De ce vorbeste Merkel depre R. Moldova si Transnistria ca de doua state separate?
adăugat 13 octombrie 2010, 09:41, la Politică
„Există un interes comun să fie rezolvate problemele în Republica Moldova şi în Transnistria, precum şi în Balcanii de Vest", a declarat cancelarul Angela Merkel dupa intalnirea cu Presedintele Romaniei Traian Basescu, transmite Romanian Global News.
Pentru observatorii mai putini atenti declaratia lui Merkel este una pozitiva. Daca insa luam in considerare atentia pe care diplomatia germana o acorda detaliilor declaratia lui Merkel ar trebui sa ingrijoreze.
Faptul ca Angela Merkel vorbeste despre Transnistria ca despre un subiect de drept international poate ascunde abordari nu tocmai linistitoare pentru procesul reglementarii conflictului transnistrean si revenirea regiunii sub suveranitate Chisinaului.
O formula de tipul "să fie rezolvate problemele în Republica Moldova şi în regiunea transnistreana", nu ar fi generat suspiciuni ca Germania lucreaza impreuna cu Rusia la un plan "Kozac" cosmetizat.
Poate a fost doar o exprimare gresita a Cancelarului german desi faptul ca Traian Basescu a amintit doar in treacat ca s-a vorbit de R. Moldova, cand alta data dezvolta subiectul, arata anumite divergente de abordare a problemelor celui de-al doilea stat romanesc.
Romanian Global News prezinta declaratiile facute de cei doi dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni:
REF: Declaraţia de presă comună a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel
Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit marţi, 12 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, cu doamna Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germania, cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în ţara noastră. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.
Vă prezentăm textul declaraţiei de presă:
Preşedintele României, Traian Băsescu: Bună ziua! Încep prin a mulţumi doamnei Cancelar pentru vizita pe care o face în România. Este pentru noi o onoare şi, în acelaşi timp, o încurajare de a continua procesul de integrare în Uniunea Europeană. Am avut discuţii pe o paletă largă de subiecte, cum ar fi relaţia bilaterală, necesitatea creşterii nivelului de performanţă a justiţiei româneşti în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare, probleme legate de accesul României în spaţiul Schengen, probleme legate de strategia României pentru integrarea populaţiei rome, strategia energetică a Uniunii Europene şi susţinerea pentru proiectul Nabucco, dar şi luarea în consideraţie a proiectului AGRI, strategia Dunării, Summit-ul NATO şi Summit-ul OSCE din acest an, Balcanii de Vest şi, de asemenea, ne-am oprit asupra problematicii legată de Republica Moldova. Cam acestea au fost subiectele pe care le-am discutat. Vă rog, doamna Cancelar!
Cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel: Vă mulţumesc! În primul rând, doresc să mulţumesc pentru primirea călduroasă aici, la Bucureşti. Într-adevăr, am vorbit despre toată gama relaţiilor germano-române. Avem o relaţie foarte strânsă în ceea ce priveşte cooperarea noastră prietenoasă în cadru european şi la Consiliul European. Am discutat despre felul în care România poate să folosească mai bine fondurile europene, să absoarbă fondurile, pentru că aceste fonduri pot să contribuie la dezvoltarea economică şi Germania poate să acorde şi asistenţă în acest sens.
Am abordat şi domeniul de justiţie pentru întreprinzători germani care doresc să investească şi pe viitor în România. Este important să existe transparenţă, claritate în acest domeniu. Domnul Preşedinte a subliniat că o serie de norme legale au fost adoptate şi au fost implementate. Am discutat despre efectele crizei economico-financiare şi eu ştiu că în România, în momentul de faţă, sunt aplicate nişte măsuri destul de dure. Eu cred, ca şi domnul Preşedinte, că odată create structurile, acest lucru ar constitui o bază pe care se poate construi o creştere economică, dar acest proces de restructurare în România merită totuşi o recunoaştere foarte mare.
Am abordat şi problemele - dincolo de relaţiile germano-române - despre strategia dunăreană.
Există un interes comun să fie rezolvate problemele în Republica Moldova şi în Transnistria, precum şi în Balcanii de Vest. Am promis domnului Preşedinte că Germania - în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen - că noi vom aplica o apreciere echitabilă a celor realizate în ultimii ani şi, pe această bază, vom hotărî în noiembrie. Germania sprijină drumul României în direcţia unor controale mai severe la graniţă şi pentru a face parte din spaţiul Schengen. Eu pot să spun, în concluzie, că este o vizită importantă. M-am întâlnit şi cu reprezentanţii minorităţii germane şi mă bucur astăzi de perspectiva vizitei de la Cluj. Vreau să mulţumesc, de asemenea, pentru integrarea minorităţii germane. Această minoritate este o punte de legătură între România şi Germania, o contribuţie esenţială pentru relaţiile noastre strânse. Încă o dată, vă mulţumesc pentru ospitalitatea dumneavoastră!
Preşedintele României, Traian Băsescu: Şi eu vă mulţumesc mult, doamna Cancelar!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲