Chişinăul cedează teritorii naţionale în favoarea Ucrainei
adăugat 11 februarie 2010, 13:44, la Politică
Cedări teritoriale în favoarea Ucrainei. În cel mult cinci săptămâni, Chişinăul va transmite în proprietate deplină Ucrainei segmentul de teritoriu de pe traseul "Odesa - Reni" din Palanca, inclusiv subsolul. Cel puţin aşa a declarat ministrul ucrainean de Externe, Piotr Poroşenko. Localnicii se opun cedărilor şi spun că vor recurge la acţiuni de protest.
Poroşenko declară că până acum Moldova nu şi-a onorat obligaţiunile pe care şi le-a asumat printr-un protocol adiţional la Acordul de frontieră. Acesta a fost semnat acum zece ani şi prevedea doar cedarea autostrăzii, nu şi a subsolului. Potrivit presei ucrainene, Poroşenko susţine că odată cu schimbarea puterii de la Chişinău, subiectul Palanca este abordat constructiv.
Avocatul parlamentar de la Chişinău Tamara Plămădeală susţine însă că prin aceste cedări se încalcă dreptul localnicilor la libera circulaţie şi la proprietatea privată. Ea a expediat o sesizare Guvernului, prin care a cerut explicaţii privind legalitatea prezenţei grănicerilor moldoveni pe autostrada din satul Palanca.
Potrivit juristului avocatului parlamentar, Radu Buşilă, de-a lungul autostrăzii există un post vamal şi mai multe posturi de grăniceri moldoveni care îngrădesc accesul pălăncenilor către moşiile lor. "Grănicerii noştri ar trebui să stea la doi kilometri de autostradă, acolo unde este frontiera moldo-ucraineană. Din cauza prezenţei lor, pălăncenii sunt împiedicaţi să treacă dincolo de şosea la pământurile lor", a declarat Radu Buşilă.
În cazul Palanca, avocatul parlamentar a expediat o sesizare Consiliului Europei prin care l-a invitat şi pe Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, să viziteze Palanca. De asemenea, în curând, va fi depus şi un dosar la CEDO. "Vrem să-l chemăm pe Înaltul comisar al Consiliului Europei să se documenteze la faţa locului. Să vadă cu câte probleme se confruntă localnicii şi cum li se încalcă zilnic dreptul pălăncenilor la proprietate şi la libera circulaţie", a spus Tamara Plămădeală.
Viceministrul de Externe, Andrei Popov, a recunoscut, săptămâna trecută, că localnicilor din Palanca li se încalcă drepturile, dar a promis că Guvernul va găsi o soluţie. Primarul satului Palanca, Larisa Voloh, a declarat că dacă va fi cedat şi subsolul traseului, localnicii vor recurge la acţiuni de protest.
În baza unui acord semnat în 1999, Guvernul Moldovei a cedat Ucrainei aproape 8 kilometri de autostradă cu o suprafaţă de 18 hectare. Mai multe terenuri agricole ale sătenilor din Palanca se află de cealaltă parte a traseului şi ca să ajungă la ele, oamenii trec printr-un punct de control al grănicerilor moldoveni.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲