"Diversiune economică" marca Voronin
adăugat 04 decembrie 2008, 14:57, la Politică
În timp ce guvernele occidentale naţionalizează marile companii pentru a le scăpa de faliment în perioada crizei financiare, Guvernul de la Chişinău procedează exact invers. Cu câteva luni înainte de alegeri, Guvernul comunist a decis să scoată la privatizare 80 de companii mari care "dictează moda" în economia naţională. Experţii în economie au două supoziţii pentru această situaţie − fie guvernanţii cunosc deja cine vor fi cumpărătorii... ceea ce înseamnă corupţie la nivel înalt, fie şi-au dat seama că nu mai au şanse să guverneze după alegerile din 2009 şi vor să-şi însuşească sau să vândă în pripă şi prin metode absurde proprietatea statului, ceea ce tot corupţie la nivel înalt înseamnă.Ca să ne dăm seama încotro se îndreaptă privirile guvernanţilor comunişti de la Chişinău menţionăm că, printre companiile ce urmează a fi privatizate se numără cel mai mare producător de ţigări SA "Tutun CTC", singura fabrică de cosmetice, cea de bijuterii, fabrici de vin, câteva hoteluri şi Magazinul Central Universal.
Ministrul moldovean al Economiei, Igor Dodon, susţine că piaţa va arăta dacă această acţiune a Guvernului este corectă sau nu şi că "statul nu este cel mai bun acţionar a activelor în condiţiile economiei de piaţă". (...) "Toate fondurile încasate urmează a fi utilizate doar pentru obiecte de infrastructură. Nici un fel de consum, nici un fel de salarii din aceste fonduri nu vor fi plătite", a asigurat ministrul Dodon.
El nu a răspuns însă la principala întrebare a suspicioşilor: Ce e cu această privatizare în regim de urgenţă în condiţiile în care comuniştii au avut la dispoziţie opt ani pentru a identifica cumpărătorii care ar oferi cele mai bune preţuri? Şi, culmea, de ce Guvernul scoate la privatizare două obiective aflate în litigiu la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului - Hotelul "Codru" şi SA "IpTeh"?
Referindu-se la această situaţie economistul, Veaceslav Ioniţă a spus: "La noi, în Republica Moldova, în general proprietatea nu este recunoscută ca ceva sfânt. Este o joacă de-a proprietatea. Privatizarea într-un aşa termen scurt nu poate fi făcută decât dacă nu se cunosc din timp cumpărătorii. Dacă ar fi (cumpărători - n.n.) aceştia ar fi nişte speculanţi care ulterior ar revinde aceste proprietăţi. Dar din punct de vedere economic nu este posibil, nu este logic şi nu este adecvat..., doar dacă nu este corupţia la mijloc", a menţionat Ioniţă.
În total, Guvernul de la Chişinău speră să obţină de pe urma privatizării celor 80 de companii aproximativ 4 miliarde de lei moldoveneşti - echivalentul tuturor fondurilor obţinute de pe urma privatizării de la proclamarea independenţei Moldovei. "O privatizare de 4 miliarde de lei ar însemna o catastrofă pentru economia Moldovei din simplul motiv că venirea în ţară a 400 milioane de dolari ar aprecia valuta naţională extrem de mult, iar 4 miliarde de lei aruncaţi în economie ar crea o inflaţie inimaginabilă... şi atunci şocul economic pe care l-am avea, dacă s-ar face această privatizare, ar fi ca o diversiune economică", consideră expertul Veaceslav Ioniţă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲