Curtea Constituțională îi arată lui Dodon cuiul în care poate să-și pună referendumul
adăugat 27 iulie 2017, 15:05, la Politică • Articol publicat de Basarabeni.ro Basarabeni.ro
Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova privind organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ. Decizia a fost anunțată cu puțin timp în urmă de președintele CCM, Tudor Panțîru.
Potrivit magistraților, referendumul consultativ iniţiat de preşedintele Igor Dodon, nu corespunde Legii Supreme. Asftel, Curtea Supremă a anunțat că „președintele Republicii Moldova nu dispune de dreptul de a modificarea Constituția", iar inițiativa sa „depășește” împuternicirile șefului statului.
„Întrebările formulate în Decretul nr.105-VIII din 28 martie 2017 depășesc competențele constituționale ale președintelui și, prin urmare, nu pot fi supuse unui referendum consultativ, inițiat de președintele Republicii Moldova. Curtea subliniază că este contrar spiritului și literei Constituției ca președintele, sub acoperirea sintagmei ”probleme de interes național”, să poată iniția un referendum care implică modificarea Constituției sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic. Suplimentar, Curtea subliniază că întrebările propuse referendumului vizează domenii total distincte, fapt care nu asigură exigența de formă și conținut a obiectului supus referendumului. Curtea reține că prin emiterea decretului din 28 martie 2017 președintele Republicii Moldova a încălcat prevederile articolului 2, 66 (b) și 141 din Constituție”, a declarat Panțîru.
În acest sens, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul cu privire la organizarea referendumului și a declarat neconstituțional prevederile Codului electoral potrivit cărora președintele Republicii Moldova poate iniția orice tip de referendum republican. Potrivit legislației, În Republica Moldova există trei tipuri de referendum: constituțional, legislativ și consultativ.
PL a contestat la 3 aprilie Decretul lui preşedintelui cu privire la organizarea unui referendum republican consultativ, referendum ce include 4 subiecte:
1. Susțineți abrogarea Legii miliardului?
2. Susțineți acordarea președintelui RM drepturi suplimentare de dizolvare a Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate?
3. Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71?
4. Susțineți sau nu studierea în instituțiile de învățământ „Istoria Moldovei”?
Liberalii au atras atenția asupra faptului că Dodon nu a respectat procedura prealabilă de consultare a Parlamentului. PL a atras atenția asupra faptului că, potrivit Codului electoral [articolul 150, aliniatul 1], președintele urma să remită propunerea privind organizarea și desfășurarea referendumului către Parlament care, la rându-i, trebuia să se pronunţe prin hotărâre, în termen de 6 luni, iar referendumul propriu-zis urma să fie organizat nu mai devreme de 60 de zile de la adoptarea hotărârii.
Consilierul șefului statului în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, a menționat că argumentele liberalilor nu pot fi considerate ca fiind fondate, și asta din motivul că un alt articol din Codul electoral [articolul 151, aliniatul 1] prevede că Parlamentul este consultat doar în cazul când referendumul este inițiat de cetățeni ori deputați, iar în cazul președintelui Republicii Moldova această obligativitate lipsește.
Întrebat de magistrații Curții Constituționale despre avizul Comisiei de la Veneția, care este unul negativ, Lebedinschi a declarat că „opinia Comisiei este respectată, dar este una consultativă”.
Un alt subiect invocat de PL ține de faptul că Igor Dodon urmărește scopul de a constitui un stat autoritar, solicitând acordarea împuternicirilor suplimentare.
Liberalii au precizat că această sesizare nu vine ca o tentativă de a limita dreptul poporului de a se pronunţa asupra unor probleme de interes național, dar „pentru a denunța intenţia președintelui și de a evidenția caracterul complet demagogic" al inițiativei acestuia.
Săptămâna trecută, speakerul Andrian Candu a declarat că, în funcție de hotărârea aprobată de Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), se va decide dacă autoritățile vor aloca Comisiei Electorale Centrale cele 74,7 milioane lei, necesare pentru desfășurarea plebiscitului.
„Atunci când va fi decizia Curții Constituționale, lucrurile se vor clarifica într-un fel sau altul. Dacă legalitatea va fi confirmată, se va organiza referendumul, dacă nu, nu se va organiza. Lucrurile sunt foarte simple. Să așteptăm decizia CCM”, a menționat preşedintele Parlamentului.
Precizăm că ieri, 26 iulie, urma să înceapă perioada electorală pentru referendumul republican consultativ.
Igor Dodon a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă la Condrița că, indiferent de hotărârea Curții Constituționale, el nu va renunța la ideea desfășurării unui referendum.
„Dacă se va decide anularea acestui referendum, nu exclud că voi semna un alt decret pentru un alt referendum, voi insista pentru a atinge obiectivele pe care le-am trasat”, a anunțat șeful statului.
Vezi aici hotărârea integrală a Curții Constituționale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲