Comuniştii din Basarabia au expirat
adăugat 03 iunie 2009, 21:13, la Politică
După ce au eşuat încă odată în a-şi impune un candidat la Preşedinţie, comuniştii se găsesc acum într-un impas fără precedent. Comuniştii nu au reuşit să găsescă un oportunist din Opoziţie care să le dea votul de aur, aşa-numitul vot al lui Iuda, astfel că ieri s-a dizolvat parlamentul şi s-a anunţat începerea campaniei pentru alegeri anticipate, unde comuniştii riscă să piardă controlul ţării.După frauda masivă din 5 aprilie şi după teroarea şi crimele de după 7 aprilie, şansele comuniştilor de a mai atinge scorul obţinut luna trecută sunt considerabil reduse.
Se estimează că de data aceasta comuniştii vor pierde masiv, deoarece va fi mult mai greu pentru ei să falsifice alegerile, după ce Moldova a atras atenţia la nivel european şi mondial, ca urmare a represiunii sângeroase a tinerilor care au ieşit în stradă, în aprilie, protestând faţă de regimul comunist.
Comuniştii au dominat parlamentar în 1998, 2001, 2005 şi 2009 - însă acum sunt şanse serioase să se întoarcă roata, iar PCRM să ajungă în minoritate, în ipoteza noilor alegeri anticipate. Pentru prima oară după un deceniu de control politic, regimul comunist riscă să piardă alegerile.
La 20 mai, Parlamentul nu a reuşit să-l aleagă pe noul preşedinte. Zinaida Greceanåi a acumulat 60 de voturi (mandatele comuniştilor în Parlament), dar nu i-a ajuns un vot pentru a fi desemnată şef al statului. Alegerea preşedintelui se face prin votul direct al parlamentarilor, iar comuniştii deţinând doar 60 de voturi, aveau nevoie de un singur vot pentru a pune mâna pe puterea absolută. Opoziţia nu a cedat, iar veriga slabă - Serafim Urechean, după ce a tras o fugă până la Moscova, zilele trecute, s-a întors mai întremat şi gata de luptă în continuare cu odiosul regim bolşevic.
Moscova i-a dat liber lui Urechean
Serafim Urechean, liderul AMN, formaţiunea cu scorul cel mai mic din sânul Opoziţiei, este cunoscut pentru contactele sale apropiate cu Moscova şi, în general, pentru poziţiile sale filoruse. Cu puţin timp înainte de alegerile din 5 aprilie era creditat la Bucureşti, de către media din arcul PSD, drept viitor preşedinte al Moldovei. Practic, candidatul preferat de PSD la Chişinău a fost şi a rămas Serafim Urechean, fostul primar general al Chişinăului, semnatar, în septembrie 2006, al unui acord de colaborare intimă cu PNL anterior unei înţelegeri similare, poate încă mai intime, cu partidul Edinaia Rossia, al lui Vladimir Putin.
În schimb, preferatul PD-L a fost şi a rămas tânărul Dorin Chirtoacă, actualul primar general al Chişinăului, un tânăr educat la Bucureşti şi crescut în zona Soros, cu o solidă recunoaştere publică în rândul noii generaţii a tineretului basarabean, bine văzut la nivel european şi chiar transatlantic. În mare parte datorită fermităţii lui Dorin Chirtoacă, Opoziţia a reuşit să treacă peste hopul zilei istorice de 3 iunie, după ce comuniştii au recurs la toate mijloacele - de la bani până la şantaj - pentru a obţine din sânul Opoziţiei votul care le lipsea, aşa-numitul vot al lui Iuda.
Dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate sunt percepute de electoratul comunist ca o înfrângere şi slăbire a puterii lui Vladimir Voronin, caidul bolşevic din fruntea PCRM şi va avea ca efect debusolarea acestuia sau neparticiparea la următorul scrutin. Pe fondul unei mobilizări masive a tinerilor, Opoziţia are şanse serioase să obţină un scor mai bun, mai ales dacă organismele internaţionale vor veghea asupra procedurii votului.
„O tragedie pentru regimul comunist“
Maria Postoico, liderul fracţiunii PCRM, a declarat de la tribuna Parlamentului că blocarea de către Opoziţie a procedurii de alegere a preşedintelui R. Moldova este o tragedie pentru R. Moldova, mai exact o tragedie pentru regimul comunist, pentru prima oară în primejdie să cadă după ce a dominat un deceniu viaţa politică de la Chişinău.
Noile alegeri ar putea reedita o situaţie similară celei de acum, în care nici comuniştii, nici opoziţia să nu aibă numărul necesar de voturi pentru alegerea preşedintelui. Blocajul instituţional va duce la o situaţie de compromis, însă una în care comuniştii nu vor mai avea în niciun caz şi pâinea, şi cuţitul în mână.
Moldova se află într-o stare de vacuum în relaţiile moldo-europene, spunea luna trecută chiar ministrul de Externe de la Chişinău, Andrei Stratan. Viitoarele alegeri ar putea însemna o schimbare, în ipoteza schimbării scorului electoral, iar vacuumul ar putea începe să fie umplut cu ceva, cât de cât.
Studenţii basarabeni au strigat „Jos comuniştii!“ şi la Bucureşti
Studenţii basarabeni din Bucureşti s-au adunat ieri dimineaţă, în Piaţa Universităţii, în locul unde în urmă cu 20 de ani s-a murit pentru libertate, pentru a demonstra pentru democraţie în Basarabia.
Studenţii au scandat din răsputeri „Jos Comuniştii“, „Jos Voronin“, „România nu uita, Basarabia e a ta“, „Un-doi, un-doi, comuniştii la gunoi“, „Opoziţie, nu trăda, votul tău nu îl da“, „Nu mai vrem niciun pic preşedinte bolşevic“.
Tinerii basarabeni au făcut apel la Opoziţie să nu cedeze jocului pervers al regimului comunist invocând jerfta colegilor omorâţi, mutilaţi şi arestaţi în cursul protestelor din aprilie.
Trecătorii bucureşteni au salutat iniţiativa studenţilor basarabeni, în schimb, jandarmii au anunţat că îi vor amenda pentru că încalcă legea strigând, neautorizat, împotriva unui şef de stat care nu a fost condamnat prin sentinţă definitivă (pe bune, nu e banc cu miliţieni! n.a).
Dialogul halucinant a avut loc în prezenţa redactorului „Curentul“, care le-a cerut jandarmilor să treacă amenda în contul publicaţiei, deoarece bursa nu le permite studenţilor basarabeni să plătească 50 de milioane pentru că au scandat împotriva comunismului la Bucureşti.
Basarabenii au reuşit să desfăşoare afişul campaniei „Pro Cetăţenie Română“, bannere anticomuniste realizate spontan, a fost desenat pe pavaj semnul interdicţiei, secerei şi ciocanului comunist. Au fost purtate tricourile şi însemnele campaniei, iniţiate de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti (OSB Bucureşti) şi OSB Timişoara, care înfăţişează harta Romåniei mari, incluzånd Basarabia istorică şi ţinuturile bucovinene, separate de sårma ghimpată pusă de Hitler şi Stalin, prin pactul Ribentrop -Molotov.
Exact în momentele în care se desfăşura această acţiune de protest la Chişinău, în Parlament, comuniştii lui Voronin se dădeau de ceasul morţii văzând că nu le-a ieşit trampa pentru a pune måna pe votul vreunui trădător din Opoziţie care le-ar fi permis să pună mâna discreţionar pe putere încă patru ani.
Felicitari opozitiei.
Mai aveam un pic si era sa fie aleasa o femeie.Si ce daca e comunista?credeti ca celellte partide vor face ceva pentru Moldova?
Sunt convinsa ca nici un partid nu se va gandi la tara.ci doar la buzunarul lui.Si comunistii ,e doar denumirea ramasa si oricum sunt diraji de catre Rusia.Nu face Voronin nimic de capul lui,asa ca nu il mai discutati atat, si nici pe Oleshka lui.Oricare alt partid vine la putere toti se vor gandi la buzunarul lor.Nu va fi Oleshka,va veni \"Deniska\",\"Seriojka\"etc.
Haideti sa fim seroisi suntem pro romania doar pentru a obtine cetatenie romana,doar pt a avea liberul acces la UE..
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲