Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

21 decembrie 2024, ora locală: 18:51

 

Chişinăul îşi doreşte ca viitorul Acord politic cu UE să prevadă perspective clare de aderare

adăugat 07 noiembrie 2009, 12:38, la Politică

Comisia parlamentară pentru politică externă a avizat mandatul Ministerului moldovean de externe pentru începerea negocierii noului acord politic bilateral cu UE, acord pe care Chişinăul şi-l doreşte a fi unul de asociere, urmând să conţină şi perspective clare de aderare la blocul european.

Preşedintele Comisiei pentru policită externă, Igor Corman, a declarat pentru NewsIn că prima rundă de negocieri va avea loc la 12 ianuarie la Bruxelles. Echipa moldoveană de negociatori va fi compusă din miniştri adjuncţi din ministerele implicate, iar şeful echipei va fi ministrul de externe Iurie Leancă. "La MAE deja au început cursuri de pregătire a negociatorilor şi există şi suportul în acest sens din partea mai multor ţări membre ale UE, printre care ţările baltice, Ungaria, Polonia", a spus Igor Corman.

Potrivit şefului comisiei parlamentare pentru politică externă, pe lângă faptul că partea moldoveană îşi doreşte ca noul document să fie numit Acord de Asociere, Chişinăul va insista şi asupra unor perspective clare de aderare la UE pentru Republica Moldova care să figureze în preambului documentului. "Preambulul se negociază în partea finală, deci va depinde de modul în care vor decurge tratativele, de evoluţiile interne din Republica Moldova, dar şi de starea de spirit din interiorul UE dacă vom reuşi sau nu să obţinem ca perspectiva de aderare la UE să figureze în preambului documentului", a specificat Igor Corman.

Durata negocierilor nu poate fi estimată în acest moment, a precizat deputatul,explicând că aceasta va depinde atât de competenţa negociatorilor moldoveni, cât şi de stabilitatea politică din Republica Moldova. "Dacă opoziţia comunistă nu va dori în continuare să voteze preşedintele şi peste un an vom avea alegeri anticipate, vrem sau nu, acest lucru va tergiversa procesul de negocieri", a spus Igor Corman.

Referindu-se la structura viitorului Acord de Asociere, Igor Corman a declarat că acesta este compus din patru blocuri distincte.

Blocul politic şi de securitate va conţine toate prevederile ce ţin de dialogul politic, conflictul transnistrean şi implicarea UE în negocierile pentru reglementare şi în perioada post-conflict, dar şi în sprijinirea măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, spune Igor Corman.

Cel de al doilea bloc ţine de justiţie şi afaceri interne, unde, pe lângă consolidarea statului de drept, mai este vorba şi despre crearea condiţiilor care să permită Chişinăului să avanseze în dialogul referitor la consolidarea regimului de vize.

Al treilea bloc este cel economic, şi partea leului în acest bloc va reveni acordului de liber schimb aprofundat. "Negocierile la acest subiect vor începe ceva mai târziu, pentru că trebuie aşteptat mai întâi mandatul Comisiei Europene. Aici experţii noştri vor avea mult de muncit, dar este în interesul nostru să reuşim ca zona de liber schimb ce va fi creată să ne fie favorabilă şi să nu aibă efecte negative pentru noi", a spus Igor Corman.

Al patrulea bloc este cel sectorial, dedicat aspectelor de consolidare a relaţiilor cu anumite agenţii şi structuri europene, cum ar fi aderarea la spaţiul european aeronautic sau la Tratatul comunităţii energetice.

"Anul 2010 va sta sub semnul acestor negocieri, care ne vor crea condiţii pentru a avansa pe calea integrării europene", a subliniat deputatul.

Întrebat în ce interval de timp se poate ajunge la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, Igor Corman a spus că în acest moment cel mai corect din partea Chişinăului ar fi să insiste, pe termen scurt, asupra revizuirii acordului de facilitare a vizelor în vigoare. Potrivit lui, poate fi extinsă categoria cetăţenilor care beneficiază de facilităţi la eliberarea vizelor, perioadă redusă de eliberare a vizelor, precum şi lista documentelor care trebuie depuse.

"Pe termen mediu, dacă vorbim despre liberalizare, noi suntem deocamdată la etapa la care insistăm să începem dialogul pentru a obţine o foaie de parcurs. Aici este şi experienţa ţărilor din Balcani, care au parcurs această cale timp de trei-patru ani. Cazul Republicii Moldova poate fi tratat ca un caz aparte – noi mai avem şi problema cetăţeniilor româneşti care poate fi un argument în plus pentru UE pentru a merge în întâmpinarea Chişinăului la acest subiect. Europenii îşi dau seama că nu este bine ca într-o bună zi să ajungem la o situaţie în care în Republica Moldova, nefiind ţară membră a UE, toţi cetăţenii moldoveni să fie deţinători de paşapoarte ale ţărilor membre. Ar fi o situaţie paradoxală. Şi decât să-i facem pe toţi moldovenii cu paşapoarte europene, mai bine este ca UE să le dea posibilitatea să circule cu paşapoarte moldoveneşti", consideră Corman.

În ceea ce priveşte Transnistria, viitorul acord va specifica rolul crescând al UE în procesul de reglementare şi la etapa post-conflict. Întrebat dacă problema transnistreană poate deveni un impediment în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, Igor Corman a spus că în UE nu există încă o opinie consolidată în această privinţă. "Există cazul Ciprului, care ne spune că teoretic am putea mai întâi adera la UE pentru ca ulterior să avansăm în reglementare. Alţii, mai sceptici, spun că însăşi faptul că aderarea Ciprului nu a adus progrese în reglementare i-ar putea face mai sceptici pe europeni în ceea ce priveşte viabilitatea acestui scenariu. Eu personal cred că însăşi procesul de integrare europeană contribuie la crearea condiţiilor pentru o viitoare soluţionare a conflictului, prin mărirea atractivităţii malului drept al Nistrului", a afirmat el.

Igor Corman a mai spus că este puţin probabil că Republica Moldova va fi cuplată cu Ucraina în procesul de aderare la UE. "Ucraina, în faza iniţială, ne-a depăşit în ceea ce priveşte începerea negocierilor pe marginea Acordului. Acum însă, din cauza instabilităţii politice, Ucraina are o pauză. Noi, dacă vom avea stabilitate politică, vom merge înainte, iar dacă nu, vom suporta consecinţele negative. În cadrul Parteneriatului Estic este clar specificat principiul diferenţierii, ceea ce înseamnă că viitoarele relaţii cu UE depind de fiecare ţară în parte. Pe viitor, eu nu cred că vor mai avea loc extinderi în grupuri, aşa cum a fost până acum", este de părere preşedintele comisiei parlamentare pentru politică externă.

Până în prezent, baza juridică a relaţiilor dintre Republica Moldova şi UE a fost reglementată de Acordul de Parteneriat şi Cooperare, adoptat în 1994 şi intrat în vigoare în 1998 pentru zece ani.

Încă în luna iunie Consiliul UE şi-a expus disponibilitatea de a lansa negocierile pe marginea noului acord politic dintre Chişinău şi Bruxelles, dar introducerea de către guvernarea comunistă a regimului de vize pentru România şi derapajele antidemocratice ale fostei guvernări au dus la amânarea lansării acestor negocieri. Una una din primele decizii ale noului guvern format după anticipatele din 29 iulie a fost cea de abolire a regimului de vize impus ilegal de comunişti, ceea ce a deblocat dialogul Chişinăului cu UE. La 29 octombrie a avut loc prima rundă de consultări în cadrul Comitetului de cooperare Republica Moldova-UE, în cadrul cărora s-a convenit în mare structura viitorului Acord politic bilateral.

Autor: NewsIn
Sursa: www.unimedia.md
Noul acord posibil ca va fi negociat cu viitorul ministru de Externe al UE si va fi vizat de primul presedinte al UE. Succesul negocierilor va depinde ca mai intotdeauna de faptul daca UE are interes sa se extinda in zona de influenta a Rusiei sau va prefera sa nu supere cu nimic Moscova. In fine, pe noi, muritorii de rand, ne intereseaza primordial dreptul de a calatori fara vize pe termen de 90 zile, iar aceasta doleanta se poate realiza si in cadrul politicii de vecinatate a UE, care prevedea circulatia libera a capitalului, marfurilor si persoanelor. Ar fi cea mai reala si mai usoara solutie, dar care poate schimba foarte mult climatul, vectorii si predispozitia populatiei de pe malul stang al Nistrului, contribuind la solutionarrea mai grabnica a diferendului transnistrean.
A comentat ioan 07 noiembrie 2009, 14:21
"Potrivit lui, poate fi extinsă categoria cetăţenilor care beneficiază de facilităţi la eliberarea vizelor, perioadă redusă de eliberare a vizelor, precum şi lista documentelor care trebuie depuse.
Pe termen mediu, dacă vorbim despre liberalizare, noi suntem deocamdată la etapa la care insistăm să începem dialogul pentru a obţine o foaie de parcurs. Aici este şi experienţa ţărilor din Balcani, care au parcurs această cale timp de trei-patru ani."
NU SUNT DE ACORD CU ACEST MOD DE TRATARE A PROBLEMEI DIN PARTEA DL. CORMAN. E UN PAS SAU ZECE PASI IN URMA FATA DE PROMISIUNILE CE LE-A FACUT UE GUVERNARII COMUNISTE. E PRACTIC UN INCEPUT IARASI DE LA ZERO. N-AVEM NEVOIE DE VIZE MAI IEFTINE DE 75 EURO PENTRU ANUMITE CATEGORII, IN TIMP CE MAJORITATEA MOLDOVENILOR RISCA CU VIATA SI PLATESC INTERMEDIARILOR-CALAUZE PESTE 4.000 DE EURO CA SA AJUNGA ILEGAL. UE A PROMIS IN BAZA POLITICII DE VECINATATE, DE CE NU SE TINE DE CUVANT, DE CE MAI TREBUIE NOI ACORDURI, NOI TERMENE DE ASTEPTARE. DACA MAINE VINE CHINA SA NE CUMPERE CU UN MILIARD - SA VEDETI CAT DE IUTE VOR LUA DECIZIA RESPECTIVA.
A comentat ion 07 noiembrie 2009, 14:32
Nu comunic
A comentat Om 08 noiembrie 2009, 14:27
Salut
A comentat Italia 08 noiembrie 2009, 15:23
UE NU ARE NEVOIE DE MOLDOVA! ASTA AR MAI LIPSI COLOANA A CINCEA A MOSCOVEI IN INTERIORUL UE! IN PRIVINTA VIZELOR DE CE SA DEA UE VIZE MOLDOVANILOR? SA ATACE SI IN PARIS SI LONDRA CASELE DE SCHIMB? CU CE E OBLIGATA UE FATA DE MOLDOVA? UE DA AJUTOARE DE SUTE DE MILIOANE DE EURO MOLDOVENILOR DAR ACESTIA INJURA UE CA NU LE DA TOTUL FARA MUNCA! DE CE SA NU-i IA CHINA SAU RUSIA? GRANITA UE ETE PRUTUL IAR ACEASTA GRANITA TREBUIE CONSOLIDATA!
A comentat 09 11 2009 09 noiembrie 2009, 08:48
pentru cel de la 09.11.2009, ora 10:48

Copile, tu macar intelegi ca esti de ceva timp sub lupa si ca IP trace este o optiune tehnica foarte utila si eficienta in urmarirea ta?
A comentat de veghe 09 noiembrie 2009, 12:36
UE nu avea nevoie nici de Romania,dar a primit o si dupa ce au primit o bankerii din Paris si Londra n-au mai avut chip sa doarma linistiti."09 11 2009" ,esti in UE stai linistit acolo ,gandestete la tine sa te comporti frumos acolo ca din partea noastra vom avea noi grija sa nu ne dam de rusine, cum o faceti voi.
A comentat plasa Cimislia 09 noiembrie 2009, 13:00


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0831 secunde