Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:50

 

Despre posibilitatea alegerilor anticipate

adăugat 02 august 2011, 13:34, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

aie,nicolae-negru,pldm,pl,pd,vlad-plahotniuc,vladimir-voronin,vlad-filat,mihai-ghimpu,marian-lupu,alegeri-anticipate,

În mod normal, soarta alianţei şi posibilitatea unor alegeri anticipate nu ar trebui să ne îngrijoreze deloc. Pentru că, în mod obiectiv, nici un partid nu este interesat de alegeri anticipate. PLDM-ului i se atribuie din inerţie asemenea intenţii subversive. Într-adevăr, până la alegerile locale partidul premierului se afla pe o pistă ascendentă şi, extrapolând, putea să-i apară tentaţia unui rezultat şi mai bun.

Situaţia s-a schimbat

Situaţia însă s-a schimbat radical după alegerile locale. Dacă în alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, PLDM obţinuse 29,42% din voturi, în alegerile locale din 5 iunie, în consiliile raionale şi municipale, „stejarul" a fost votat de doar 22,62% din alegători. E un declin simţitor. Deşi a înregistrat rezultate bune în localităţile rurale, formaţiunea lui Filat a suferit un eşec vizibil în Chişinău, şi nu doar din cauza că nu a avut un candidat propriu la postul de primar. Electoratul din capitală poate face distincţie dintre primar şi consiliul municipal. Se vede că o parte din alegătorii PLDM care l-au votat pe Dorin Chirtoacă au găsit de cuviinţă să sprijine din anumite motive şi echipa PL. Cauza ar putea fi Vlad Filat, comportamentul său necorect, egoist, întâlnirile secrete cu Voronin. Oricum, judecând raţional, liderul PLDM are motive să nu dorească alegeri anticipate. Ar fi prea riscante la această etapă.

Plata pentru Plahotniuc

Asemănătoare e şi situaţia PD. Deşi Valentina Buliga a fost, din mai mai multe puncte de vedere, un candidat bun, echipa PD era cât pe ce să rateze intrarea în Consiliul Municipal. Ceea ce vorbeşte mult despre reputaţia formaţiunii în cauză în mediul din capitală. Valentina Buliga şi colegii săi au plătit astfel apariţia lui Plahotniuc în PD.

Plafonul PL

Are motive de satisfacţie în mod paradoxal doar partidul cu cele mai modeste rezultate, PL. Comparativ cu alegerile precedente, PL a obţinut peste două ori şi ceva mai multe voturi în capitală şi le-a dublat în provincie (aici probabil e şi meritul echipei din fostul MAE). Problema e că, după toate probabilităţile, PL, în actuala formulă, şi-a atins plafonul şi, în cel mai bun caz, alegerile anticipate ar putea doar să confirme rezultatele alegerilor locale, în cazul în care vina pentru declanşarea alegerilor o va purta PCRM.

Orbire, inconştienţă

Prin urmare, dacă în fruntea alianţei am avea nişte lideri care judecă strategic, raţional, care pun pe prim plan interesul naţional, care nu se lasă pradă emoţiilor şi nu sunt măcinaţi de ambiţii bolnave, speculaţiile despre inevitabilitatea alegerilor anticipate nu ar merita nicio atenţie. Din păcate însă, liderii AIE nu fac parte din categoria persoanelor menţionate mai sus. Alianţa nu s-a dezintegrat până acum pentru că alegerile anticipate nu sunt benefice pentru partidele şi liderii AIE. Dar nu se ştie cât vor rezista ei, deoarece rivalitatea politică degenerează tot mai des în manifestări de incompatibilitate, de antipatie reciprocă, de răzbunare, aşa încât ne putem aştepta la orice sminteală din partea lor. Chiar dacă se manifestă în mod diferit, în funcţie de temperament, de cultura şi pregătirea generală, toţi trei lideri AIE ne dau impresia de orbire, de inconştienţă.

Contextul ucrainean

Volens-nolens ajungem cu gândul la scurta viaţă a ADR, dar şi la eşecul forţelor democratice ucrainene venite la putere pe valul revoluţiei portocalii, care s-au consumat în lupte crâncene între ele. Să fie confruntările din cadrul AIE inevitabile, semne ale unei culturi politice începătoare, care poate imita formele, dar nu şi fondul? Într-o societate sănătoasă un politician s-ar jena să apară în faţa cetăţenilor drept cineva care este obsedat să ocupe un post oarecare, cu orice preţ, chiar şi în detrimentul interesului public, cum apare, de exemplu, liderul PD. În loc să vină el cu iniţiativa alegerii unui preşedinte neafiliat vreunui partid, Lupu insistă mereu asupra respectării acordului AIE, ştiind că aceasta este aproape imposibil. Ca să nu mai vorbim că într-o democraţie veritabilă Lupu nu ar fi acceptat ca un personaj atât de controversat şi obscur ca Plahotniuc să ajungă la cârma partidului.

Şi liderul PL are tupeul să declare în public că nu va vota proiectele de lege prezentate de PLDM, dacă liberal-democraţii nu vor vota proiectele prezentate de PL. Naivii de noi credeam că proiectele de lege se votează în funcţie de necesitatea acestora, nu de serviciile pe care ţi le fac colegii de parlament. Şi cum să explici altfel decât prin lipsă de cultură politică elementara lipsă de atitudine critică faţă de propria persoană, când îţi permiţi să provoci un scandal în legătură cu o lege pe care ţi-ai pus semnătura de două ori, fără să o citeşti măcar o dată.

Tactici de eclipsare

Dacă Ghimpu creează impresia că e sincer peste măsură sau, mai corect, că nu gândeşte ce spune, liderul PLDM pare că ascunde mereu ceva, că nu spune nimic până la capăt, că se află într-o competiţie pe viaţă şi pe moarte cu partenerii săi, pe care îi ţine la distanţă, ca nu cumva cineva să le atribuie măcar o fărâmă din reuşitele guvernării, ca nu cumva cineva să creadă că în RM mai lucrează şi altcineva în afară de Filat. El se consumă în tactici de eclipsare a aliaţilor săi, de marginalizare a partenerilor, ceea ce sperie într-o democraţie. Şi e păcat, căci premierul dispune de multe calităţi care l-ar propulsa la nivelul de lider naţional, dacă şi-ar face pur şi simplu datoria fără să se gândească cum să diminueze efectul altor contribuţii la binele public.

Un factor de stabilitate

Se pare că doar intervenţia periodică a Ambasadorului SUA Asif Chaudhry şi a reprezentanţilor UE, care ne vizitau din când în când, îi calma pe Filat, Lupu şi Ghimpu, deşi nu pentru mult timp. Acum, cu plecarea lui Chaudhry, a plecat şi un factor de stabilitate în RM.

Concluzia generală e că nu trebuie să ne aşteptăm de la liderii AIE la acţiuni logice, cumpătate, raţionale pentru binele nostru, căci ei nu sunt capabili să se stăpânească nici măcar pentru binele propriu. I-am numi nişte smintiţi, dar ne temem că nu prezintă o excepţie.


Autor: Nicolae Negru, Jurnal.md
Sursa: rgnpress.ro
oricum ar fi ,marea buba este paradoxal in alianta nu pdm, sau partidul adevarului si unirii partidul liberal, ci partidul cu cea mai mare trecere in randul tinerilor nostri,pldm. filat s-a schimbat la 180 de grade si vrea sa compromita tara . in situatia in care alegerile anticipate se vor prefigura solicit ca ultima solutie ,implicarea serviciilor secrete ale romaniei PENTRU SALVAREA REPUBLICII DE LA SFARSITUL IN CIUMA RUSIE . ASA CUM PUTEM SCAPA DEFINITIV DE IMFLENTA RUSA ,ASA PUTEM AJUNGE DEFINITIV RUSIFICATI. IN CAZUL IN CARE PARTIDELE DEMOCRATICE [CA IN CAZUL DE FATA ] NU SE MAI INTELEG ,SOLOCOT EXPLICIT S.R.I. SA SE IMPLICIE IN TREBURILE INTERNE ALE REPUBLICII PENTRU A NU PIERDE BASARABIA DEFINITIV SI IREVOCABIL. ACUM TREBUIE SA PUNEM PICIORUL IN PRAG . MERGETI PANA LA LOVITURA DE STAT IN REPUBLICA SI PUNETI LA PUTERE M.U.R.M. SAU UN PARTID CU ACELEASI VIZIUNI. ASTFEL,IN 2 SAPTAMANI UNIREA SE VA INFAPTUI. SPIONI ROMANI VA ORDON ,TRECETI PRUTUL, ACUM ORI NICIODATA !
A comentat romanu 05 august 2011, 18:01
Gandurile mele sunt indreptate spre Frumoasa Basarabie... In anul 1812-Rusia a Rapit o Bucata Mare de Pamant Romanes! Se apropie anul 2012...Si vreau sa Cred ca Rusia va ceda pe cale pasnica Basarabia Romaneasca! Doamne ajuta!
A comentat Vasile Butnaru 24 august 2011, 16:21


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.5213 secunde