Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului cere Republicii Moldova "toleranta zero" fata de abuzurile politiei
adăugat 17 iulie 2009, 18:13, la Ştiri de Top
Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, care a publicat vineri raportul privind incidentele din R. Moldova, a cerut "toleranta zero" fata de abuzurile din sistemul judiciar si o evaluare temeinica a comportamentului ofiterilor de politie si a superiorilor lor, informeaza NewsIn.Thomas Hammarberg si delegatia sa au efectuat deplasarea in Republica Moldova la doua saptamani si jumatate dupa demonstratiile din 7 aprilie. Cercetarile pentru realizarea raportului publicat vineri s-au axat pe modul in care au fost tratate persoanele retinute de politie.
Numeroasele cazuri de aplicare a relelor tratamente dupa si in timpul demonstratiilor postelectorale din 6-7 aprilie "trebuie abordate cu seriozitate, pentru a reinstaura climatul de incredere", spune una dintre cele mai importante concluzii ale raportului CoE. "Sunt necesare actiuni ferme pentru a impune o atitudine de 'toleranta zero' fata de relele tratamente in intregul sistem judiciar", a declarat Hammarberg, cu ocazia publicarii raportului.
"Este evident ca exista necesitatea de a reevalua comportamentul individual al ofiterilor de politie, dar si a responsabilitatii superiorilor lor", a spus comisarul. "Am speranta ca dorinta exprimata de autoritatile moldovene de a remedia situatia si de a asigura asumarea responsabilitatii va fi urmata de actiuni concrete si sustinute", a completat el.
Hammarberg a subliniat ca "procurorii, judecatorii, ofiterii de politie si avocatii ar trebui sa fie atenti la acuzatiile si semnele unor posibile cazuri de rele tratamente, fiind nevoie de o monitorizare temeinica si o raportare a ranilor suferite in centrele de detentie".
Comisarul considera ca presiunea exercitata asupra mass-media si a ONG-urilor implicate in monitorizarea acuzatilor de incalcare a drepturilor omului este inacceptabila. "Libera exprimare si informare ar trebui sa fie protejate, inclusiv pe timp de criza. In acelasi timp, profesionistii din presa ar trebui sa faca un efort intensificat pentru a-si insusi standardele etice si profesionale", a spus Hammarberg.
Comisarul pentru drepturile omului a recomandat realizarea unor anchete temeinice si complexe in ceea ce priveste evenimentele postelectorale. "In afara clarificarii chestiunii care tine strict de alegeri, este esential ca evolutiile din timpul demonstratiilor, inclusiv actele violente si masurile esuate de a controla revolta, sa fie investigate. Trebuie sa existe urmari prompte ale incalcarilor drepturilor omului, mai ales in ceea ce priveste relele tratamente aplicate de politie. Anchetele trebuie sa fie independente, impartiale, transparente si percepute ca fiind credibile de catre cetatenii R. Moldova", a subliniat Hammarberg.
Majoritatea persoanelor intervievate de comisar si de delegatia pe care a condus-o, arestate ca urmare a evenimentelor postelectorale, au acuzat ca au fost batute - unele foarte grav - de catre ofiteri de politie. In unele cazuri, expertul medical care l-a insotit pe Hammarberg a putut observa semne fizice care dovedeau aceste acuzatii, se arata in raport. In plus, fisele medicale din centrele de detentie vizitate faceau referire la rani care corespundeau cu acuzatiile facute.
Comisarul a mai subliniat in raportul sau ca nu mai trebuie "sa se permita niciodata ca astfel de incalcari, la scala larga, ale drepturilor fundamentale la libertate sa aiba loc".
In ceea ce priveste cele trei decese din timpul violentelor, expertul medical al delegatiei CoE a examinat rapoartele de autopsie si a facut anumite observatii. Acesta a aratat ca o serie de chestiuni au ramas neclare si ca multe intrebari au ramas fara raspuns. Astfel, mai sunt necesare investigatii temeinice pentru a elucida cauzele deceselor.
"Evenimentele violente din aprilie au fost un soc pentru numerosi cetateni ai R. Moldova si au fost in centrul multor controverse. Interlocutorii intervievati de delegatie au exprimat, in mod unanim, parerea ca perioada respectiva va fi vazuta ca fiind un capitol dificil pentru R. Moldova, un capitol care a determinat o serie de regrese in dezvoltarea apararii valorilor si drepturilor fundamentale. Stabilirea cu claritate a faptelor ar putea contribui la vindecarea gravei traume pe care au suferit-o cetatenii moldoveni", se mai arata in raport.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲