Compromisurile Comisiei pentru modificarea Constituţiei
adăugat 02 martie 2010, 10:13, la Politică
„Soluţii sunt! Cine caută găseşte”, a declarat preşedintele Comisiei pentru modificarea Constituţiei, Victor Popa, referindu-se la soluţiile pe care le-ar putea identifica Comisia în vederea evitării alegerilor anticipate.
Victor Popa a menţionat că, deja la sfârşitul acestei săptămâni, vor fi definitivate toate variantele, care ulterior vor fi supuse dezbaterilor. În timp ce deputaţii din Parlament par să opteze doar pentru modificarea articolului 78 din Constituţie, cel cu privire la procedura de alegere a şefului statului, Comisia formată prin decret prezidenţial examinează mai multe lacune, scăpate în fosta redacţie. De asemenea, potrivit lui Popa, Comisia examinează două modalităţi de modificare a Constituţiei: prin votul Parlamentului şi prin referendum.
Victor Popa a specificat că, de la crearea Comisiei, la 1 decembrie 2009, membrii acesteea au avut patru întrevederi cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Şi Victor Popa este de părere că observaţiile celor din Comisia de la Veneţia au caracter de recomandare.
Totodată, Popa a specificat că se va propune şi modificarea articolulului cu privire la denumirea limbii. „Noi ştim că limba pe care o vorbim este româna. Noi suntem oameni de ştiinţă şi nu putem umbla cu fofârlica, cum fac alţii: că e problemă politică, geografică sau etnică. Totuşi, ca şi compromis, Comisia va propune şi varianta ca în Constituţie să nu fie specificată denumirea limbii vorbite pe teritoriul R. Moldova”, a mai adăugat Popa.
Potrivit expertului în drept constituţional, statutul de neutralitate al R. Moldova, fixat în Legea Supremă, a fost lăsat intact de membrii Comisiei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲