Comisia de Politica Externa a Senatului Romaniei sustine doleantele romanilor din Timoc
adăugat 26 februarie 2009, 13:52, la Politică
Ieri au fost audiati la Bucuresti, de catre reprezentantii Comisiei de Politica Externa a Senatului, reprezentanti ai comunitatii romanilor din Timoc, Serbia, dr. Predrag Balasevici, Prim vicepresedinte al Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia, pr. Boian Alexandrovic, Protopop al Protopopiatului Ortodox Roman "Dacia Ripensis" si Dusan Parvulovic presedinte al Federatiei Rumanilor din Serbia, transmite Romanian Global News.Acestia au subliniat in cuvantul lor situatia dificila cu care se confrunta romanii/vlahii din Timoc si faptul ca in ultimii patru ani DRRP-ul nu a dat atentie proiectelor inaintate de ei. In cadrul luarilor de cuvant dr. Pedrag Balasevic a explicat falsitatea problemei legate de intelegerea diferita a denumirii de « vlah » de cea de « roman », subliniind ca ambele denumesc acelasi lucru adica populatia romaneasca din Timoc, iar Romania nu trebuie sa cada in capcana nerecunoasterii sinonimiei dintre cei doi termeni asa cum doresc cei care vor sa inventeze o noua minoritate.
Presedintele Comisiei de Politica Externa, Titus Corlatean, a multumit in mod deosebit Parintelui Boian pentru implicarea si lupta sa duse pentru recunoasterea drepturilor la slujbe religioase a romanilor din zona Timocului, subliniind ca de acum incolo statul roman se va implica, prin toate parghiile oficiale abilitate, pentru sustinerea romanilor din Timoc si a drepturilor lor. « Vom urmari indeaproape cum statul sarb recunoaste minoritatea romana din Valea Timocului pentru ca de aici deriva toate problemele enuntate. Este important de vazut cum se autoidentifica si comunitatea, cum isi asuma identitatea si cum noi, statul roman, reusim sa le recunoastem drepturile si sa ii ajutam », a mai spus Titus Corlatean.
Reactivarea comisiei bilaterale romano-sarbe este o prioritate iar sprijinul pe care il vor primi romanii timoceni din partea autoritatilor romane este garantat de angajamentele luate cu acest prilej. Si reprezentantul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National a spus ca se fac demersuri de dialog cu partea sarba privind problematica Bisericii Romanesti din zona si mai ales a recunoasterii dreptului de a exista acolo un Episcopat romanesc.
Astfel, secretarul de stat pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a subliniat vitregirea de care au avut parte romanii timoceni in ultima legislatura si faptul ca nici un proiect al lor nu a fost finantat si ca DRRP si-a stabilit ca prioritate pe 2009 ajutorul sustinut pentru mass media, institutii de cultura si biserica de la Malainita din Timoc.
«Scopul nostru este sa fie democratie in Serbia si pentru asta militam, ca drepturile romanilor, ale tuturor romanilor, nu numai ale celor din Voievodina, sa fie recunoscute» a spus Dusan Parvulovic in alocutiunea sa. « Daca stam sa auzim ce bine si ce frumos respecta Serbia drepturile minoritatilor, am spune ca acolo curge numai miere si lapte insa in realitate nu se tine cont nici macar de procentul acela, asa cum este, de romani care sunt declarati oficial ca fiind romani, in Vale. Asa ca nu trebuie sa ne luam dupa declaratii, trebuie sa le cerem sa respecte legea», a mai spus Parvulovic.
«Suntem extrem de incantati de dialogul avut cu reprezentantii Comisiei si speram ca punctele stabilite aici sa se indeplineasca. Contam pe ajutorul unor oameni care cunosc situatia noastra asa ca speram ca si proiectele sa ne fie sustinute in asa fel incat romanii din Timoc sa capete ceea ce legea sarba prevede insa nu este aplicat: drepturi egale cu fratii din Voievodina. Sigur ca problematica noastra este diferita de a lor, situatia lor este mult mai buna si ei au scoli, biserici si mass media din totodeauna. Ei au fost recunoscuti ca romani, noi nu», a spus si dr. Predrag Balasevici.
Prea Sfintitul Daniel, Episcop al Daciei Felix, a subliniat ca nu este vorba de un drept canonic pe care Biserica Ortodoxa Romana il cere in Serbia, in Valea Timocului, ci un drept istoric, marturii ale existentei crestinismului ortodox romanesc fiind in acea zona inca din-naintea existentei Patriarhiei sarbe. De altfel, Biserica Ortodoxa Romana, prin Sfantul Sinod, va redacta cat de curand o scrisoare de raspuns la cea trimisa de Ministerul Cultelor din Serbia.
Interesant de subliniat si interventia senatorului UDMR, Marko Bella care a subliniat ca Budapesta ofera un buget stabil, an de an, minoritatilor maghiare din afara Ungariei, iar atunci cand o comunitate maghiara este intr-o situatie speciala, ca cea a romanilor din Timoc, fondurile pentru acea comunitate se suplimenteaza. De asemnea senatorul maghiar a subliniat ca daca situatia nu se poate reglementa prin discutii bilaterale cu statul sarb, trebuie imediat alertate organizatiile internationale si europene pentru a face presiuni auspra autoritatilor sarbe.
Tot ieri delegatia din Timoc a fost primita de senatorul Traian Igas, Presedinte al Comisiei de Regulamente a Senatului si seful grupui PD-L din Senat. Acesta i-a asigurat pe liderii romanilor din Timoc de intreg sprijinul sau.
E Mircea de la Iasi, nush dak e fratele lui Balaur, mai degraba e aceeasi persoana.
A suferit mititelu in copilarie o trauma si acuma ne invinuieste pe toti noi. Asta stii cum e? Sa bati shaua cand calul nu merge.
Oameni nesanatosi. Parveniti care in viatza nu au facut nimic. Fiindca un om care stie pretul muncii niciodata n-o sa vorbeasca asa ceva.
Si nu mai lua in calcul ce zic ei, timp de secole neamul nostru s-a luptat pentru integritate si crezi ca acuma din cauza unor parveniti va inceta aceasta lupta? Eroii nostri mureau pe campuri de lupta si nu se speriau de ostirile duble triple la numar fatza de ale noastre. Nu cred ca se vor speria de niste putori parvenite si imputite de lene, care nu stiu altceva nimic sa faca decat sa latre in patru labe.
Nefolosirea in actele bilaterale si internaţionale a perechilor sinonimice "vlah" ("roman") sau "moldovean" ("român") este capcana despre care scrie autorul. "Ultraromânii" purişti stigmatizând numele de "vlah" sau "moldovean" orbeşte fac un mare serviciu antiromânesc autorităţilor din statele vecine, care refuză să discute oficial chestiunile legate de românii din regiunea Odesa sau Valea Timocului pe motiv ca in conformitate cu datele lor statistice acolo locuiesc "moldoveni" şi respectiv "vlahi", in timp ce "românii" se atestă oficial preponderent in Voievodina in Serbia şi Bucovina in Ucraina.
Cunoaşterea limbii ruse nu e un lucru de ruşine, domnilor, poporul rus a dat nişte valori universale iar cultura rusă are recunoaştere mondială.
Prin asemenea atitudini nu facem decât să-i înstrăinăm pe fraţii noştri din estul Prutului.
Mai bine să-i iubim şi să-i înţelegem. Ei au trecut prin ceea ce noi n-am trecut.
"Basarabia, pământ românesc!"
"Mai bine mor decât comunist!"
"Trăiască România Mare!"
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲