Republica Moldova traversează cea mai fierbinte şi haotică perioadă politică din istoria sa. Rivalitatea dintre partenerii de guvernare a depăşit limitele reconcilierii. Certurile din Alianţa pentru Integrare Europeană şi scandalurile de corupţie au dezamăgit profund electoratul, iar pe acest fundal situaţia este împinsă spre noi alegeri anticipate.
Dacă se va ajunge aici, Moldova îşi va pierde calificativul de „istorie de succes a Europei” şi, cel mai probabil, se va întoarce la comunism.
După doi ani de guvernare a democraţilor, liberalilor şi liberal-democraţilor în Republica Moldova, Partidul Comuniştilor poate reveni la putere fără nici un efort. În cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, aceştia vor reveni la putere pe fonul tensiunilor ireconciliabile din Alianţa pentru Integrare Europeană, susţine analistul politic Igor Boţan.
Aceste semnale pe care analiştii politici le reiterează în fiecare seară pe la posturile de televiziune din Chişinău îi lasă indiferenţi pe exponenţii celor trei partide aflate la guvernare (PLDM, PD şi PL). Acestea continuă dezgustătoarea ceartă pe tema corupţiei şi alegerii şefului statului într-o manieră ce a depăşit limitele răbdării electoratului, deoarece în afară de vorbe nu se întâmplă nimic. Instituţiile statului zac paralizate de corupţie în timp ce, culmea cinismului, ministrul Economiei se laudă cu indicatori macroeconomici într-o ţară în care, potrivit Barometrului de Opinie Publică, doar 1% din populaţie trăieşte confortabil.
De doi ani, jurnaliştii de la Chişinău strigă în gura mare că mafia a pătruns în structurile puterii de stat şi a dat mâna cu procurorii şi judecătorii. Cu o săptămână în urmă s-a convins de aceasta şi premierul Vlad Filat, când două firme off-shore au comis un atac raider fără precedent asupra sistemului bancar al Republicii Moldova cu ajutorul unor judecători moldoveni, punând în pericol securitatea statului. Într-un memoriu al acţionarilor păgubiţi, transmis marţi misiunilor diplomatice, apare numele actualului prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc, care este vicepreşedinte al Partidului Democrat, ca persoană care ar sta în spatele acestui atac. Fostul om de afaceri respinge, însă, aceste acuzaţii.
Aparent, acest atac raider nu are nici o legătură cu problema alegerii şefului statului. Dar nu este aşa. Reacţia de marţi a premierului Vlad Filat demonstrează contrariul. Într-un interviu pentru agenţia „Infotag”, premierul a declarat fără ocolişuri că „Marian Lupu nu va deveni preşedinte prin metode imorale, iar ţara nu va ajunge pe mâna lui Plahotniuc”.
Analistul politic Anatol Ţăranu a tălmăcit mesajul primului ministru:
„Filat nu poate permite ca Lupu să fie ales preşedinte. În cazul acesta Filat l-ar scăpa din mână pe Plahotniuc. Dacă acest lucru se întâmplă, situaţia politică în Republica Moldova va fi controlată de Plahotniuc din simplul motiv că preşedintele ţării este cel care desemnează candidatura aspirantului la postul de prim-ministru”.
În replică, liderul PD Marian Lupu l-a îndemnat pe Vlad Filat să se înarmeze cu bărbăţie şi să aleagă: ori respectă Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană în care scrie că Lupu este candidatul coaliţiei la funcţia de preşedinte, ori face alianţă cu comuniştii.
Liderul liberal-democrat Vlad Filat crede, însă, că există şi alte soluţii. Toate, însă, exclud varianta accederii lui Marian Lupu în funcţia de preşedinte. Filat a discutat despre alegerea preşedintelui cu liderul comunist Vladimir Voronin, însă rezultatele negocierilor nu au fost făcute publice.
Luni, comunistul Vladimir Voronin a fost invitat de urgenţă la Moscova de şeful administraţiei prezidenţiale, Serghei Narîşkin, iar ziarul „Kommersant” a scris că Voronin şi Narîşkin au discutat „despre posibilitatea de colaborare a comuniştilor cu o parte componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană”. A doua zi, Voronin a fost invitat la Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău unde s-a întâlnit cu ambasadorul Valerii Kuzmin.
De doi ani, Republica Moldova nu are preşedinte, deoarece alianţa de guvernare nu dispune de cele 61 de voturi necesare ca să-l aleagă, iar comuniştii din opoziţie au jurat în scris că nu vor vota pentru ca Marian Lupu să acceadă în această funcţie.