Cu o guvernare democratică, R.Moldova revine pe radarul marilor puteri, spun experţi de la Chişinău
adăugat 22 octombrie 2009, 22:35, la Politică
Mesajul vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, lansat la Bucureşti la adresa Chişinăului trebuie privit ca o încurajare a elitelor politice legitime în direcţia corectă şi ca o dovadă a faptului că R. Moldova revine pe radarul marilor puteri, spune expertul moldovean Igor Munteanu.Directorul Institutului pentru Iniţiative Sociale Viitorul, Igor Munteanu, spune că în acest moment, cu o guvernare democratică, Republica Moldova revine pe radarul marilor puteri, şi nu doar în calitate de victimă colaterală a conflictelor geopolitice. "Poziţia geopolitică a Republicii Moldova reprezintă un atu important pentru UE şi structurile euro-atlantice, drept pentru care mesajul vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, trebuie privit că o încurajare a elitelor politice legitime în direcţia corectă. Guvernul SUA sprijină în acest moment, economic şi politic, instalarea autorităţilor legitime, invitându-le să fie responsabile, eficiente şi maximaliste", a declarat Igor Munteanu pentru NewsIn.
"Personal, cred că evenimentul de la Bucureşti trebuie privit ca un semn al reconfirmării susţinerii necondiţionate din partea României, un element indispensabil al normalizării şi europenizării parteneriatului dintre ţările noastre, iar pe de altă parte ca stimulent serios pentru resetarea orizonturilor strategice la care Republica Moldova trebuie să se gândească. Decodificând ce ar putea să însemne referinţa vicepreşedintelui Joe Biden la stabilizarea economică şi speranţa de a vedea Republica Moldova în structurile euro-atlantice, trebuie să ne gândim la importantele blocaje şi deficienţe ale sectorului de securitate din Republicii Moldova - cel mai problematic, mai ambivalent şi mai nereformat element al sistemului politic", spune analistul moldovean.
Potrivit expertului, criza economică presează Guvernul şi-şi formatează în acest moment acţiunile, dar, fără o avansare rapidă şi eficientă a reformei în poliţie, în armată, în trupele de ordine şi autorităţile de informaţii şi securitate, schimbarea nu poate fi considerată completă şi ireversibilă, în Republica Moldova. "Ca şi în cazul aderării la UE, relaţia Republicii Moldova cu structurile euro-atlantice se vor conduce după principiul "standardele - la început, apoi integrare". Acesta este mesajul pe care ar trebui ca noi să-l înţelegem foarte exact", a precizat Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Iniţiative Sociale Viitorul.
La rândul său, expertul independent Vlad Lupan menţionează că, prin abordarea subiectului Republica Moldova în discuţiile cu vicepreşedintele american, România trimite un semnal prin care demonstrează că relaţiile cu Chişinăul se relansează. "Este un semnal că subiectul Republicii Moldova rămâne unul important pe agenda politicii externe şi de vecinătate a României. Odată cu deschiderea pe care o manifestă noile autorităţi de la Chişinău, şi autorităţile române devin mult mai deschise în promovarea subiectului integrării europene a Republicii Moldova", constată Vlad Lupan.
Expertul mai spune că, la rândul său, şi vicepreşedintele SUA vine cu un mesaj de sprijin la adresa noilor autorităţi şi a cursului de apropiere de structurile europene şi euroatlantice. "Trebuie să interpretăm corect acest mesaj - declaraţia nu înseamnă o integrare a Republicii Moldova în NATO, pentru că aceasta nu este posibilă într-un viitor apropiat. Se are în vedere o susţinere din partea SUA a priorităţii de integrare europeană a noului guvern moldovean, dar şi o normalizare a relaţiilor cu structurile euroatlantice, inclusiv NATO. SUA este membră a acestor structuri şi ştie foarte bine că aceste relaţii au căzut pradă unor conjuncturi politice interne de la Chişinău şi unei relaţii privilegiate cu Federaţia Rusă şi nu au corespuns intereselor naţionale ale Republicii Moldova de reformare a sectorului de securitate într-o manieră europeană", spune Vlad Lupan.
Potrivit lui, în ultima perioadă asistăm la o serie de mesaje pozitive care vin atât din partea României, cât şi din partea SUA, care deja au acordat un credit parţial nerambursabil de 262 milioane dolari Republicii Moldova, fapt la care face referire şi vicepreşedintele american.
Vlad Lupan spune că declaraţiile lui Biden nu pot fi în niciun caz interpretate drept o încercare de a fortifica influenţa SUA în sferele de influenţă aparţinând tradiţional Rusiei, şi asta în primul rând pentru că Republica Moldova nu poate adera, în viitorul previzibil, la NATO. "Nu are niciun sens acum, pentru Chişinău, să facă declaraţii care să antagonizeze spiritele, dar are mult sens să se apropie şi să lucreze cu structurile euroatlantice şi să încerce o reformă a tuturor structurilor guvernamentale, inclusiv cu asistenţa partenerilor euroatlantici, pentru asigurarea unei guvernări democratice, stabile şi pentru a asigura un vector constant european, o integrare europeană ireversibilă a Republicii Moldova. Acest lucru l-a avut în vedere Joe Biden", este de părere expertul independent Vlad Lupan.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲