Comisia de la Veneţia şi OSCE fac praf din guvernarea comunistă, criticând dur limitările impuse în legislaţia electorală
adăugat 28 octombrie 2008, 11:11, la Ştiri de Top
Comisia de la Veneţia şi OSCE critică dur guvernarea comunistă pentru majorarea pragului electoral de la 4 la 6%, interzicerea blocurilor electorale şi limitarea participării în alegeri a cetăţenilor cu dubla cetăţenie. Aceste observaţii se conţin într-un raport, pe care instituţiile europene l-au făcut public la 23 octombrie 2008, în care se mai precizează că limitările electorale impuse contravin art. 38 al Constituţiei Republicii Moldova, Codului de bune practici în materie electorală şi altor convenţii europene la care Republica Moldova este parte. Comisia de la Veneţia şi OSCE recomandă autorităţilor de la Chişinău să elimine aceste restricţii din legislaţia electorală până la alegerile parlamentare din 2009.Instituţiile europene remarcă că pragul electoral a fost modificat de câteva ori. În 2005 acesta a fost redus de la 6% la 4% pentru partidele politice. OSCE / ODIHR şi Comisia de la Veneţia au apreciat atunci reducerea pragului electoral şi a avertizat că autorităţile nu trebuie să revină la situaţia anterioară, deoarece "coaliţiile între partide trebuiesc încurajate pentru a oferi un cadru de cooperare şi un Guvern stabil".
Cu toate acestea, în aprilie 2008 guvernarea comunistă, la recomandarea creştin-democraţilor, au ridicat pragul electoral până la 6%. "Un astfel de prag este destul de mare, ceea ce va duce la pierderea voturilor partidelor mai mici", constată Comisia de la Veneţia şi OSCE / ODIHR.
Instituţiile europene critică dur guvernarea comunistă şi pentru restricţiile electorale impuse pentru cetăţenii cu dubla cetăţenie. "Orice limitări la dreptul de a alege şi a fi ales contravin art. 38, al. 3 al Constituţiei Republicii Moldova, care prevede că dreptul de a candida este garantat tuturor cetăţenilor din Republica Moldova care se bucură de dreptul de vot", remarcă Comisia de la Veneţia şi OSCE / ODIHR.
Instituţiile europene subliniază că Codul de bune practici în materie electorală şi Convenţia Europeană privind naţionalitatea, ratificată de Moldova în noiembrie 1999, prevede că toţi "cetăţeni unui stat parte care are o altă naţionalitate trebuie să se bucure, pe teritoriul statului parte în care locuiesc, de aceleaşi drepturi şi responsabilităţi ca cetăţenii statului parte respectiv". Mai mult decât atât, această restricţie este o violare a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, articole 3 din primul protocol şi 14 din convenţie.
La finalul documentului, Comisia de la Veneţia şi OSCE / ODIHR precizează că subiectele abordate reprezintă "chestiuni de prioritate" şi invită autorităţile de la Chişinău "să pună în aplicare toate aceste recomandări înainte de alegerile parlamentare din 2009".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲