul României etnicilor români din jurul graniţelor. A devenit student al Facultăţii de Istorie fiind hotărât ca după terminarea studiilor să se întoarcă în Basarabia ca profesor de istorie a românilor. În perioada 1999 - 2004 a fost preşedinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni urmând apoi să coordoneze proiecte naţionale de tineret prin Centrul pentru Educaţie Democratică.[1] În perioada 2004-2006 a coordonat programul "News to Know", proiect implementat cu suportul Departamentului de Stat al SUA în zonele rurale defavorizate din România.[2] A lucrat şi în presă ca şi redactor la Magazin istoric[3], Ziua[4], Confluenţe, Radio România Cultural şi Televiziunea Română. Dl Tomac este în prezent preparator la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În octombrie 2008, Partidul Democrat Liberal(PDL) l-a propus pe Eugen Tomac pentru alegerile parlamentare în Colegiul uninominal 2 pentru diaspora, pentru a câştiga un fotoliu de deputat reprezentând românii din Europa de Est şi Asia.[5] Eugen Tomac este unul dintre cei mai tineri candidaţi la alegerile generale din 30 noiembrie 2008 şi singurul candidat din noua generaţie de tineri basarabeni pro-unionişti. Criticat de presa oficială afiliată Partidului Comunist din Moldova [6], Eugen Tomac este considerat un apropiat al primarului municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă. Relaţiile bune dintre cei doi datează încă de pe timpul cofondării Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni.[
Originar din Basarabia de sud, astazi Ucraina, l-am cunoscut inca din timpul studentiei, cand s-a bucurat pentru o scurta perioada de sprijinul modest al CMR pentru activitatile pro romanesti in randul tinerilor basarabeni.
Tanar cu excelente calitati organizatorice, perseverent si bun patriot, a castigat dintru-inceput atentia noastra, fiind un minunat conslier in
relatiile CMR cu diferiti tineri basarabeni care aveau nevoie de sprijin financiar din partea organizatiei noastre.
Prezent mai in toate proiectele noastre, a participat in mod direct si concret la finalizarea proiectelor de la Tiganca, Ialoveni, si Nicolaeuca.
Eugen s-a inplicat in mod deosebit in cel mai maret proiect al nostru, Biserica Ortodoxa din Hagi-Curda, inchinata Mitropoliei Basarabiei.
Evolutia minunata a acestui tanar, in prezent Consilier al Presedintelui Romaniei pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, ne obliga sa vi-l recomandam cu toata caldura pentru functia de parlamnetar si al Basarabiei in Parlamnetul Romaniei.
Organizatia noastra, Consiliul Mondial Roman se mandreste cu un asfel de om.
Vrednic este !
Mihai Stan, Presedinte CMR
&nb sp; Neculai Popa, Secretar General,
hai sa discutam concret ce afacut pentru Basarbeni in general din postura de Consilier a lu Basescu....paio zero ..
In ce priveste Pantaru e un adevarat profesionist fratilor...asa ca lasatio mai moale cu faza ca nu va alerga pentru basarabeni......avem nevoie sa alerge cineva cu mintea pentru noi nu aventurishti shi fripturishti care viseaza doar putere...nu am nimic cu Tomac dar trebuie sa mai creasca
Mult respect domnului Dabija..dar el chiar nu este profesionistul de care avem nevoie la moment..
deci pana la urma daca ar fi sa aleg intre acesti trei candidaati, Tudor Pantaru ar fi cel mai potrivit..cel mai profesionist,cel mai respectuos, cel ma respectabil dnitre toti trei..cu cea mai multa experienta..plus k chiar voi ati zis k e sustinut de PDLM - Vlad Filat, care e in crestere in moldova.. si care capata din ce in ce mai multa experienta si teritoriu
FOARTE STIMAT DE POPOR.
VA FACE TOT PENTRU ACEST POPOR CHINUIT SI PROSTIT DE TOTI LIDERII DE PARTID ACTUALI.
Din acest punct de vedere, e clar ca Pantaru e mai mult decat potrivit (avand in vedere cariera sa de pe arena internationala, care lasa totul balta pentru ca sa .... vina sa ne apere drepturile in Parlament).
Cineva spunea de succesul deosebit al tanarului Eugen Tomac. Sunt de acord, e un mare succes... dar e unul comparabil cu lui Pantaru care a pornit de asemenea dintr-un sat si ma indoiesc mult ca reusit sa influenteze prin pile comisiile de la CEDO care l-au ales Preşedinte al Camerei Speciale a Curţii Supreme din Kosovo. Si asta reprezinta o munca grea, munca ce nu vine din start cu hotel de 5 stele!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲