Dialogul dintre R. Moldova si UE a fost unul mai rezervat in trimestrul III 2008, Euromonitor
adăugat 12 noiembrie 2008, 16:15, la Ştiri de Top
Chisinau (IPN) Dialogul dintre R. Moldova si Uniunea Europeana a fost unul mai rezervat in trimestrul III 2008, in special din partea Comunitatii Europene, constata autorii publicatiei analitice "Euromonitor", transmite Info-Prim Neo.Directorul Asociatiei pentru Democratie Participativa "Adept", Igor Botan a declarat , miercuri, 12 noiembrie, la lansare a celui de-al 12-lea numar al "Euromonitor"- ului, ca structurile europene continua sa constate ca avem legi foarte bune, dar le implementam prost. Potrivit expertilor "Adept" si Centrului analitic "Expert-Grup", organismele europene au atentionat autoritatile RM asupra starii degradante a democratiei si libertatii de exprimare. In plus, comunitatea europeana este ingrijorata de ultimele modificari ale legislatiei electorale (majorarea pragului electoral, interzicerea blocurilor electorale si alegerii persoanelor cu cetatenie dubla in functii publice).
Principalele realizari in dialogul politic cu UE au fost legate in trimestrul III de lansarea negocierilor neformale privind viitorul acord juridic moldo-comunitar, lansarea Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate UE - Moldova si a proiectului twinning pentru Parlamentul RM.
La capitolul institutiilor democratice s-au constatat realizari moderate, dar si agravarea unor probleme. Acestea se refera la incalcarea frecventa a drepturilor omului, situatia degradanta a mass-media si accesul limitat la informatie, aplicarea necoerenta a reformelor etc.
Potrivit lui Igor Botan, in perioada de monitorizare a fost inregistrat un regres in reglementarea conflictului transnistrean, influentat de razboiul ruso-georgian, precum si de consecinta acestuia - recunoasterea de catre Rusia a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud. Toate eforturile indreptate spre reluarea procesului de negocieri in format 5+2 nu s-au soldat cu vreun rezultat. Desi Rusia a intreprins dupa razboi initiative de a reduce importanta formatului 5+2, autoritatile moldovene si-au mentinut optiunea pentru acest format.
Directorul Centrului "Expert-Grup", Valeriu Prohnitchi, a mentionat ca evolutiile economice au fost influentate de inundatiile din lunile iulie-august, care s-au soldat cu neprevazute cheltuieli pentru bugetul de stat. Totusi, fiind un an preelectoral, Guvernul a decis majorarea salariilor unor categorii de bugetari, a alocatiilor sociale si a unor compensatii. Ritmul inflatiei a fost redus datorita interventiilor Bancii Nationale. Totodata, criza financiara internationala reprezinta pericole pentru economia moldoveneasca prin dependenta sa excesiva de remitente.
Alex Oprunenco de la "Expert-Grup" a mentionat ca, desi Moldova beneficiaza de preferinte comerciale autonome, acestea nu sunt folosite plenar din cauza barierelor interne, inclusiv ajustarea inceata a normelor fito-sanitare moldovenesti la cele comunitare. Pentru redresarea balantei comerciale, expertul recomanda autoritatilor sa se concentreze nu atat asupra micsorarii importurilor, cat asupra majorarii exporturilor.
Raportul trimestrial "Euromonitor" are drept obiectiv monitorizarea procesului de implementare a reformelor initiate conform Planului de Actiuni RM-UE, Raportul apare cu sprijinul Fundatiei Soros-Moldova. Au fost monitorizate actiunile realizate pe parcursul perioadei iulie-septembrie 2008, in mai multe domenii cum ar fi: institutii democratice, conflictul transnistrean, consolidarea capacitatii administrative, justitia, reforme economice si sociale, climatul de afaceri, combaterea traficului de fiinte umane etc.
Gasesti aici mai multe informatii utile despre subiect:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Europa
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲