(doc) Federaţia Rusă şi Ucraina recunosc independenţa Transnistriei?
adăugat 09 iunie 2009, 11:51, la Politică
Rusia şi Ucraina, cele două state-garante în remedierea conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol, colaborează în mod deschis cu aşa-zisele organe de drept din Transnistria, recunoscând astfel indirect independenţa rmn. Prin urmare, declaraţiile oficialilor ruşi şi ucraineni că optează pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova pot fi puse sub semnul întrebării. Cât de sincere sunt cele două ţări-garante şi oare mai poate „miza” pe ele Chişinăul în procesul de negocieri cu regimul lui Igor Smirnov?Dovezile recunoaşterii indirecte a Transnistriei le-a depistat juristul Veaceslav Ţurcanu în timp ce examina materialele dosarului penal intentat de procuratura rmn fostului ministru al justiţiei din regiune Alexandru Alimpiev (Alimpiev este acuzat de luare de mită în proporţii mari, escrocherie, estorcare de mită şi de aplicarea violenţei fizice şi verbale asupra unui reprezentant al „puterii” locale). Este vorba de raportul de expertiză judiciar-criminalistică nr.838 al Centrului de Expertiză Criminalistică de pe lângă Ministerul Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse şi raportul de expertiză judiciar-criminalistică nr.126 al Universităţii Naţionale a Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, ambele efectuate la cererea expresă a aşa-zisei procuraturi ai oraşului Bender.
Ţurcanu din start a pus la îndoială autenticitatea acestor documente. De ce? Instituţiile de stat din Federaţia Rusă şi Ucraina nu sunt în drept, în nicio formă, să colaboreze cu „oficialităţile” unui stat nerecunoscut pe plan internaţional.
Însă, ipoteza despre trucarea probelor de către procurorii transnistreni a fost spulberată de răspunsurile oficiale pe care juristul le-a primit de la Ministerele de Interne din Federaţia Rusă şi Ucraina. Ambele instituţii confirmă că într-adevăr au efectuat expertizele judiciar-criminalistice nr.838 şi, respectiv, nr.126, rezultatele prezentându-le „organelor de drept” nerecunoscute din Transnistria. Problema e că expertizele în cauză n-au fost efectuate de persoane private la solicitarea unor persoane private, ci de instituţiile de resort din cadrul MAI al Federaţiei Ruse şi al Ucrainei la solicitarea „organelor de drept” ale autoproclamatei republici.
Vladimir Ţurcanu a declarat pentru „Europa Liberă” că anchetatorul procuraturii rmn s-a dus pe teritoriul Ucrainei şi a ridicat rezultatele expertizelor, bazându-se pe aşa-zisul cod procesul penal al Transnistriei. „De parcă Ucraina şi-ar fi pierdut suveranitatea şi ar fi un apendice al Transnistriei. În Codul Penal al Ucrainei, articolul 1, scrie că pe teritoriul Ucrainei este în vigoare doar Codul procesual-penal al Ucrainei. Restul e faptă penală. Alte coduri nu pot fi valabile în Ucraina pentru că Ucraina este un stat independent. Anchetatorii transnistreni se duc în Ucraina şi fac acţiuni de anchetă, bazându-se pe codul Transnitriei. Deci comit acţiuni penale”, a mai spus Ţurcanu.
Este adevărat că experţii din Chişinău bănuiau că regimul de la Tiraspol colaborează de ani buni cu instituţiile de stat din Federaţia Rusă. Nimeni, probabil, nu punea la îndoială acest fapt. Rusia şi-a deschis consulat în rmn, facilitează obţinerea cetăţeniei ruse pentru transnistreni, deschide filiale ale instituţiilor de învăţământ moscovite la Tiraspol, „injectează” milioane de dolari în susţinerea economiei locale etc. Puţini însă s-ar fi gândit că relaţiile transnistrenilor cu Ucraina sunt la fel de calde şi prietenoase. Impresia generală, care s-a dovedit a fi falsă, era că autorităţile pro-europene de la Kiev sunt pornite rău împotriva Rusiei şi a enclavelor sale autoproclamate de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. (Vă amintiţi de suportul pe care l-a oferit preşedintele ucrainean Victor Iuşcenco Georgiei în vara anului 2008 în timpul războiului ruso-georgian din Osetia de Sud şi Abhazia.) Realitatea este, din păcate, alta. Ucraina (nemaivorbind de Federaţia Rusă) sfidează deschis suveranitatea Republicii Moldova şi recunosc indirect independenţa Transnistriei, pentru că recunosc autoritatea unor instituţii fantomă. Se vorbeşte că „organele de drept” din rmn colaborează în special cu instituţiile de forţă din regiunea Odessa care îndeplinesc orice moft al „colegilor” transnistreni, neglijând autoritatea statul independent şi suveran Republica Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲