Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 05:15

 

Deschiderea de noi consulate în R. Moldova rămâne în aşteptarea unui răspuns pozitiv, susţine ambasadorul României la Chişinău

adăugat 05 septembrie 2008, 15:19, la Politică

România rămâne în aşteptarea unui răspuns pozitiv pentru deschiderea unor noi consulate la Cahul şi Bălţi, a declarat pentru NewsIn Filip Teodorescu, ambasadorul României la Chişinău. Oficialul a subliniat că acest lucru ar fi cu precădere în interesul cetăţenilor moldoveni, care sunt principalii solicitanţi de vize. Pe de altă parte, Filip Teodorescu consideră că dezvoltarea cadrului juridic este necesară şi a menţionat faptul că Bucureştiul rămâne deschis pentru găsirea unui acord în acest sens. În ceea ce priveşte soluţionarea conflictului din Transnistria, diplomatul este de părere că acest lucru trebuie ajustat în funcţie de evoluţiile recente din zonă.

"Deschiderea unor consulate la Cahul şi Bălţi rămâne în continuare o solicitare valabilă, la care este nevoie şi de răspuns practic pentru că este o situaţie evidentă care trebuie rezolvată cu imperiozitate. Un număr foarte mare de cetăţeni din R. Moldova se adresează consulatului nostru şi aceştia au nevoie de servicii de cea mai bună calitate. În acest context, România rămâne în aşteptarea unui răspuns favorabil în ceea ce priveşte cererea de a deschide cele două noi consulate", a declarat, pentru NewsIn, Filip Teodorescu.

"Activitatea consulară, care în principal priveşte statisfacerea solicitărilor de vize din partea cetăţenilor moldoveni, are o importanţă crescută în ceea ce priveşte capacitatea de relaţionare dintre cele două ţări. În acest moment, secţia consulară de la Chişinău depune eforturi deosebite în acest sens şi acoperă un volum mare de activitate pentru a satisface la nivelul standardelor europene aceste cereri. De la 1 ianuarie 2007 şi până în acest moment, ambasada României a acordat cetăţenilor moldoveni peste 150.000 de vize", a afirmat oficialul român.

Potrivit ambasadorului, la Chişinău se află, cea mai mare secţie consulară din structura externă a României, aici asigurându-se două treimi din numărul vizelor pe care România îl acordă în sistemul său extern.

Amintim că România a solicitat încă înainte de intrarea în UE deschiderea unor noi consulate în R. Moldova, la Cahul şi Bălţi, dar discuţiile au fost suspendate anul trecut, în condiţiile răcirii relaţiilor dintre cele două ţări. Cu ocazia vizitei din luna iulie a ministrului de externe Lazăr Comănescu la Chişinău discuţiile au fost reluate, dar autorităţile moldovene au dat de înţeles că doresc deschiderea, în sistem de reciprocitate, a unor consulate la Iaşi şi Constanţa.

Cadrul juridic dintre România şi R. Moldova trebuie dezvoltat în continuare

Într-un alt context, Filip Teodorescu consideră că dezvoltarea cadrului juridic dintre cele două ţări este necesară şi a subliniat faptul că Bucureştiul rămâne deschis pentru găsirea unui acord în acest sens.

"Fără îndoială că relaţiile dintre România şi R. Moldova sunt caracterizate de un cadru juridic care constituie baza dezvoltării relaţiilor bilaterale, un cadru juridic care este activ, care trebuie dezvoltat în continuare, iar partea română rămâne deschisă pentru discuţiile referitoare la realizarea de noi acorduri corespunzătoare, inclusiv cele care se numesc în mod generic Tratatul de bază şi Acordul privind frontierele de stat", a explicat ambasadorul.

"În acest domeniu discuţiile dintre cele două părţi continuă, se constată un proces de negocieri care să poată permite ca cele două părţi să găsească consensul, proces care nu trebuie să fie circumstanţiat de elemente cu caracter temporal sau de alte situaţii care nu fac parte direct din procesul de negociere", a mai adăugat acesta.

Ambasadorul român a subliniat importanţa semnării unui acord privind micul trafic de frontieră. "Susţinem şi necesitatea punerii în valoare a cadrului juridic existent - acorduri sectoriale - în baza cărora să se dezvolte relaţii practice la nivelul diferitelor structuri de interes şi de asemenea dezvoltarea cadrului juridic cu alte documente importante - aşa cum este propunerea României pentru încheierea unui acord privind micul trafic de frontieră", a evidenţiat Filip Teodorescu.

Oficialul român a atras atenţia că această propunere priveşte interesul cetăţenilor din zona de graniţă dintre cele două ţări şi semnifică un acord specific între o ţară membră UE şi una care aspiră la acest statut. "Acest acord ar deschide o oportunitate pentru ca cetăţenii din R. Moldova să aibă o mai mare flexibilitate în călătoriile din spaţiul european adiacent", a adăugat Teodorescu.

Documente precum Tratatul politic de bază şi Acordul privind frontierele de stat sunt subiecte de pe agenda bilaterală care stagnează de mulţi ani. În ciuda negocierilor, România şi Republica Moldova nu au reuşit să ajungă la un acord, iar Lazăr Comănescu a sugerat cu ocazia ultimei vizite la Chişinău că semnarea acestor acte mai poate fi amânată.

Soluţionarea conflictului din Transnistria trebuie ajustată în funcţie de evoluţiile recente din zonă

Ambasadorul român la Chişinău a mai explicat că vizitele oficiale din ultima vreme a unor oficiali români la Chişinău transmit un mesaj pozitiv autorităţilor moldovene, mai ales în contextul crizei din Georgia.

"Recentele vizite ale ministrului de externe şi ale preşedintelui României pun în evidenţă voinţa şi disponibilitatea părţii române de a continua un dialog susţinut cu autorităţile din Republica Moldova pentru a pune în valoare tot ceea ce înseamnă potenţialul pozitiv al dezvoltării relaţiilor. Această situaţie are o semnificaţie crescută, mai ales în contextul actual al crizei din Georgia, care accentuează necesitatea ca ţările din zonă să găsească un limbaj comun şi să coopereze între ele", a spus Filip Teodorescu.

"Sunt foarte multe interese care atrag atenţia asupra necesităţii unui parteneriat care să permită implementarea unei politici pentru menţinerea unei stabilităţi şi securităţi corespunzătoare principiilor relaţiilor internaţionale în regiune", a subliniat diplomatul, făcând referire la conflictul îngheţat de pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit ambasadorului, România susţine soluţionarea conflictului din Transnistria în format "5+2", dar există şi necesitatea unor ajustări care să ţină cont de situaţia creată de conflictul transnistrean. "Fără îndoială că atât România cât şi alţi factori importanţi ai comunităţii internaţionale susţin necesitatea ca procesul de soluţionare al crizei transnistrene să continue în formatul "5+2", dar şi necesitatea unor ajustări care să ţină cont de ultimele evoluţii, astfel încât să devină cât mai bine fundamentată soluţia pornind de la principiile de drept internaţionale, cu respectarea independenţei, integrităţii teritoriale a R. Moldova", a declarat ambasadorul.

Autor: UNIMEDIA, cu referinţă la NewsIn
Sursa: www.unimedia.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0405 secunde