Deputaţii pot propune modificarea legislaţiei referitoare la denumirea limbii, care să specifice identitatea dintre limba moldovenească şi cea română
adăugat 08 iunie 2008, 18:53, la Politică
Vicepremierul Victor Stepaniuc spune că este de competenţa deputaţilor să iniţieze modificări ale legislaţiei, astfel urmând să fie depăşită problema denumirii limbii oficiale a Republicii Moldova, informează NewsIn. Anterior, promotorul tezei moldovenismului a surprins opinia publică prin declaraţia că limba moldovenească este identică cu cea română. O declaraţia similară făcuse şi spicherul Marian Lupu. Între cei doi oficiali există, totuşi, o diferenţă de poziţii. În timp ce Lupu optează ca lângă termenul "limba moldovenească" să fie scris în paranteză şi "limba română", Stepaniuc susţine că trebuie să numită "limba maternă"."Mai subliniez încă o dată - limba este una şi aceeaşi, există o absolută identitate a acestor limbi", a declarat vineri Victor Stepaniuc pentru NewsIn. "Mai mult decât atât - lingviştii şi scriitorii moldovenii au fost cei care au creat, au format şi au întărit conceptul de limbă română contemporană. Este de fapt aceeaşi limbă, dar fiecare din popoarele noastre - naţiunea română şi naţiunea moldovenească - are dreptul la denumirea limbii care să decurgă din denumirea ţării", a precizat Victor Stepaniuc.
"Dar trebuie să înţelegem că o viziune ştiinţifică asupra unei probleme include nu numai segmentul lingvistic, dar şi segmentul istoric, şi politologic, şi tradiţiile şi practica internaţională. Deci, trebuie să vedem şi cum procedează alte state în situaţii similare", a mai spus Stepaniuc.
El a adus exemplul Austriei şi Germaniei, care au recunoscut că vorbesc aceeaşi limbă - germana. Dar oricum, limba germană în Austria se studiază cu manualul numit "Limba maternă". "Ca să nu fie deranjaţi nici cei cărora le place limba română, nici pe cei cu limba moldovenească, manualul trebuie să se numească 'Materna' ", a explicat oficialul comunist.
Stepaniuc a vorbit şi despre exemplul altor două ţări - Statele Unite şi Marea Britanie - care folosesc limba engleză. "Dar aţi văzut - chiar şi ambasadorul american, într-una din emisiuni, a spus că unele cuvinte care în Marea Britanie au un sens, în America au alt sens.
"Dar, în mare, noi nu avem nici un fel de repulsie faţă de limba română, pentru că încă Ibrăileanu spunea că la baza limbii române stă graiul moldovenesc. Adică limba românească contemporană este la 99 la sută limba moldovenească", spunea Stepaniuc şi în decembrie 2007.
Anterior, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a lansat recent idea operării unor modificări la unele acte normative, prin introducerea termenului de "limbă moldovenească, după care între paranteze să fie scris română", astfel subliniindu-se identitatea dintre cele două limbi.
Şi preşedintele Vladimir Voronin susţine că limba moldovenească este precursoarea limbii române. Într-un interviu acordat în martie 2007 agenţiei Reuters, preşedintele Republicii Moldova acuza România că încearcă să nege statalitatea Republicii Moldova prin denigrarea limbii şi culturii sale. Liderul moldovean a subliniat că oficialii de la Bucureşti, care consideră că limba ţării sale nu este diferită de limba română, ignoră faptul că statul medieval Moldova a existat cu mult înainte de formarea statului român în secolul al XIX-lea. "Limba moldovenească este mama limbii române. A o numi română înseamnă a înşela istoria şi a-ţi renega propria mamă. Şi nu trebuie să faci asta", a spus Voronin.
"Limba moldovenească" - menţionată sub această denumire ca limbă oficială de stat a Moldovei în urma unei modificări a Constituţiei care a intervenit în 1995 - este unul dintre subiectele de controversă dintre Chişinău şi Bucureşti. România nu recunoaşte existenţa limbii moldoveneşti, argumentând că Academia Republicii Moldova spune că limba din Republica Moldova este limba română.
Chiar si cel mai mare aparator al limbii romane (Iu.Rosca) la ultimul congres al partidului s-a eschivat sa o numesca limba romana, ce nu face omul asta pentru a se mentine la putere.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲