Astfel, reprezentanţii PN au câştigat în zece oraşe. Printre primarii lui Usatîi găsim foşti comunişti, oameni cu probleme de integritate, un român care pledează împotriva unirii Republicii Moldova cu România, un şomer, un om de afaceri care vrea să facă business cu UE şi un primar care locuieşte la mătuşa lui.
Românul Victor Petrioglu, primarul oraşului Vulcăneşti
Candidatul Partidului Nostru, Victor Petrioglu, a câştigat primăria Vulcăneşti în turul doi al alegerilor locale cu 59,37% din sufragii. Petrioglu a fost deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia şi a susţinut referendumul neconstituţional din februarie 2014. În cadrul acelui referendum, locuitorii autonomiei au optat pentru autodeterminarea regiunii în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde independenţa prin unirea cu România. De menţionat că Petrioglu a susţinut şi a participat la acel plebiscit fiind cetăţean al României.
Pe numele soţiei lui Petrioglu figurează un magazin de 96 m.p. în oraşul Vulcăneşti şi un automonbil de marca Volkswagen. Înainte de a ajunge pe lista electorală a Partidului Nostru, Petrioglu a făcut parte din partidul lui Mihail Formuzal „Edinaia Gagauzia”, iar în 2010 a emigrat la PDM.
Studentul Ion Cuculescu, primar de Şoldăneşti
În anul 2000, Ion Cuculescu a plecat peste hotare unde a lucrat şapte ani. Revenind acasă, şi-a deschis o frizerie şi a aderat la Partidul Comuniştilor. Cu acest partid a fost ales în 2011 consilier orăşenesc în Şoldăneşti unde s-a manifestat ca un oponent al primarului de atunci, Alexandru Tinica. După patru ani de aflare în PCRM, acesta a trecut la formaţiunea lui Renato Usatîi, devenind liderul filialei Şoldăneşti a „Partidului Nostru”. Cuculescu este şi student în ultimul an la Facultatea de Drept, ULIM. La CEC, a decarat că în doi ani a câştigat doar 4600 de lei, dar asta nu e o problemă pentru că actualul primar se întreţine din banii câştigaţi în cei şapte ani care i-a petrecut peste hotare, dar şi din banii obţinuţi de pe urma vânzării unui apartament.
Valeriu Ceapă, şomerul devenit primar de Floreşti
Funcţia de primar al oraşului Floreşti este primul loc de muncă a lui Valeriu Ceapă din ultimii 24 de ani. El a declarat la CEC că în anii 2013-2014 a avut un venit total de 9000 de lei, obţinuţi din ajutorul material acordat de stat persoanelor fără un loc de muncă. Acesta a declarat pentru moldovacurata.md că este înregistrat la bursa muncii încă din anul 1991. În acest timp, a supravieţuit datorită salariului pe care îl ridică soţia lui care lucrează menajeră la un liceu. Chiar dacă este şomer şi trăieşte pe umerii soţiei, Ceapă a donat 8000 de lei pentru campania electorală a formaţiunii.
Primar, asistent medical, locuieşte la mătuşa sa
Ivan Belciug, la ai săi 29 de ani, a devenit primar de Donduşeni. Acesta a absolvit Colegiul de Medicină din Bălţi, specialitatea felcer-laborant. Lucrează ca asistent al medicului pentru siguranţa alimentelor la Centrul de Sănătate Publică Donduşeni.
În declaraţia depusă la Consiliul Electoral de Circumscripţie Donduşeni, Belciug a arătat că în doi ani a avut un venit din salariu de 55 de mii de lei şi alţi 15 mii de lei a obţinut dintr-o activitate prin cumul. „Am participat la efectuarea unui studiu internaţional”, a explicat Belciug pentru Moldova Curată.
Proprietatea lui Belciug constă într-un teren agricol de 1,29 ha în satul Baraboi. „Locuiesc la mătuşa mea. Toată averea am indicat-o în declaraţie. Ea a fost verificată de specialişti de mai multe ori, aşa că totul e corect indicat”, a spus Ivan Belciug pentru moldovacurata.md.
Primăriţa aflată în concediu de maternitate
Stela Onuţu este actualul primar al oraşului Glodeni. Este absolventă a Academiei de Poliţiei „Ştefan cel Mare”, iar de trei ani se află în concediu de maternitate. Declaraţiile făcute la CEC şi la Casa Teritorială de Asigurări Sociale se contrazic. Astfel, la CEC a declarat că are în proprietate un apartament în Glodeni, un spaţiu comercial de 55 m.p. în Glodeni şi două maşini - Dacia Logan şi VAZ - înregistrate pe numele soţului ei. Toate aceste proprietăţi nu se regăsesc în declaraţiile pe venit şi proprietăţi pentru anii 2012 şi 2013.
Onuţu a dat vina pe nişte colege de ale ei care ar fi completat pentru ea declaraţia de venit. În anul 2006, Onuţu aderase la Partidul Comuniştilor. Un alt comunist care a devenit primar pe listele partidului lui Renato Usatîi este actualul primar al oraşului Basarabeasca, Valentin Cimpoieş. În anul 2011, Cimpoieş a fost ales consilier raional pe lista PCRM.
Citiți articolul integral pe Adevarul.