Compromisul: PLDM – 49%
adăugat 17 decembrie 2010, 11:29, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Putem constata că în timp ce între PD şi PCRM se anunţă o armonie deplină în ce priveşte „valorile şi principiile”, lucrul acesta nu a fost obţinut în negocierile pentru AIE-2.
Avem însă motive să credem că lucrurile stau tocmai invers: coincidenţa de valori şi principii este mai probabilă în cazul alianţei PLDM-PD-PL. Altfel de ce ar ezita PD să se alieze cu PCRM? Se teme de presiuni? Îi este ruşine? Mai curând, nici dl Lupu nu este sigur de consecinţele unei coalizări cu comuniştii. Atât pentru RM, cât şi pentru soarta PD. Reeditarea AIE nu ar ridica astfel de probleme. PD şi-a consolidat electoratul aflându-se în cadrul AIE şi e de presupus că ar putea reacţiona negativ la o eventuală coaliţie cu PCRM.
Existând programul de guvernare comună, de anul trecut, rămâne ca acesta să fie ajustat la noile condiţii. Divergenţele ce ţin de partajarea funcţiilor nu sunt nici ele insurmontabile. Măcar din respect pentru alegători, PD şi PL nu trebuie să insiste asupra partajării egale a funcţiilor. PLDM, la rândul său, trebuie să accepte o partajare neproporţională cu rezultatul alegerilor. Raportul ar putea fi, de exemplu, 49% pentru PLDM (inclusiv postul de prim-ministru), 26% pentru PD şi 25% pentru PL, în aşa fel încât niciun partid să nu poată monopoliza deciziile guvernamentale. De asemenea, cele mai importante decizii guvernamentale şi prezidenţiale trebuie adoptate prin consens (decoraţiile nu intră în această categorie). Făcând acest pas, PLDM va plasa mingea pe terenul PD (şi PL).
Fiindcă negocierile au ajuns la un punct sensibil, în care rezultatul depinde de toţi participanţii, de flexibilitatea şi capacitatea fiecăruia de a face un pas înapoi şi a accepta o soluţie de compromis, ar fi normal, din punctul nostru de vedere, ca mitingurile să înceteze, oferindu-le liderilor prilejul să discute în linişte. La această etapă, nu mai este corect să se facă presiuni doar asupra PD şi PL.
PLDM este nu mai puţin responsabil de rezultatul negocierilor, dacă nu vine cu o ofertă de compromis. Cele câteva cazuri de comportament arogant în cadrul AIE-1 trebuie plătite. „Ceilalţi” lideri AIE care şi-au ignorat partenerii au plătit deja. Ei au plătit cu voturi din partea alegătorilor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲