Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:05

 

Din putul gandirii de peste Nistru: Romania mimeaza certuri cu Moldova pentru a putea ulterior alipi intreg teritoriul

adăugat 14 iulie 2008, 18:10, la Politică

Autoritatile de la Chisinau mimeaza doar existenta unor relatii dificile cu Romania, pentru a castiga increderea Moscovei si "alipirea" Transnistriei, ca, mai apoi, cele doua state sa se uneasca, scrie, intr-un comentariu publicat luni, agentia oficiala de stiri de la Tiraspol, Olvia-press si preluat de Rompres.

Sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an au fost marcate de acutizarea relatiilor moldo-romane. In mod oficial, Chisinaul a invinuit Bucurestiul de atentat la teritoriului sau, de expansiune religioasa si de romanizare a populatiei Republicii Moldova. "Lupta" impotriva romanizarii Moldovei, inceputa de comunisti, i-a adus presedintelui moldovean Vladimir Voronin beneficii, sustine autorul.

Scenariu aberant

In primul rand, potrivit Olvia-press, cu un an inainte de viitoarele alegeri parlamentare, comunistii au putut astfel sa atraga din nou de partea lor populatia vorbitoare de limba rusa, precum si acea parte a electoratului care se declara de etnie moldoveneasca si care niciodata nu a dorit unirea cu Romania. In al doilea rand, manifestarile de antiromanism i-au adus castig de cauza liderului comunist si in relatiile moldo-ruse, deoarece Moscova a fost intotdeauna impotriva unirii Republicii Moldova cu Romania. Contopirea celor doua state ar fi insemnat pentru Kremlin pierderea influentei in zona, inclusiv cea economica. In al treilea rand, luptand cu expansiunea Bisericii Ortodoxe Romane, Voronin si echipa sa au obtinut un aliat puternic din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, fapt ce se va rasfrange si el pozitiv asupra relatiilor Chisinaului cu Moscova.

Prin promovarea valului de antiromanism si asigurarile date de autoritatile moldovenesti ca nu intentioneaza sa adere la NATO, in paralel cu manifestarile de prietenie fata de Rusia, Voronin si echipa sa au reusit sa obtina sustinerea Moscovei in reglementarea conflictului transnistrean cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, se mentioneaza in comentariu.

"Argumente" de tip economic

Autorul pune insa la indoiala sinceritatea antiromanismului promovat de conducerea de la Chisinau si in acest sens aduce pretinse argumente de natura economica. Astfel, in articolul difuzat de Olvia-press, se face referire la faptul ca in primele cinci luni ale acestui an Romania a importat din Republica Moldova marfuri in suma de peste 123 milioane de dolari, ceea ce inseamna cu aproape 60% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut si, astfel, Romania devine cel mai mare importator de produse moldovenesti, depasind pentru prima data, dupa multi ani, Federatia Rusa.

De asemenea, potrivit Olvia-press, Republica Moldova este gata sa-si vanda intreprinderile oamenilor de afaceri romani si asteapta un aflux de investitii dinspre Bucuresti. In acest sens, agentia de presa tiraspoleana face referire la declaratii recente ale ministrului roman de Externe Lazar Comanescu, facute pentru Rompres, potrivit caruia "din partea interlocutorilor de la Chisinau exista un interes real de a vedea o cat mai mare implicare a companiilor romanesti in procesul de privatizare din Republica Moldova". Totodata, este mentionat si declaratia privind deschiderea de noi consulate moldovenesti in Romania si de reprezentante consulare romanesti in Republica Moldova.

Astfel, potrivit autorului, se naste intrebarea: pot doua state, care practic se afla in stare de razboi rece, sa colaboreze atat de activ in sfera economica, sa creasca volumul comertului reciproc si sa se preocupe de sporirea investitiilor, sau, in realitate, nu este vorba de un razboi, ci de o modalitate a Chisinaului de a-si demonstra devotamentul fata de Moscova. Singura concluzie din situatia creata este ca Romania si Republica Moldova au fost si raman parteneri strategici, apreciaza autorul. Aceasta inseamna ca nu poate fi exclusa posibilitatea ca ambele state se vor uni. Pana atunci insa, pentru Republica Moldova este important sa "alipeasca" regiunea puternic industrializata Transnistria, deoarece "Romania nu are nevoie de Basarabia fara Transnistria", se concluzioneaza in comentariul publicat de agentia tiraspoleana de stiri Olvia-press.

Autor: M.N.
Sursa: www.ziua.ro
Cei ce nu conteaza,nu exista.La fel se intimpla si cu rusii astia de la Tiraspol.Rusii,incearca in aceea parte de pamant romanesc sa creeze o enclava gen Kaliningrad din care sa ameninte comunitatea euro-atlantica cu instalarea arsenalului nuclear.Asa ca nu cred ca NATO o sa accepte vreodata un Tiraspol supus Rusiei,cand de fapt extinderea Euro-atlantica trebuie sa ajunga pana la Urari,iar Rusia sa devina un fel de Canada a Europei
A comentat Micael 15 iulie 2008, 00:46
Transnistria nu este pamant romanesc! Sudul Basarabiei in schimb, este! Pamantul romanesc, asa cum ni l-au lasat stramosii nostrii este cuprins intre Tisa, Dunare, Marea Neagra si Nistru.
A comentat Catalin, Craiova 15 iulie 2008, 06:35
Asta asa e cum zice Catalin,dar nici decum nu este nici teritoriu rus...nici nu stiu ce este Transnistria si care e scopul formarii ei ,dar vom afla in viitorul apropiat.Nu cred ca vom avea teritoriul ala asa usor.Dar ce ne facem cu sudul si Nordul Basarabiei care a fost vandut de catre Snegur si Compania sau alti prosti mai stiu eu care ?????????Cum e posibil asa ceva?...Sanatorii care apartin Guvernului Republicii Moldova dar sunt pe teritoriul Ucrainei???
ala e teritoriu Basarabean cu adevarat,poate ca si transnistria e doar pentru ca e o comunitatea mare de Basarabeni de acolo,dar in proportie egala cu cea a rusilor.
A comentat Lacustra 15 iulie 2008, 11:32
Hey,fratilor,hai sa scapam odata pentru intotdeauna de logica asta paguboasa,ca Transnistria nu a fost niciodata pamant romanesc.Daca ne uitam la harta europei de astazi veti vedea ca cele mai respectate tari sunt acelea care au fost imperii,care au cucerit gen Anglia,Franta,Italia,Spania,ect ,iar nu cele ce s-au aparat si s-au limitat la mostenirea lasata de stramosii lor.In concluzie Transnistria nu exista,iar Tiraspolulu va fi oras romanesc cum a mai fost pentru citiva ani odata.
A comentat Micael 15 iulie 2008, 13:59
salut fratilor!!sunt foarte bucuros sa vad asa comentarii si dublu a bucur dindumi seama ca mai e cineva cere este de aceias parere cu mine!!! sunt locuitor al Transnistriei,si prostia ce se petrece aici ma omoara!!!
suntem ROMANI si PUNKTUM
A comentat Traean 15 iulie 2008, 15:36
TRANISTRIA ESTE PAMANT ROMANESC! Studiati-va istoria cum trebuie! si nu ma refer la aceea portiune pe care domneste acum rusul din Kamciatka, ci la TOT TERITORIUL DINTRE NISTRU SI BUG.
Vedeti cu atentie istoria Moldovei, si ve-ti gasii singuri referinte la boierii modoveni caer aveau mosii acolo, si sate. Oceacovul se numea Vozia si era o cetate moldovneasca, Moghilveul este intemeiat de Ieremia Movila si se chema Movilau, orasul Balta inca supravietuieste in mijlocul regiunii (este in Ucraina), Odesa s-a creat in jurul unei cetatii romanesti-moldovenesti, Tiraspolul a fost construit pe vatra satului romanesc Stanesti, si a.s.m.d.
A comentat the thinker 16 iulie 2008, 07:41
CATALINE DACA ZICI TU ATUNCI CE SUNT VLAHII DIN MALUL CELALT A DUNARII,sunt fratii tai care si vorbesc mai olteneste,yar tu zici nu tara noastra e pan la Dunare mai departe sunt sirbi si bulgari,in regiunea transnistreana a existat un cnezat romanesc TARA BOLOHOVENILOR cu capitala BOLOHU linga actualul HMELNITKI DIN UKRAINA A FOST TOATA PODOLIA ROMANEASCA DE AICI SI NUME DE FAMILIE-PODOLEAN care nici decum nu e ukraineasca ultima cetate a fost nu Vozia si Lerici linga actualul Tsiuriupinsk reg.Herson si o posesiune moldoveneasca in Crimea cetatea MANGOP,BINEINTELES CA NU SA PREDA ASTA IN ISTORIA ROMANILOR,sunteti multumiti si cu teritorii pan la Nistru.TRANSNISTRIA e intre Nistru si Nipru,si daca voi renuntati la noi CA DE OBICEI vom lupta aici macar sa fie Rep.Moldova,
A comentat un transnistrean 17 iulie 2008, 07:56
Fratilor,ne-am trezit si noi dupa aproape 20 de cautari,intrebari,saracie,framantari,si incercam acum sa ne cunoastem istorie,realitatea,pe noi intre noi.Un unul imi cer iertare ca am dormit asa de mult,dar fost-a viata grea si in patria mama.Acum ochiul constiintei noastre nu mai este indreptat doar inspre vest ca-n" Stapanul Inelelor"ci peste tot unde exista suflare de roman in apropiere sau mai la departare.Acum mesajele vostre se vad,se citesc,se comenteaza.Asa ca nu renuntati sa va cereti dreptul vostru nu numai de a avea un pasaport romanesc,dar si Bucurestiul sa devina si capitala voastra europeana.
A comentat anghel 17 iulie 2008, 13:13
Transnistria trebuie sa ramana parte integranta a Republicii Moldova si sa intre in componenta Romaniei odata cu aceasta atunci cand se va face Unirea! Nu poporul roman v-a abandonat, frati transnistreni, ci clasa politica in imprejurari vitrege ale istoriei! Va asteptam acasa, in Romania Mare!
A comentat Alec - BM 17 iulie 2008, 14:31
Ce comentari frumoase,ma bucur ca mai exista romani care se gandesc si se roaga in dragostea lor pentru intreg neamul romanesc.
A comentat andu 17 iulie 2008, 15:02 | mergi sus ▲
De frumoase sunt (la comentariile acestui articol!), nu zic, dar si foarte idealiste, ori idealismul nu prea isi are locul, ca mai mult ne 'incarcam' cu sperante, ce se dovedesc a fi, de cele mai multe ori, desarte!

Nu vreau sa supar, totusi, pe nimeni... Eu zic, ca Unire si chestii de genul asta, e o 'solutie', dar fara Transnistria, ca rusu' o fi el lenes, da' prost nu e. Cred ca stiti si dumneavoastra acest lucru. Este formidabil ca relatiile economice, cel putin, dintre Romania si republica Moldova, se imbunatatesc, asta e o realitate care trebuia infaptuita de mai de mult. Ma bucur ca exista 'curajul' basarabenilor de a acorda incredere cetatenilor romani, si nu rusilor. Ma bucur ca, am intors fata catre o realitate a noastra. Sper, ca acest fapt (imbunatatirea relatiilor!) sa fie unul real, si nu o barfa, un zvon sau o 'simpla' minciuna.

Alta solutie, mai buna as zice eu, ar fi integrarea Republicii Moldova si a Ucrainei in NATO, respectiv UE, astfel Transnistria ar veni in mijloc, si nu ar avea sorti de izbanda. Totusi, asta e un vis mult prea greu de realizat. Cat de bune n-ar fi reformele din Ucraina, pana a ajunge la un nivel de aderare are o gramada de facut, ganditiva - e un stat mare, cel mai mare din Europa de est.

Poate... ne vom reuni?! Sper.. Macar sa avem si noi 'accesul' la o viata mai buna, mai decenta, mai libera, asa cum este in Romania.

p.s. Sunt unul dintre basarabenii care-si fac studiile la Bucuresti, orasul asta m-a cucerit pur si simplu. Si stiti prin ce?! Pentru ca simti ca traiesti, simti ritmul vietii... Desi Chisinaul este un oras foarte frumos si bine aranjat, curat chiar in ultima vreme, este foarte trist, oamenii sunt posomoriti, obositi psihic... Asa mi se pare mie acum, nu mai are aproape nici un farmec!
A comentat GreaterBoy 18 iulie 2008, 08:41 | mergi sus ▲
Uitasem sa mentionez un lucru - este adevarat faptul ca dincolo de Nistru au fost mosierii moldovenesti, dar, acest pamant n-a fost niciodata unul romanesc, in nici un caz. Nu uitati de anul 1924, cand URSS a format statul artifical RASSM, anume numai pentru a demonstra Europei ca in URSS se traieste bine. Oricum, la granitele dintre state mereu e un amestec de state.
Teritoriul romanesc este asa cum a spus si Catalin din Craiova. Dar asta nu inseamna ca nu exista romani si in zonele invecinate. Ganditi-va la evrei, sunt imprastiati peste tot in lume, uneori chiar si in comunitati foarte mari! Asta nu inseamna ca peste tot e statul Israel, nu?!
A comentat GreaterBoy 18 iulie 2008, 08:57 | mergi sus ▲
A comentat Lacustra 18 iulie 2008, 21:28 | mergi sus ▲
stiti de ce ucraina a ajuns cel mai mare stat in Europa,pentru ca avut ambitie si curaj,a cere toate teritoriile unde locuiesc macar putin ucraineni,si li sa dat de catre uniunea sovietica,tot ce au cerut,sa facut cel mai mare stat fara a varsa o picatura de sange pentru "pamant stramosesc"bravo lor ca au putut sa faca asa,noi romanii....NU AVEM NICI AMBITIE NICI CURAJ, p.s. de la dubasari la mare in "novorossia"pina la cedarea acestui teritorii rusiei decatre turcia nu locuia nici un ucrainean sau rus,preot rus Lebedev ce a facut revizii in noi teritorii scria"aici sunt numai sate moldovenesti(volohe)si auluri tataresti "de ucraineni nici pomeneala,ei locuiau mai la nord in Podolia impreuna cu moldoveni si polonezi.dar de fapt stiu eu?poate sa stie mai bine in Craiova si in Bucuresti cum e de fapt?????
A comentat un transnistrean 04 noiembrie 2008, 00:05 | mergi sus ▲
Ai dreptate, transnistrean. Noi la iasi nu prea stim nimic de populatia de dincolo de Nistru, ce sa mai zicem de Craiova sau Bucuresti? Problema e daca se mai poate face ceva ca teritoriile dinre Prut si Ucraina (deci inclusiv Transnistria) sa revina la matca lor fireasca. Ce zici de asta? Si care ar fi aceasta matca fireasca dupa voi transnistrenii? Aceasta-i intrebarea!
A comentat roman 04 noiembrie 2008, 07:17 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0603 secunde