Chisinaul nu vrea Romania avocat la UE
adăugat 23 ianuarie 2009, 09:52, la Politică
Ministrul de Externe Cristian Diaconescu si omologul sau din Republica Moldova au decis accelerarea Tratatului de bazaAflat intr-o vizita fulger la Chisinau, ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu a apreciat ca, in ceea ce priveste Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontierele de stat, in acest moment se poate evalua si finaliza dialogul pe toate planurile, mai ales in ceea ce priveste cadrul juridic bilateral dintre cele doua state. Seful diplomatiei romane, care astazi se va afla la Kiev, a avut ieri intrevederi cu omologul sau de la Chisinau, Andrei Stratan, si cu presedintele Vladimir Voronin.
Cei doi ministri de Externe au anuntat, in timpul unei conferinte de presa comune, ca s-a stabilit formarea unor echipe de negociatori, care sa accelereze semnarea tratatelor bilaterale, aflate in discutie de mai multi ani, in primul rand de tratatul privind micul trafic de frontiera. Stratan a dat insa din nou peste nas Bucurestiului, sustinand ca autoritatile de la Chisinau nu au nevoie de Romania pe post de intermediar in cadrul UE.
"Din cate cunosc, nu am comis nici o abatere in ultimul timp ca sa solicitam serviciile de avocat pentru a avea un dialog constructiv cu autoritatile de la Bruxelles", a precizat Stratan, raspunzand intrebarilor privind statutul Romaniei in procesul de integrare europeana. Ministrul de Externe a criticat voalat si activitatea consulatului roman de peste Prut, declarand ca dl Diaconescu "va merge la Consulatul Romaniei si va vedea problemele cetatenilor moldoÂveni care stau prin preajma Consulatului pentru a astepta viza de intrare in tara vecina". Seful diplomatiei romane a declarat ca "in acest moment suntem in situatia de a putea evalua si finaliza dialogul pe toate planurile, mai ales in ceea ce priveste cadrul juridic bilateral intre cele doua state". Diaconescu a facut referire la Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontierele de stat, documente extrem de controversate, solicitate cu obstinenta de catre conducerea comunista de la Chisinau, care doreste semnarea simultana. Din discutiile de astazi de la Chisinau, atat cu ministrul Stratan, cat si cu presedintele Voronin, nu am inteles ca ar exista vreo conditionalitate in acest sens, a adaugat seful diplomatiei romane.
Pe aceeasi voce cu UE
O alta remarca a ministrului Diaconescu a fost aceea ca Romania si Republica Moldova fac parte din aceeasi familie si "ca nu exista bariere lingvistice" intre ele. Problema consulatelor romanesti de la Balti si Cahul, a vizelor si a cooperarii transfronÂtaliere au figurat si ele pe agenda discutiilor bilaterale.
Un alt subiect readus pe tapet a fost cel al conflictului transÂnsnistrean. Conform celor declarate de Diaconescu, "din punctul de vedere al Romaniei, in acest moment nu este necesar sa facem o pozitie separata privind Transnistria, alta decat cea a UE. Aceasta atitudine a partii romane este in acest moment subliniata de toti partenerii care fac parte din formatul 5 plus 2".
Nici Chisinaul, a intervenit Stratan, nu intentioneaza sa modifice formatul 5 plus 2. In urma cu o zi, regimul separaÂtist de la Tiraspol, prin vocea ministrului de Externe, Serghei Iastrebciak, si-a exprimat opoÂzitia fata de participarea Romaniei la negocierile pentru solutionarea crizei transnistrene.
oameni buni se poate trai frumos si bine Mult noroc!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲