Chişinăul îşi doreşte ca viitorul Acord politic cu UE să prevadă perspective clare de aderare
adăugat 07 noiembrie 2009, 12:38, la Politică
Comisia parlamentară pentru politică externă a avizat mandatul Ministerului moldovean de externe pentru începerea negocierii noului acord politic bilateral cu UE, acord pe care Chişinăul şi-l doreşte a fi unul de asociere, urmând să conţină şi perspective clare de aderare la blocul european.Preşedintele Comisiei pentru policită externă, Igor Corman, a declarat pentru NewsIn că prima rundă de negocieri va avea loc la 12 ianuarie la Bruxelles. Echipa moldoveană de negociatori va fi compusă din miniştri adjuncţi din ministerele implicate, iar şeful echipei va fi ministrul de externe Iurie Leancă. "La MAE deja au început cursuri de pregătire a negociatorilor şi există şi suportul în acest sens din partea mai multor ţări membre ale UE, printre care ţările baltice, Ungaria, Polonia", a spus Igor Corman.
Potrivit şefului comisiei parlamentare pentru politică externă, pe lângă faptul că partea moldoveană îşi doreşte ca noul document să fie numit Acord de Asociere, Chişinăul va insista şi asupra unor perspective clare de aderare la UE pentru Republica Moldova care să figureze în preambului documentului. "Preambulul se negociază în partea finală, deci va depinde de modul în care vor decurge tratativele, de evoluţiile interne din Republica Moldova, dar şi de starea de spirit din interiorul UE dacă vom reuşi sau nu să obţinem ca perspectiva de aderare la UE să figureze în preambului documentului", a specificat Igor Corman.
Durata negocierilor nu poate fi estimată în acest moment, a precizat deputatul,explicând că aceasta va depinde atât de competenţa negociatorilor moldoveni, cât şi de stabilitatea politică din Republica Moldova. "Dacă opoziţia comunistă nu va dori în continuare să voteze preşedintele şi peste un an vom avea alegeri anticipate, vrem sau nu, acest lucru va tergiversa procesul de negocieri", a spus Igor Corman.
Referindu-se la structura viitorului Acord de Asociere, Igor Corman a declarat că acesta este compus din patru blocuri distincte.
Blocul politic şi de securitate va conţine toate prevederile ce ţin de dialogul politic, conflictul transnistrean şi implicarea UE în negocierile pentru reglementare şi în perioada post-conflict, dar şi în sprijinirea măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, spune Igor Corman.
Cel de al doilea bloc ţine de justiţie şi afaceri interne, unde, pe lângă consolidarea statului de drept, mai este vorba şi despre crearea condiţiilor care să permită Chişinăului să avanseze în dialogul referitor la consolidarea regimului de vize.
Al treilea bloc este cel economic, şi partea leului în acest bloc va reveni acordului de liber schimb aprofundat. "Negocierile la acest subiect vor începe ceva mai târziu, pentru că trebuie aşteptat mai întâi mandatul Comisiei Europene. Aici experţii noştri vor avea mult de muncit, dar este în interesul nostru să reuşim ca zona de liber schimb ce va fi creată să ne fie favorabilă şi să nu aibă efecte negative pentru noi", a spus Igor Corman.
Al patrulea bloc este cel sectorial, dedicat aspectelor de consolidare a relaţiilor cu anumite agenţii şi structuri europene, cum ar fi aderarea la spaţiul european aeronautic sau la Tratatul comunităţii energetice.
"Anul 2010 va sta sub semnul acestor negocieri, care ne vor crea condiţii pentru a avansa pe calea integrării europene", a subliniat deputatul.
Întrebat în ce interval de timp se poate ajunge la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, Igor Corman a spus că în acest moment cel mai corect din partea Chişinăului ar fi să insiste, pe termen scurt, asupra revizuirii acordului de facilitare a vizelor în vigoare. Potrivit lui, poate fi extinsă categoria cetăţenilor care beneficiază de facilităţi la eliberarea vizelor, perioadă redusă de eliberare a vizelor, precum şi lista documentelor care trebuie depuse.
"Pe termen mediu, dacă vorbim despre liberalizare, noi suntem deocamdată la etapa la care insistăm să începem dialogul pentru a obţine o foaie de parcurs. Aici este şi experienţa ţărilor din Balcani, care au parcurs această cale timp de trei-patru ani. Cazul Republicii Moldova poate fi tratat ca un caz aparte – noi mai avem şi problema cetăţeniilor româneşti care poate fi un argument în plus pentru UE pentru a merge în întâmpinarea Chişinăului la acest subiect. Europenii îşi dau seama că nu este bine ca într-o bună zi să ajungem la o situaţie în care în Republica Moldova, nefiind ţară membră a UE, toţi cetăţenii moldoveni să fie deţinători de paşapoarte ale ţărilor membre. Ar fi o situaţie paradoxală. Şi decât să-i facem pe toţi moldovenii cu paşapoarte europene, mai bine este ca UE să le dea posibilitatea să circule cu paşapoarte moldoveneşti", consideră Corman.
În ceea ce priveşte Transnistria, viitorul acord va specifica rolul crescând al UE în procesul de reglementare şi la etapa post-conflict. Întrebat dacă problema transnistreană poate deveni un impediment în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, Igor Corman a spus că în UE nu există încă o opinie consolidată în această privinţă. "Există cazul Ciprului, care ne spune că teoretic am putea mai întâi adera la UE pentru ca ulterior să avansăm în reglementare. Alţii, mai sceptici, spun că însăşi faptul că aderarea Ciprului nu a adus progrese în reglementare i-ar putea face mai sceptici pe europeni în ceea ce priveşte viabilitatea acestui scenariu. Eu personal cred că însăşi procesul de integrare europeană contribuie la crearea condiţiilor pentru o viitoare soluţionare a conflictului, prin mărirea atractivităţii malului drept al Nistrului", a afirmat el.
Igor Corman a mai spus că este puţin probabil că Republica Moldova va fi cuplată cu Ucraina în procesul de aderare la UE. "Ucraina, în faza iniţială, ne-a depăşit în ceea ce priveşte începerea negocierilor pe marginea Acordului. Acum însă, din cauza instabilităţii politice, Ucraina are o pauză. Noi, dacă vom avea stabilitate politică, vom merge înainte, iar dacă nu, vom suporta consecinţele negative. În cadrul Parteneriatului Estic este clar specificat principiul diferenţierii, ceea ce înseamnă că viitoarele relaţii cu UE depind de fiecare ţară în parte. Pe viitor, eu nu cred că vor mai avea loc extinderi în grupuri, aşa cum a fost până acum", este de părere preşedintele comisiei parlamentare pentru politică externă.
Până în prezent, baza juridică a relaţiilor dintre Republica Moldova şi UE a fost reglementată de Acordul de Parteneriat şi Cooperare, adoptat în 1994 şi intrat în vigoare în 1998 pentru zece ani.
Încă în luna iunie Consiliul UE şi-a expus disponibilitatea de a lansa negocierile pe marginea noului acord politic dintre Chişinău şi Bruxelles, dar introducerea de către guvernarea comunistă a regimului de vize pentru România şi derapajele antidemocratice ale fostei guvernări au dus la amânarea lansării acestor negocieri. Una una din primele decizii ale noului guvern format după anticipatele din 29 iulie a fost cea de abolire a regimului de vize impus ilegal de comunişti, ceea ce a deblocat dialogul Chişinăului cu UE. La 29 octombrie a avut loc prima rundă de consultări în cadrul Comitetului de cooperare Republica Moldova-UE, în cadrul cărora s-a convenit în mare structura viitorului Acord politic bilateral.
Pe termen mediu, dacă vorbim despre liberalizare, noi suntem deocamdată la etapa la care insistăm să începem dialogul pentru a obţine o foaie de parcurs. Aici este şi experienţa ţărilor din Balcani, care au parcurs această cale timp de trei-patru ani."
NU SUNT DE ACORD CU ACEST MOD DE TRATARE A PROBLEMEI DIN PARTEA DL. CORMAN. E UN PAS SAU ZECE PASI IN URMA FATA DE PROMISIUNILE CE LE-A FACUT UE GUVERNARII COMUNISTE. E PRACTIC UN INCEPUT IARASI DE LA ZERO. N-AVEM NEVOIE DE VIZE MAI IEFTINE DE 75 EURO PENTRU ANUMITE CATEGORII, IN TIMP CE MAJORITATEA MOLDOVENILOR RISCA CU VIATA SI PLATESC INTERMEDIARILOR-CALAUZE PESTE 4.000 DE EURO CA SA AJUNGA ILEGAL. UE A PROMIS IN BAZA POLITICII DE VECINATATE, DE CE NU SE TINE DE CUVANT, DE CE MAI TREBUIE NOI ACORDURI, NOI TERMENE DE ASTEPTARE. DACA MAINE VINE CHINA SA NE CUMPERE CU UN MILIARD - SA VEDETI CAT DE IUTE VOR LUA DECIZIA RESPECTIVA.
Copile, tu macar intelegi ca esti de ceva timp sub lupa si ca IP trace este o optiune tehnica foarte utila si eficienta in urmarirea ta?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲