Comisarul pentru relaţii externe: Parteneriatul Estic va conţine o componentă puternică de securitate
adăugat 23 octombrie 2008, 07:54, la Ştiri de Top
Comisarul pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, a declarat marţi, vorbind despre conflicte ingheţate precum cel din Transnistria in timpul unei dezbateri ce a avut loc in Parlamentul European, că Parteneriatul Estic va include o "componentă foarte puternică" pe latura de securitate."In ceea ce priveşte conflictele ingheţate precum Nagorno-Karabah, Transnistria, fără indoială este foarte important să avansăm in negocieri", a spus comisarul in plenul Parlamentului European din Strasbourg, transmite corespondentul NewsIn.
Waldner a precizat că, la sfarşitul lunii noiembrie, Comisia Europeană va prezenta o comunicare privind Parteneriatul Estic - propunerea suedezo-poloneză adoptată de toate celelalte state membre privind relaţia cu vecinii estici ai UE: Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaijan şi Armenia.
"Acesta (Parteneriatul Estic - n.r.) va avea o componentă foarte puternică pe partea de securitate, dar va include şi alte mecanisme instituţionale precum Grupul Minsk (ţările angajate in medierea conflictului din Nagorno-Karabah dintre Azerbaijan şi Armenia - n.r.)", a precizat comisarul european.
Europarlamentarul german Elmar Brok, fost preşedinte al comisiei de afaceri externe a PE şi arhitectul conceptului de "politică de vecinătate plus" a spus că Parteneriatul Estic este o continuare a iniţiativei sale, subliniind necesitatea unei forme de cooperare sporită cu aceste ţări in contextul conflictului ruso-georgian.
"Trebuie să insistăm asupra respectării integrităţii teritoriale, să nu existe drept de veto asupra treburilor interne dintr-o ţară şi nici refacerea sferelor de influenţă ale Rusiei", a spus Brok.
"Vrem să dăm tutoror statelor membre din estul UE un sentiment sporit de securitate", a explicat europarlamentarul german creştin-democrat.
Romania este reticentă in a sprijini Parteneriatul Estic, susţinand un proiect mai vechi, Sinergia Mării Negre, din care fac parte şi Rusia şi Turcia, ceea ce in viziunea ministrului roman de externe Lazăr Comănescu reprezintă un avantaj.
Pentru Gunnar Wiegand, director in cadrul Comisiei Europene responsabil cu redactarea comunicării privind Parteneriatul Estic, participarea Rusiei şi Turciei poate insă duce la blocaje. Intr-o dezbatere organizată de fundaţia Konrad Adenauer la Bruxelles in 17 septembrie, Wiegand spunea, referitor la Sinergia Mării Negre, că "va trebui să existe o decizie dacă se doreşte o formulă bună a acestui proces multilateral sau dacă se vrea utilizarea mecanismelor existente unde şi alţi actori continuă să joace un rol".
Ungaria, deşi un susţinător declarat al Parteneriatului Estic, a semnat marţi prin ministrul de externe Kinga Göncz o declaraţie comună cu Romania prin care cere ca acest parteneriat să meargă "mană in mană" cu Sinergia Mării Negre.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲