Comisia de la Veneția: Parlamentul R. Moldova trebuie dizolvat și organizate alegeri parlamentare anticipate! Răspunsul Comisiei provoacă opinii diferite în AIE!
adăugat 16 martie 2010, 10:32, la Politică
Parlamentul R. Moldova trebuie dizolvat și organizate alegeri parlamentare anticipate. Aceasta este concluzia Comisiei de la Veneția, trimisă prin intermediul unei scrisori către autoritățile moldovene.
"În Moldova, Parlamentul poate fi dizolvat nu doar în cazul incapacității de a învesti Guvernul, dar chiar și dacă acesta eșuează în a alege președintele țării. Dizolvarea Parlamentului este în detrimentul stabilității, dar dacă acesta nu reușește să aleagă un președinte, legislativul trebuie să fie dizolvat", se precizează în documentul instituției europene, dat publicității astăzi.
Potrivit concluziilor Comisiei de la Veneția, data dizolvării Parlamentului trebuie să fie fixată într-un termen rezonabil.
"Este important să menționăm că perioada de un an pentru a dizolva Parlamentul începe din data dizolvării ultimului Legislativ și nu din data de la eșecul de alegere a președintelui țării", se mai precizează în raportul membrilor Comisiei de la Veneția.
În cadrul unei emisiuni televizate, Mihai Ghimpu, președintele Parlamentului și președinte interimar, s-a arătat indignat că Moldova trebuie să execute recomandările comisiei. "De ce Comisia de la Veneţia să ne spună ceva, până a le prezenta noi proiectul. Am şi eu o întrebare pentru Comisie. Parlamentul poate organiza un Referendum, potrivit Constituţiei. Codul Electoral a fost expertizat de către Comisia de la Veneţia. De ce trebuie să ne conducem de Constituţie, de această lege sau de recomandarea Comisiei de la Veneţia? Deciziile politice le luăm noi, comisia doar ne recomandă. Şi anterior Comisia de la Veneţia a recomandat să nu fie interzise blocurile leectorale şi să fie scăzut prgul electoral", a mai precizat Ghimpu în seara zilei de astăzi.
Prim-ministrul țării, Vladimir Filat s-a arătat convins că Moldova nu trebuie să modifice Constituția dacă în rezultat va rămâne fără sprijinul european. "Obiectivul nostru este de a ne integra în UE. Putem să atingem acest obiectiv doar cu sprijinul partenerilor europeni. Nu văd niciun sens să modificăm Constituţia, dacă vom rămâne fără sprijinul european. Am comunicat cu foarte multă lume. Am primit un mesaj constant. Poziţia Comisiei de la Veneţia este determinantă pentru noi. Mă miră isteria, care au provocat-o "tovarăşii". Noi am vorbit că trebuie să consultăm cetăţenii. Atunci când punctul de vedere al partenerilor europeni va fi unul negativ, noi vom căuta alte soluţii", a mai precizat șeful cabinetului de miniștri.
Serafim Urechean, prim-vicepreședintele Parlamentului, este de părere că Moldova trebuie să pregătească rapid proiectul unei noi Constituții: "Noi ne grăbim, dar întârziem. Dacă Comisia de la Veneţia nu va da un aviz pozitiv, vom căuta alte soluţii. Trebuie să pregătim şi să prezentăm proiectul noii Constituţii", a ținut să sublinieze oficialul moldovean.
"SUA sau Rusia ar putea să discute pe un aşa ton: noi decidem şi voi recomandaţi. Dar noi?", s-a întrebat retoric și președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov.
UNIMEDIA amintește că membrii Comisiei europene au fost invitați la Chișinău de către președintele interimar Mihai Ghimpu. Ulterior, după discuțiile cu oficialii moldoveni, Comisia de la Veneția a lăsat să se înțeleagă că dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate, în viziunea acesteia, sunt inevitabile. Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, declara anterior că invitarea instituției europene în Moldova a fost o greșeală.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲