Diaconescu susţine că moldovenii nu trebuie să aibă depozit bancar pentru viza de România
adăugat 05 iunie 2009, 12:06, la Politică
Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat joi că afirmaţia potrivit cărora cetăţenii moldoveni ar trebui să dovedească - pentru a obţine viză - că au un cont bancar cu minim 500 de euro este "total falsă" şi că România nu cere depozite bancare cetăţenilor moldoveni.Cu toate acestea, potrivit ordonanţei de urgenţă nr. 194 din 2002, orice cetăţean din afara spaţiului european care intră în România trebuie să facă dovada faptului că are un cont bancar de minim 500 de euro sau a 50 de euro pentru fiecare zi petrecută în străinătate. România a început să aplice această lege imediat după aderarea la UE, în ianuarie 2007.
Întrebat joi de informaţia apăruta în presa moldoveană că lista actelor necesare moldovenilor pentru a obţine o viză în România s-a completat cu încă o cerinţă - solicitanţii trebuie să prezinte, pe lângă actele obişnuite, un extras de cont bancar pe care sunt minim 500 de euro, ministrul de externe a răspuns că aceste declaraţii sunt false şi că nu se pune problema de a cere depozite bancare cetăţenilor moldoveni.
"Ca şi afirmaţiile cu drapelul pus pe Parlamentul de la Chişinău şi această afirmaţie este total falsă, o manipulare de prost gust, ca să ma exprim elegant. Nu se pune problema de a cere sume depozite din partea cetăţenilor moldoveni, cu atât mai mult cu cât România, stat membru al UE, a introdus regimul de vize conform obligaţiilor europene în condiţii de libere accepare a vizelor, deci în condiţii de vize fără plată", a explicat ministrul.
Pe site-ul Ambasadei României la Chişinău se precizează că dovada mijloacelor de întreţinere a solicitantului care cere viză se va face prin card bancar personal (original şi copie) şi extrasul de la bancomat sau extrasul contului bancar, de dată recentă, din care să rezulte suma deţinută de titular. Se precizează clar că nu se acceptă certificate bancare şi bani în numerar.
Pentru vizele de scurtă şedere, solicitantul trebuie să facă dovada mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă. Exceptie face categoria C/ZA pentru care cuantumul este de 100 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă.
În practică, pănâ de curând, condiţiile pentru acordarea vizelor nu se respectau atât de strict, acestea acordându-se şi fără acel extras bancar, numai, eventual, cu bani în numerar prezentaţi ofiţerului consular. La fel, vameşii acceptau, la rândul lor, ca cei care călătoreau în România să facă dovada existenţei unei sume de bani în numerar. Totuşi, odată cu apropierea intrării în Schengen, funcţionarii consulari au început să respecte legea întocmai şi să ceară cetăţenilor moldoveni dovada unui depozit bancar de minim 500 de euro sau 50 de euro pe zi. Chiar miercuri şi joi se află la consulatul de la Chişinău o misiune de evaluare Schengen care verifică procedura de lucru pentru acordarea vizelor.
Site-ul Ştirea Zilei, citat de Jurnal de Chişinău, a scris joi despre faptul că cetăţenii moldoveni se plâng că pot obţine viză pentru România numai dacă au cont bancar cu minim 500 de euro. Responsabili de la Consulatul român de la Chişinău au declarat pentru Ştirea Zilei că prezentarea actului ce dovedeşte existenţa mijloacelor financiare în contul bancar este obligatoriu pentru toţi solicitanţii de viză românească. Excepţie fac doar studenţii care merg în grup la odihnă în România. Aceştia însă sunt obligaţi să prezinte o invitaţie din partea hotelului sau a instituţiei unde vor fi cazaţi.
Noile condiţii impuse de autorităţile române se pare că au dat peste cap planurile a sute de moldoveni, care se pregăteau în acest sezon să plece în România la odihnă, scrie Ştirea Zilei. Noile condiţii de obţinere a vizelor pentru România au intrat în vigoare la 15 mai, ca urmare a cerinţelor impuse de Uniunea Europeană, mai scrie sursa citată.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, cetăţenii Republicii Moldova pot călători în România doar dacă deţin o viză valabilă, eliberată de misiunile diplomatice ale României în străinătate. De asemenea, cetăţenii posesori ai unei vize Schengen de scurtă sau lungă şedere sau a unui permis de şedere eliberat de un stat al Uniunii Europene pot tranzita teritoriul României pentru o perioadă de până la cinci zile, fără obligaţia deţinerii unei vize române.
Eliberarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova este însă gratuită, în timp ce în alte ţări UE taxa percepută ajunge până la 60 de euro.
După evenimentele postelectorale din 7 aprilie, când puterea de la Chişinău a acuzat statul român de implicare în violenţe şi de tentativă de susţinere a unei lovituri de stat, R. Moldova l-a expulzat pe ambasadorul României la Chişinău şi a reintrodus vizele pentru cetăţenii români. Practic, prin această măsură, Republica Moldova a denunţat un acord în acest sens pe care îl semnase cu Uniunea Europeană la sfârşitul anului 2007.
La sfârşitul anului 2007, Comisia Europeană şi Chişinăul au semnat un acord care prevedea facilitarea regimului vizelor în spaţiul Uniunii Europene pentru cetăţenii moldoveni, prin acest document Chişinăul obligându-se să ridice regimul vizelor pentru toate statele UE, inclusiv pentru cele două nou intrate, România şi Bulgaria.
Documentul prevedea, de asemenea, posibilitatea ca România să acorde gratis vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Acordul de facilitare a vizelor stipula eliberarea vizei în maxim zece zile pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, perioadă care poate fi extinsă până la 30 de zile, şi doar în două zile în regim de urgenţă. Graţie acordului, puteau fi eliberate gratis vize pentru un număr semnificativ de categorii de cetăţeni - copii, studenţi, tineri până la 18 ani, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, participanţi la activităţi culturale şi sportive, şoferi internaţionali, pensionari, etc. Mai mult, pentru aceste categorii de persoane, inclusiv oameni de afaceri, au fost simplifcate documentele necesare a fi prezentate în cazul solicitării vizelor. De asemenea, persoanele care călătoresc sistematic pe teritoriul statelor UE pot beneficia de vize cu intrare multiplă, cu un termen de valabilitate extins (1-5 ani), fiind aplicat principiul "bona fidae".
Moldova liberalizase deja regimul obligativităţii vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene, dar introdusese obligativitatea vizelor pentru România ca măsură de reciprocitate, după ce Bucureştiul a fost nevoit să impună vize moldovenilor ca o precondiţie înainte de aderarea la UE.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
DACA INTRADEVAR DIACONESCU E CORECT FATA DE MOLDOVENI AM SA AFLU IN CCA. 4 SAPTAMINI DUPA O PETITIE PUSA LA MAI.
EXZISTA CONSUL CARE DISCRIMINEAZA PE MOLDOVENI (inclusiv pe cei care se considera ROMANI si din cauza aciasta provoaca ura).