„Devastarea parlamentului şi preşedinţiei a fost organizată de SIS”
adăugat 03 decembrie 2009, 13:55, la Politică
Atacurile provocatoare şi devastarea clădirilor de stat a avut loc sub controlul ofiţerilor Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), care îndeplineau indicaţiile fostei conduceri a statului, susţine preşedintele Asociaţiei „Pro Europa”, Boris Asarov.Joi, la conferinţa de presă susţinută la agenţia INFOTAG, el a spus că „evenimentele din aprilie au fost posibile pentru că unii ofiţeri înalţi de la SIS, în loc să-şi îndeplinească obligaţiunile, au devenit un instrument pentru realizarea unei provocări fără precedent împotriva Republicii Moldova”.
„În organizarea provocărilor au fost implicaţi mai mulţi infractori privaţi de libertate în închisorile Departamentului instituţiilor penitenciare al Ministerului Justiţiei. Ei au fost aduşi de la închisori, acţionau sub conducerea ofiţerilor SIS şi au fost acei provocatori care au început confruntările cu poliţia şi au provocat devastările instituţiilor statale”, afirmă Asarov.
Potrivit lui, principalii coparticipanţi la aceste acţiuni sînt vicedirectorul SIS, generalul Mihai Bodean, şi şeful Direcţiei generale de contra-spionaj, colonelul Ion Mahu.
„Aceste persoane au început pregătirea pentru provocări cu mult înainte de realizarea lor, după ce conducerea regimului a hotărît să desfăşoare alegeri parlamentare cu o lună mai tîrziu. După evenimentele din aprilie, Bodean şi Mahu au fost decoraţi cu ordinul „Credinţă Patriei” ”, a spus Asarov.
El consideră că „aflarea lor în funcţiile pe care le deţin pune în pericol însăşi funcţionarea SIS ca organizaţie eficientă, precum şi constituie un pericol direct pentru interesele securităţii naţionale a republicii”.
Asociaţia „Pro Europa” îndeamnă conducerea Moldovei să întreprindă măsuri pentru desfăşurarea unei urmăriri penale a activităţii lui Bodean şi Mahu.
Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze acuzaţiile aduse, reprezentanţii SIS au spus că vor face delcaraţii mai tîrziu.
Referindu-se la problema reglementării transnistrene, Asarov a spus că părţile se vor putea apropia doar în cazul în care conducerea Moldovei va solicita UE să anuleze interdicţia pentru circulaţia în Europa pentru conducerea autoproclamatei RMN.
El consideră că interdicţia nu au avut nici un efect pozitiv.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲