Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 07:23

 

Comuniştii au transformat Chişinăul în Oraşul Fricii

adăugat 28 iulie 2009, 06:01, la Politică

Capitala Republicii Moldova e împânzită de poliţişti şi militari. Vladimir Voronin şi guvernul au grijă de toate nevoile cetăţenilor, iar una dintre priorităţi este siguranţa. Asta se vede peste tot în Chişinău. La intrările în oraş sunt echipaje militare din kilometru în kilometru, uneori şi câte două la un loc, iar cei câţiva oameni care se strâng la mitingurile opoziţiei sunt filmaţi şi fotografiaţi de „civili”. Această atmosferă, care pare să anunţe un adevărat război civil, e în perfectă armonie cu principalul slogan al comuniştilor: „Să ne apărăm patria!”.

Ziua începe frumos
: e Vladimir Voronin la televizor, adresându-se solemn publicului dintr-o sală: “Mişcarea a luat amploare ca urmare a acţiunilor reprezentanţilor opoziţiei…”. Îl acoperă imediat o voce care traduce totul în rusă.

În cele ce urmează, publicul telespectator este invitat să-l cunoască pe domnul preşedinte şi altfel - în ţinută lejeră, descheiat tinereşte la cămaşă, inaugurând o bucată de cale ferată într-un colţ al ţării. Iar când Voronin lipseşte, umbra lui veghează cu bunătate asupra tuturor.

În satul Copanca din raionul Căuşeni, de exemplu, oamenii au apă potabilă după ce apeductul a fost reparat prin contribuţia guvernului şi a domnului preşedinte. Satul s-a adunat ca la urs în jurul unei cişmele în perfectă stare de funcţionare. Acum, cel mai bătrân om al locului primeşte o cană de apă şi, înainte să bea, îşi face cruce. “Sătenii ţin să mulţumească autorităţilor pentru că acum pot primi o cană de apă la bătrâneţe”, se zice în comentariul jucăuş suprapus de jurnaliştii televiziunii publice Moldova 1 peste imagini.

Hamlet în apărarea statalităţii

Vladimir Voronin şi guvernul au grijă de toate nevoile cetăţenilor, iar una dintre priorităţi este siguranţa. Asta se vede peste tot în Chişinău. De aceea, înainte de ale - geri, pe străzile oraşului patrulează poliţişti în cămăşi imaculate şi militari înarmaţi cu mitraliere. La intrările în Capitală sunt echipaje militare din kilometru în kilometru, uneori şi câte două la un loc.

“Vor să facă problemă multă, vor să bage frica în oameni”, crede un cetăţean. Însă e doar o părere.

Sloganul comuniştilor pentru aceste alegeri - “Să ne apărăm Patria” -, se potriveşte bine cu desfăşurarea de forţe din jurul oraşului. Într-unul dintre fluturaşii roşii electorali împărţiţi de o bătrână îmbrăcată în roşu, apare fotografia unei femei ce-şi acoperă bebeluşul cu un gest protector. “A fi sau a nu fi stabilităţii? A fi sau a nu fi Moldovei - teritoriu al păcii, bunătăţii şi speranţei? A fi sau a nu fi viitorului copiilor noştri?”, scrie alături.

Sună măreţ, e Hamlet de campanie. Cu toate astea, bătrâna nu prea are succes cu împărţitul: majoritatea tinerilor refuză bucata de hârtie şi vorba bună a femeii, cu un gest din cap şi un zâmbet. Nu prea au chef să pună mâna pe ştampile şi să-şi apere ţara.

„E o dezinformare, n-am organizat nimic pe 30 iulie”

Cetăţenii Republicii Moldova - teritoriu al păcii, bunătăţii şi speranţei - sunt într-adevăr oameni cuminţi. La mitingurile opoziţiei nu se duc, că nu dă bine.

La intrarea în parcul central al Chişinăului, aproape de statuia lui Ştefan cel Mare, se desfăşoară un miting electoral comun al Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat din Moldova şi al Alianţei Moldova Noastră. În total, vreo 30 de politicieni şi cam tot atâţia simpatizanţi. “E rău că-i puţină lume” - constată cineva din public către amicul său - “diseară asta o să arate comuniştii la televizor”.

Liderii opoziţiei unite vorbesc despre cât de murdară e campania electorală ce se-ncheie şi roagă lumea să nu aplece urechea la dezinformări. Un jurnalist în treabă, de exemplu, ce e cu mitingul opoziţiei, anunţat pe internet
pentru 30 iulie, deci la o zi după alegeri. “E o dezinformare, n-am organizat aşa ceva”, explică Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal: “Noi vrem o guvernare democratică, obţinută în mod democratic”. Aplauze firave.

Majoritatea celor de aici par mult mai atenţi la oamenii care trec pe stradă, să nu cumva să fie filmaţi sau fotografiaţi de vreun “civil”. Câţiva bătrâni vorbesc însă tare. Fac asta dinadins, ca nişte oameni care - la vârsta lor - nu mai au nimic de pierdut. Un alt pensionar traversează grupul de la un capăt la altul şi încearcă să treacă prin faţa reprezentanţilor opoziţiei la modul ostentativ. Pe şapca sa e o stea roşie, iar pe stea sunt desenate secera şi ciocanul. Le arată cine-i şeful.

Fuga de după miting

În câteva minute, locul întâlnirii electorale e pustiu. Rămân doar maşinile de poliţie, la fiecare colţ al parcului.

La vreun kilometru mai încolo, o avocată se apucă să vorbească, pe scările Ministerului de Interne, despre nelegiuirile comise după revolta din 7 aprilie de către conducerea acestei instituţii.

Vorbeşte tare, se îneacă de emoţie, însă continuă. Repetă din când în când: “Să nu vă fie frică!”. Un bărbat s-a oprit să filmeze publicul şi lumea începe să se împrăştie. E multă frică gratuită în oraş, ajunge la toată lumea.

“Comuniştii vor să facă problemă multă, vor să bage frica în oameni.”- Alegător din Chişinău

SELECŢIE

Ziariştii străini - da, cei români - ba


Spre deosebire de ziariştii români – nevoiţi să recurgă la metode cât mai ingenioase pentru a putea relata din Republica Moldova pe timpul alegerilor – alţi străini îşi pot face meseria liniştiţi. Mila e o jurnalistă franceză de televiziune şi a venit la Chişinău de capul ei, ştia că sunt alegeri şi că data trecută a ieşit urât. N-a întâmpinat mari probleme la sosirea pe aeroport.

„Au întrebat doar ce-i cu camera. Şi le-am zis că merg la o nuntă aici şi că vreau să filmez. Apoi n-au fost probleme, chiar dacă m-am ocupat de campanie”, explică ea. Se plimbă acum nestingherită printre liderii opoziţiei. Îl roagă pe primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, să-şi spună numele în faţa camerei.

„E prima întrebare care mi s-a pus la ora de limba franceză”, îşi aminteşte amuzat primarul. Mila a reuşit chiar să stea de vorbă recent cu un reprezentant al comuniştilor, “un anume Alexandru”, la sediul partidului. “Poate au fost drăguţi pentru că-s fată”, glumeşte ea.

JUCĂTOR-CHEIE

Marian Lupu, „pacifistul politic”


„Factorul Lupu”, aşa cum l-au numit analiştii politici şi liderii opoziţiei, a fost unul dintre cele mai aprins discutate subiecte ale campaniei electorale.

Fost preşedinte al parlamentului moldovean şi fost vicepreşedinte al comuniştilor, Marian Lupu a demisionat după eşecul suferit de Zinaida Greceanâi în parlament. După intrarea în Partidul Democrat - până la acel moment o formaţiune politică de buzunar - a reuşit să aducă acest partid la aproape 10 procente din preferinţele electoratului, imediat după Partidul Liberal şi la o treime din voturile PCRM - cel puţin, aşa arată ultimul Barometru de opinie publică, publicat înainte de alegeri.

Mulţi analişti consideră însă că „proiectul Lupu” este o invenţie a comuniştilor, care ar urma să le asigure
acestora voturile necesare menţinerii la guvernare, printr-o alianţă postelectorală. Într-una dintre reclamele sale electorale, Lupu se caracterizează ca un “pacifist politic”: “Războiul politic trebuie oprit!”, îndeamnă sloganul său. Lupu se poziţionează călduţ şi într-o altă chestiune: integrare europeană versus apropiere de Rusia. Liderul democrat zice că le vrea pe amândouă.

Într-adevăr, atacurile lui Lupu la adresa fostului său partid au fost extrem de firave, pe teme care ar putea deveni subiect de discuţie în cazul unei colaborări. Astfel, Lupu a declarat că principalele motive ale plecării sale din partid au fost legate de rigiditatea comuniştilor în două chestiuni: cea legată de nevoia schimbării denumirii partidului, respectiv de nevoia întineririi conducerii acestuia. E de presupus ca, în cazul obţinerii celor două deziderate - plus desemnarea sa drept candidat la preşedinţie -, Lupu să accepte o colaborare cu actualii comunişti.

De cealaltă parte, deşi au avut ieşiri dure împotriva sa, ceilalţi lideri ai opoziţiei susţin că aşteaptă să vadă dacă acesta a fost sincer când a părăsit tabăra comuniştilor, pentru a vedea dacă-i vor propune o colaborare parlamentară.

INTERVIU ÎN PRESA RUSĂ

Voronin vrea „compromis pentru stabilitate”

(Dan Stancu)




Preşedintele Republicii Moldova şi al parlamentului de la Chişinău, Vladimir Voronin, a declarat, într-un interviu postat ieri pe site-ul ziarului rus „Vremia Novostei”, că opoziţia vrea „cu orice preţ să paralizeze ţara, să o pună subprotectoratinternaţional, cu perspectiva dispariţiei de pe harta politică a lumii”.

„Noi chemăm la compromis indiferent de numărul locurilor pe care partidul nostru îl va obţine în viitorul parlament, 65 ori 75. Compromisul este necesar nu pentru a soluţiona problema alegerii noului preşedinte. El este necesar pentru a readuce ţara pe orbita stabilităţii şi a unei dezvoltări previzibile”, a mai spus şeful statului moldovean. De data aceasta, liderul de la Chişinău i-a luat la ţintă doar pe reprezentanţii opoziţiei, evitând să mai atace România, aşa cum obişnuia în ultima vreme.

Optimism prezidenţial

Vladimir Voronin este convins că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) va câştiga alegerile legislative de mâine şi explică şi de ce: „Vedem deja că alegătorii, inclusiv cei care pe 5 aprilie au votat cu partidele de opoziţie, încep să înţeleagă situaţia reală şi îşi revizuiesc poziţiile”.

Rusia, un creditor înţelegător

Preşedintele şi-a motivat decizia de a solicita Rusiei acordarea unui împrumut în valoare de 500 de milioane de dolari
prin faptul că Moscova „nu a înaintat condiţii drastice, aşa cum procedează in stituţiile internaţionale”. Potrivit liderului de la Chişinău, Rusia nu va cere un preţ politic pentru asistenţa acordată. „Această asistenţă constituie o contribuţie sub - stanţială din partea Rusiei în economia moldovenească”, a precizat Voronin, menţionând că Republica Moldova speră să primească o primă tranşă de 150 de milioane de dolari în perioada august septembrie 2009.

Decizia acordării creditului a fost luată pe 22 iunie, în cadrul întrevederii pe care Voronin a avut-o, la Moscova, cu premierul rus, Vladimir Putin, comentează agenţia de presă Omega. Creditul urmează să fie investit exclusiv în proiecte de reabilitare şi reconstrucţii a drumurilor şi, parţial, pentru dezvoltarea ape ductului Soroca-Bălţi, care funcţionează la o capacitate de doar 15 la sută.

Opoziţia face apel la schimbare

Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa „Moldova Noastră” au dat ieri publicităţii un document
intitulat „Apelul Opoziţiei Unite”, în care cer electoratului să aleagă între trecut şi viitor, între sărăcie şi bunăstare, între dictatură şi libertate.

„Avem şansa să înlăturăm de la putere pe cale democratică partidul comuniştilor şi să facem schimbarea de esenţă a Republicii Moldova. Actuala criză politică - «opera» incompetenţei guvernării comuniste - o putem depăşi doar împreună”, se arată în apelul semnat de preşedinţii celor trei partide, Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Serafim Urechean. Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, începută pe 22 iunie, s-a încheiat ieri, la ora locală 24.00 (24.00 ora României).

„Noi chemăm la compromis indiferent de numărul locurilor pe care partidul nostru îl va obţine în viitorul parlament, 65 ori 75."- Vladimir Voronin, preşedintele moldovean

Autor: Vlad Odobescu
Sursa: www.evz.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0581 secunde